Ankara'daki yabancı misyon temsilcileri, İzmir Fuarı için buluştu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile İzmir'den Vali M. Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu'dan oluşan bir heyet katıldı.

8-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Çevre ve Çevre Teknolojileri ana temasıyla açılacak 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tanıtıldığı resepsiyonun bir diğer önemli gündem başlığı ise İzmir'in EXPO 2020 adaylığı oldu. 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın "Partner ülkesi" Avusturya'nın Büyükelçisi Heidemaria Gürer'in yanısıra Azerbaycan, Bahreyn, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Danimarka, Ekvator, Endonezya, Estonya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Hırvatistan, Irak, İran, İsviçre, Kanada, Karadağ, Katar, Kazakistan, KKTC, Letonya, Libya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Malezya, Meksika, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Sırbistan, Sudan, Suriye, Şili, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan olmak üzere 47 ülkenin büyükelçilerinin de yer aldığı gece, İzmir ekibinin EXPO kulis çalışmaları için de uygun zemin hazırladı.


EXPO için destek talebi


Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Heidemaria Gürer, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'na katılımlarının, ülkelerinin Türkiye'deki en büyük ticari tanıtımı olacağını söyledi. Konuşmasında İzmir'in fuarcılık misyonu ve vizyon hedefleri ile ilgili bilgiler aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise dikkatleri EXPO 2020 adaylığına çekti. İzmir'in adaylığına destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, yabancı ülkelerin büyükelçilerinden de İzmir için destek istedi. Son olarak kürsüye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2. Dünya Savaşı'nda bile dünya tacirlerini buluşturmaya devam eden İzmir Enternasyonal Fuarı'nın, 80 yıldır mükemmel bir şekilde sürdürdüğü evsahipliğiyle örnek bir fuar olduğunu söyledi. Ergün, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için de, "EXPO yarışında İzmir'in geçen sefer uğradığı haksızlığın oluşmayacağı bir ortam için hep birlikte çalışacağız. Sayın büyükelçilerimizden İzmir için destek istiyoruz, katkı koymalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.