Kentte yaşanan çevre katliamlarının önüne geçmek üzere Gaziemir Çevre Platformu adı altında örgütlenen sivil inisiyatifin 'Susma haykır, taş ocağına hayır' sloganıyla düzenlediği çevre etkinliği şölen havasında gerçekleşti. Gaziemir'in oksijen deposu ormanlık alandaki taş ocaklarına ve 210 hektarlık zeytinlik alanın imara açılmasıyla yaşanan çevre katliamlarına dur demek üzere düzenlenen etkinliğe her yaştan Gaziemirli destek verdi. Abdullah Arda Meydanı'nda toplanan çevreciler 'Susma haykır, taş ocağına hayır,' 'Doların değil, doğanın yeşili,' sloganları ve 'Ocağına ağaç dikerim', 'Taş ocağına hayır,' 'Ayağa kalk,' 'Geleceğin için, sermayenin doğa talanına dur de' yazılı dövizlerle Tepe Mevkii'ne kadar yürüdü. Taş ocağını karşıdan gören etkinlik alanında şarkılarla, türkülerle, halk oyunlarıyla, tiyatro gösterisiyle, uçurtmalarla çevre katliamı protesto edildi.

'Çevre katliamları içimi acıtıyor'

Platformun düzenlediği etkinliği belediye başkanı olarak değil her şeyden önce bir Gaziemirli olarak katıldığının altını çizen Halil İbrahim Şenol, yüzde 65'i orman olan Gaziemir'in Çanakkale ile birlikte Türkiye'nin havası en temiz iki kentinden birisi olduğunu hatırlattı, taş ocaklarının çevre katliamına yol açtığını söyledi. Gaziemir'in ormanlık alanlarında iki taş ocağı bulunduğunu ve 210 hektarlık zeytinlik alanın da kendilerinin görüşü bile alınmadan imara açıldığını hatırlatan Başkan Şenol, "Kent yönetimi sadece belediye başkanına bırakılmamalıdır. Bu platform, siz Gaziemirliler bu anlamda çok büyük bir örnek teşkil ediyorsunuz. Burada siyasi amaç güdülmeksizin yaşadığımız kente, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz. Kentimizde rant uğruna çok büyük çevre katliamları yaşanıyor. Ankara'dan karar verenler bu alanları görseler vicdanları sızlar. Buraları gelin görün, vicdanınız kabul ederse imara, taş ocaklarına açın. Biz büyükler havayı, suyu, toprağı kirlettik. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için çevreye, doğaya sahip çıkacağız. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve destek vermeye davet ediyorum" diye konuştu.

'Yağmurlarda çamur yağıyor'

Gaziemir Çevre Platformu adına basın açıklaması yapan Ozan Süngü de, TMMOB ve Jeoloji mühendislerinden taş ocağının kente ve doğaya etkileri konusunda inceleme yaparak bir rapor hazırlamalarını istediklerinin altını çizerek şunları söyledi: Bu eylem çevremizi kirletenlere, suyumuzu zehirleyenlere, doğayı talan edenlere karşı bir eylemdir. Efem Çukuru'nda yaşananların Gaziemir'de yaşanmaması adına bir kıvılcım çakmak istedik. Yağmurun ardından Gaziemir'in üzerine adeta çamur yağıyor. Kentimizin üstünden toz bulutu eksilmez, derelerimiz akmaz oldu. Bu duruş bu kentte yaşayanlara sormadan karar alanlara karşıdır. Doğanın katledişine karşı biz bir kıvılcım çakmak istedik. Herkesi bundan sonraki mücadelemizde daha çok destek vermeye bekliyoruz.