Genç Gazeteciler Platformu, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi, Sağlık Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi'ne üye gazeteciler Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanarak basın açıklaması yaptı. Sokak Sanatları Atölyesi sanatçıları da cadde girişinde canlı heykel gösterisi sundu. Kafese hapsedilmiş beyin ve gazeteciyi temsil eden figürler, caddeden geçenlerin ilgisini çekti.

ZOR ŞARTLAR ANLATILDI

Genç Gazeteciler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Belma Yücel, gazetecilerin zor şartlar altında görev yaptığını ve hem sosyal hem ekonomik koşulların bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Yücel şöyle dedi:

"Bizler kameraman, foto muhabiri, muhabir, editör, sayfa tasarımcılarıyız. Acımasız savaşların fotoğraflarını vicdanlara ulaştırmaya çalışırken kaçırılırız. Basılmamış kitaplarımızdan aylarca, yıllarca hapis yatar, her türlü şantaja, tehdide maruz kalırız. Can güvenliğimiz çoğu zaman hiçe sayılır. Akşam ödül töreninde plaket alır, sabah kapının önüne konuruz. İş güvencemiz daima iki dudak arasındadır. Son dönemde yapılan gazeteci kıyımları buna en somut örnektir. Aylar değil yıllarca sigortasız çalışmak, fazla mesai ücreti almadan gece yarısı evlerimize ulaşmak, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücretlerle çalışmak abes değil normal görülür. Okuldan mezun olup iş bulmak ise bir mucizedir. Bugün Çalışan Gazeteciler Günü. Unutuluyor ama hatırlatmak istiyoruz. Taleplerimiz belli: 212 sayılı yasada olup birer birer budanan tüm haklarımızın iadesini istiyoruz. Sadece basın kartlarımızın değil mesleğimizin itibarını da geri istiyoruz. Meslektaşlarımıza yönelen her türlü şiddeti, sansürü ve gazeteci kıyımlarını kınıyoruz."