Mehmet Akif Çakmak-Uluslararası Balkan Federasyonu dördüncüsünü düzenlediği  EXPO temalı Fikir Sofraları toplantısını Yamanlar Koleji'nde gerçekleştirildi. EXPO için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Cahit Kıraç, 2020 EXPO için İzmir'in bütün kesimleriyle ortak hareket etmeyi başarabildiğini söyledi. İnciraltı bölgesinin İzmir ekonomisine kazandırılması gerektiğini dile getiren Kıraç, lobi faaliyetlerine başladıklarını belirtti ve özellikle BIE delegelerinin bulunduğu Londra, Paris ve Brüksel'de yoğun bir çalışma yapacaklarını söyledi. İzmir'de 1. Büyük Balkan Şurası'nı gerçekleştirmek için harekete geçtiklerini ifade eden Uluslararası Balkan Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler ise, balkanlarda EXPO için lobi çalışmaları yaptıklarını, BIE üyesi olmayan üç ülkeyi ise BIE üyesi yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

İnciraltı ekonomiye kazandırılmalı


İnciraltı'nın İzmir'in kanayan yarası olduğunu söyleyen ve konuyu çözmek için Ankara'ya gittiklerini dile getiren Cahit Kıraç, "İzmir 700 hektarın üzerindeki bu alanı, domates yetiştirmekten, tavuk kümesi yapmaktan kurtulacak. Kimin arazisi olursa olsun ekonomik değeri olan bir alanı böyle kullanmak israftır. Ekonomiye kazandırmamız gerektiğini hep söyledik ve EXPO olsun olmasın bunu yapacağız" dedi. EXPO 2020 için artık sahaya inme vaktinin geldiğini dile getiren Kıraç, "Özellikle Londra, Paris ve Brüksel nezlinde çalışmaları yürütüyoruz. İslam ülkelerine özel önem vereceğiz, Balkanlar, Türk dünyası, Kafkaslar'da da ciddi bir çalışma yürüteceğiz. Türk okullarımız ve derneklerimiz sayesinde önemli çalışmalarımız olacak.  Bu bir dış tanıtım işidir, bütün kesimlerle ortak bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye'yi geçen yıl 27 milyon turist ziyaret etti, EXPO 2020'yi ise 30-40 milyon insanın ziyaret etmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
   

İlik nakli bekleyen çok hastamız var


Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kardeşine iliğini veren Kıraç, hastanelerde kemik iliği bekleyen birçok hastanın bulunduğunu belirterek, "Allah herşeyin sırrını vermiş, bütün çözümleri de insanın içine koymuş. İnsanların ihtiyaçlarını başkasından karşılama imkanı varsa oraya el atmanın bir insanlık görevi olduğunu düşünüyorum. Annelerimiz, kızlarımız, kardeşlerimiz ilik nakli bekliyor, eğer bu şekilde insanımıza bir görev düşüyorsa mutlaka yapsınlar. Buradan bütün hastalarımıza da acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. Son zamanlarda Afganistan'da ve Cudi'de şehitler verdiklerini de hatırlatan Kıraç, "Terör örgütü akıttığı kanda boğulacaktır. Bu insanları merhametten, sevgiden caydırmaya hiçbir kuvvet engel olmayacaktır" şeklinde açıklama yaptı.

İzmir'e Balkan Şurası


İzmir'de 1. Büyük Balkan Şurası'nı toplamak için çalışma yaptıklarını ve 100 tane proje hazırladıklarını dile getiren Uluslararası Balkan Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler, "Balkanadolu" projesiyle Türkiye'yi birleştirmek istediklerini vurguladı. BIE'ye üye olmayan Balkan ülkelerini EXPO için üye yapmaya çalıştıklarını ifade eden Selimler, ayrıca 12 Balkan ülkesinin oyunu İzmir'e vermesi için çalıştıklarını söyledi.  
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise EXPO için sivil inisiyatif oluşturmanın önemine dikkat çekerken, eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ise İzmir'in EXPO için simge bir yapıya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.