Anayasa'nın 25, 26 ve 34. maddeleriyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, "Düşünceyi ve kanaatleri açıklama ve yayma hürriyeti" kapsamındaki konularının kamu güvenliği ve genel asayiş yönünden yeniden düzenlendiği bildirilen söz konusu yasak kararı, Vali Mustafa Toprak tarafından yazılı olarak kamuoyuna duyurulmuştu.

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve yarın düzenleyecekleri grev için basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şubesi üyeleri, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi bahçesinde toplandı. Grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “Sağlık Bakanı, çalışanlarının sorunları dağ gibi yığılmışken, 'Sağlık çalışanlarına milletin duası yeter.' diyerek adeta alay etmektedir. Sayın Bakan, dua milletten. Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları, milletimiz takdir etmektedir. Bir hastamıza verilen hizmette yüzünün gülümsemesi, gözlerinin içindeki pırıltı bizim için duadır. Sağlık çalışanları sahipsiz kalmıştır. Sağlık çalışanları kan ağlamaktadır. Sağlık çalışanları artık somut adımlar, hayata geçen uygulamalar görmek istemektedir. Yaklaşık 13 yıllık iktidarınız döneminde sağlık çalışanlarını uğrattığınız ekonomik kayıpların, vatandaş gözünde çalışanları itibarsızlaştırmanın, sağlıkta şiddetin, sağlıkta taşeronlaşmanın, siyasi hesaplarınız adına üretilen sağlık politikalarının, siyaseten kullanılan sağlık çalışanlarının hesabını verin. Sağlık çalışanlarının taleplerini bir kez daha Türkiye gündemine taşımak adına 14 Mart Tıp Bayramı arifesinde 13 Mart'ta, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bırakıyoruz.” dedi.

Basın açıklamasının sonunda Doğruyol, İzmir Valiliği'nin basın açıklaması ve eylem yasaklarını hatırlatarak, "Biz burada eylem yaptık. Kabahatler Kanunu'na göre eylem suçumuz olan 208 TL’yi topluyoruz." dedi. Daha sonra bir sağlık çalışanı, eline aldığı kutuyla para topladı.