Buca’da yaşayan Gülbahar Bozan ile 52 yaşındaki Ahmet Bozan beş yıl önce evlendi. İkinci baharlarını yaşayan Ahmet- Gülbahar Bozan çiftinin mutlulukları, ailelerine yeni bir birey katılacak olmasıyla ikiye katlandı. Hamile kalan Gülbahar Bozan’ın geçen 10 Ocak gecesi sancılarının artması üzerine, çift doğumun başladığını düşünerek Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne gitti. İddiaya göre, hastanede yapılan muayenenin ardından Bozan çiftine doğum başlamadığı için sabah muayene gelmeleri söylendi. Eve dönen Bozan çifti, sancıların artması üzerine tekrar hastaneye gitti. Hastane görevlileri tarafından tekrar evine gönderilen çift, sancıların dinmemesi üzerine özel hastaneye gitme kararı aldı. Hastaneye gitmek için hazırlanan Gülbahar Bozan, doğumun başlaması üzerine Ahmet Bozan ve eşinin ilk evliliğinden olan 19 yaşındaki kızı Nazmiye Sultan Çalık’tan yardım istedi.

Bunun üzerine Sultan Çalık 112 Acil Servisi arayarak doğumun başladığını söyleyip, yardım istedi. Ancak ambulans gelene kadar Gülbahar Bozan, eşi ve kızının yardımıyla doğum yaptı. 112 Acil Servis ekibinde bulunan doktorlar, Bozan çiftinin evine ulaşana kadar Nazmiye Sultan Çalık ile telefon bağlantısı kurarak, doğum sırasında yapması gerekenleri söyledi, bebeğe zarar gelmemesi için kordon bağının kesilmesi gerektiği belirtildi. Doğumun gerçekleşmesinden sonra Nazmiye Sultan Çalık, mutfakta bulunan bıçağı göbek bağını kesmek için ısıtırken, baba Ahmet Bozan da yola çıkarak ambulansı beklemeye başladı. Çalık, doktorların tarif ettiği şekilde kordon bağını kesmek üzereyken 112 Acil Servis görevlileri eve ulaştı. Gülbahar Bozan ve bebeği, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırılarak gözetim altına alındı.

KİMLİK ÇİLESİ BAŞLADI


Evde gerçekleşen doğumun ardından Bozan Ailesi’nin Erkan adını verdikleri erkek evlat sevinci çileye dönüştü. Oğlunun kimliğini çıkartmak isteyen baba Ahmet Bozan, doğum raporu almak için hastaneye gitti. Ancak Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yetkilileri, göbek bağı evde kesildiği gerekçesiyle, doğum raporunu veremeyeceklerini belirtti. Aile hekimine yönlendirilen aile doğum raporunu buradan da alamadı.

“RAPORU KIZIM MI VERSİN”

Doğum raporu olmadığı için oğluna nüfus cüzdanı çıkartamadığını belirten baba Ahmet Bozan, hastane görevlilerini şikayet edeceklerini söyledi. Bozan, “Bebeğimizin için doğum raporu alacağız ama hastane yetkilileri göbek bağı hastanede kesilmediği için doğum raporu vermiyor. Aile hekimine yönlendiriliyoruz. Aile hekimi doğumu kendisi yaptırmadığı için rapor veremeyeceğini söylüyor. Hastaneyi bize yaşattıklarından dolayı şikayet edeceğiz. Doğum raporunu kızım mı versin? İl Sağlık Müdürlüğü’ne giderek gereken şikayetleri yapacağım. Yetkililerden bir an önce sorunun çözümü için yardım bekliyorum” dedi.

112'DEN RAPOR ALINMALI

Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yetkilileri konuya ilişkin görüş belirtmezken, İzmir İli Kamu Hastaneleri Kuzey Birliği Genel Sekreterliği verilemeyen doğum raporuna ilişkin açıklama yaptı. Birlik Genel Sekreterliği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Doğum evde gerçekleştirildiği için hastanemiz rapor veremediğini söylüyor. Bazı karışıklıklara sebep olduğu için, doğum hastanede gerçekleşmemişse hastane doğum raporu veremiyor. 112 Acil Servisi doktorları tarafından evde doğumun gerçekleştiğine dair alınacak belge ile nüfus müdürlüğüne başvurulduğunda gerekli işlemler yapılacaktır” denildi.