Kış mevsiminin soğuk yüzünü iyice hissettirdiği son günlerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Müyesser Turfan Güçsüzler Evi yine kimsesizlere kucak açıyor. Çeşitli nedenlerle sokakta yaşayan, barınacak bir yeri ve çoğu zaman karnını doyuracak bir lokma yemeği bulamayan ‘evsizler’, Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’nde gerçek bir evin sıcaklığını yaşıyorlar.

Havanın giderek soğumasıyla, sokakta yaşamaları giderek zorlaşan evsizlerin bir kısmı daha önceki yıllarda konakladıkları Güçsüzler Evi’ne kendileri gidiyor. Devriye gezen emniyet ve zabıta ekiplerinin yanısıra vatandaşlardan gelen ihbarları da değerlendiklerini belirten Büyükşehir yetkilileri, bu özel evde halen 35 kişiyi barındırdıklarını belirtti. Yetkililer, “Son günlerde sosyal paylaşım sitelerindeki telefonlarımızı görerek ihbar yapanların sayısı çoğaldı. Kendilerine köprü altları, kaldırımlar, parklar ve bankamatikleri mesken tutan evsizleri tespit eden duyarlı vatandaşlarımız 24 saat boyunca 361 00 82 ve mesai saatlerinde de 361 71 51 numaralı telefonlarımızı arayabilirler” bilgisini verdi.

 
“Başımı temiz bir yastığa koyuyorum”

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’ne birkaç gün önce geldiğini söyleyen Recep Yıldız, aslen Eskişehirli olduğunu ama hayatını sürdürdüğü İzmir’de ekonomik koşullar yüzünden sokakta yaşamaya başladığını anlattı. Yıldız “Burada olmaktan çok mutluyum. Sağlığımı, sıhhatimi buraya borçluyum. Havalar soğuyunca her sene geliyorum. Yetkililer bizimle çok ilgileniyorlar, sağ olsunlar” diye konuştu.

Birkaç yıl önce de Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’nde kaldığını bildiren Bekir Taşdelen ise, sıcak bir yuvaya kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Taşdelen, “Annemi ve babamı kaybettim, yalnızım. Burada, benim gibi evi barkı olmayan insanlarla arkadaş olduk. Çok memnunum ama en büyük sıkıntım bir işimin olmaması. Burada başımı temiz ve güvenli bir yastığa, yatağa koyuyorum. Karnım tok, sağlık muayenesi bile yaptılar. Ah bir de işim olsa..” dedi.

 
Barınma, yemek ve sağlık hizmetleri veriliyor

Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’nden 18-60 yaş arası, gelir getirici bir işi olmayan, sokakta yaşamaya mahkum olan vatandaşlar yararlanabiliyor. Kendi bakımını yapabilen, psikiyatri hastası olmayan, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bulunmayan, doğal afetlere maruz kalanlar da burada konaklayabiliyor. Gerekli muayenelerden sonra güçsüzler evine kabul edilen evsizler, barınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlarının yanısıra sağlık hizmetinden de yararlanıyor. Kadın ve 60 yaş üzeri evsizler ile ruh sağlığı bozuk, alkol ve madde kullanım alışkanlığı ve bulaşıcı hastalığı olan vatandaşlar ise İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bildiriliyor.