İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Emel Ak, yasa gereği üreticilerden tarım sigortası yaptıranların zararlarının öncelikle karşılanacağını, diğer vatandaşların durumunun ise bakanlık tarafından takdir edileceğini söyledi.

Foça’da geçen 11- 12 Mayıs günlerinde etkili olan şiddetli yağmur ve dolu sırasında metrekareye 36.4 kilogram yağış düştü. Yeni Bağarası, Bağarası, Gerenköy, Maltepe’nin bir bölümü ve Gediz çevresindeki ekili alanlar göle döndü. Hasadı yaklaşmış buğday, arpa, pamuk, domates gibi yazlık ürünlerle mevsim itibariyle hasadı yapılmış ancak tarladan henüz alınmamış fiy benzeri ürünlerde büyük zararlar oluştu. Vatandaşların talepleri doğrultusunda Foça Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ön tespit çalışmalarını tamamladı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Ak, zararın büyük olduğunu ve afet duyurusu yaptıklarını belirtti. Ak, "Yağmur ve dolu üreticimizi tam anlamıyla vurdu. İl Müdürlüğümüzü yaptığımız ön tespit ve durum hakkında bilgilendirdik. Kesin hasar tespitlerini kurulacak komisyonlar yapacak ve sigortalılara yasa çerçevesinde yapılacak ödemeler belirlenecek. Listeler muhtarlıklarda askıya çıkarılarak duyurulacak. Zarar gören vatandaşlarımız muhtarlıklar aracılığıyla ya da ilçe müdürlüğümüze müracaat ederek durum tespiti isteyebilirler. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bu afetler beklenmeyen zamanlarda yaşanabilir" dedi.

Emel Ak, yasa gereği üreticilerden tarım sigortası yaptıranların zararlarının öncelikle karşılanacağını, diğer vatandaşların durumunun ise bakanlık tarafından takdir edileceğini söyledi. Ak, "Bu nedenle 5363 sayılı kanun kapsamında Tarım Sigortası yaptırmalarını tüm üreticilerimize tavsiye ediyorum. TARSİM kapsamına sadece afetleri değil, kuraklık gibi beklenmeyen durumları da almış durumdadır. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun diyorum ve hayati önem taşıdığına inandığım Tarım Sigortası konusunda özenle durmalarını öneriyorum" diye konuştu.