Ali Budak-İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Platformu'nun bölge illerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı uygulamalarını oturma eylemi ile protesto etme, ses çıkarma ve Paris Katliamını lanetleme eylemi valiliğin almış olduğu kararla yasaklandı. Platformun yapacağı tüm eylemlerin dört gün boyunca valilik tarafından yasaklandığı belirtildi.

Eylem kararı gereğince önceki akşam saat 18'de Buca Belediyesi önünde yapılacak olan basın açıklaması ve protesto eylemi TOMA, panzer ve çok sayıda çevik güç ile engellendi.

Emek ve demokrasi güçleri tarafından Valiliğin kararıyla ilgili Genel İş Sendikası'nın konferans salonunda düzenlenen basın toplantısına kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı. İzmir'de bir araya gelen sendikaların, odaların, siyasi partilerin ve kitle örgütlerinin oluşturdukları platform, başta Silvan olmak üzere bölge illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını ve sivil ölümleri protesto etmek için çeşitli noktalarda 6 gün boyunca birer saat oturma eylemi yapma kararı aldı. İlk eylemlerini Alsancak ve Karşıyaka'da yapan platform 'Yaşam Nöbeti' eylemlerinin üçüncüsünü dün gece Buca'da gerçekleştirmek istedi ancak Valiliğin engeline takıldı. Oturma eylemi yapılmak istenen yere kitleyi sokmayan emniyet güçleri, İç Güvenlik Paketi kararı doğrultusunda eylemlere Valilik tarafından 4 gün boyunca yasak getirdiğini bildirdi. Yasağa gerekçe olarak oturma eylemlerinin barışçı olmaması ve siyasi propaganda içerdiği gösterildi.

Karar Anayasa'ya aykırıdır

Emek ve demokrasi güçleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Valisi Mustafa Toprak'a seslendi: Uygulama, İç Güvenlik Paketi'nin bir sonucudur. Sayın Vali; temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan, Anayasa'ya aykırı olan bu kararın altına attığınız imzanızı geri çekin.

Halka direniş çağrısı

'Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bedeli her ne olursa olsun dikta rejiminin yasaklarına karşı duracağımızı, antidemokratik uygulamalara, baskılara ve saldırılara karşı sözümüzü söylemeye, ülkenin neresinde olursa olsun direnenlerin sesi olmaya çabalamaya devam edeceğimizi belirtiyoruz' diyerek İzmir kamuoyuna seslenen Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: Tüm yurttaşlarımızı; Saray'ın ve AKP iktidarının gücünü baskı ve yasaklamalardan alan politikalarına, fiili sıkıyönetim uygulamalarına karşı direnmeye davet ediyoruz.' Bölgede yaşanan sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağının bir benzerinin de İzmir'de gerçekleştirildiğinin altını çizen Sarı, Silvan, Cizre ve Nusaybin'de yaşananların ülkenin batısında da yaşanmasının çok uzak olmadığına dikkat çekti.