İzmir'de Gezi olaylarının 1'inci yıldönümünde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 500 kişi Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplandı. Toplanan kalabalık arasından sık sık 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları atıldı. Göstericiler, ellerinde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenleri hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşıdılar.

Eylemciler Gündoğdu Meydanı'na yürüdü

Daha sonra İzmir'in Basmane Meydanı'nda toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Gündoğdu Meydanı'na, 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Hükümet istifa' sloganları eşliğinde yürüdü. Göstericiler 'İsyan devrim özgürlük', 'Berkin Elvan ölümsüzdür', 'katiller hesap verecek' dövizleri taşıdı. Meydana gelen gruba Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Ali Engin ve bazı ilçe belediye başkanları da destek verdi. Önceden meydanda hazırlanan platforma Gezi Parkı Eylemleri'nde ölenlerin fotoğrafları çıkartıldı. Ölenlerin isimleri tek tek anons edildi. Ardından sahnede, Gezi'yi anlatan tiyatro oyunları ile müzik dinletileri sunuldu.  Olası bir olumsuzluğa karşı hazır bekletilen polis ekipleri, Fuar Kültürpark içinde tutuldu. Polisler göstericileri, uzaktan takip etti.

9'u çocuk 73 kişi gözaltına alındı


Gündoğdu Meydanı'ndaki göstericiler arasından yaklaşık 300 kişilik bir grup Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Bulvarı üzeri, Ticaret Borsası önünde polis göstericilere TOMA araçlarıyla su ve gaz sıkarak müdahale etti.

İzmir'deki gösterilerde, 9'u 18 yaşından küçük toplam 73 kişi gözaltına alındı. Yaşı küçük olanların Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği, diğerlerinin ise işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği belirtildi. Gözaltında tutulan 66 kişinin ise 'kamu malına zarar verme', 'trafiği engelleme', 'izinsiz gösteri ve yürüyüşe katılma', 'polise mukavemet' gibi suçlardan bugün akşam saatlerinde adliyeye sevk edilecekleri belirtildi. Gözaltı sırasında, molotofkokteyli, sapan, demir ve cam bilyeler de elegeçirildiği öğrenildi. Öte yandan, olay sırasında bazı göstericilerin zarar verdiği kaldırımlar belediye ekiplerince düzenlendi.

Manisa'da pankart tartışması

Manisa'da, Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle düzenlenen eylemde iki grup arasında pankart tartışması yaşandı. Gerginlik, gruplardan birinin meydana ayrılmasıyla daha fazla büyümeden sona erdi. Eylemleri, meydana gelerek izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 'Gezi, birleşleşmek demek, ayrışmak değil' dedi.

Gezi olaylarında yaşamını yitiren 9 kişi, Manisa'da Manolya Meydanı'nda düzenlenen eylemle anıldı. Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını bulunduğu büyük pankartın arkasında, 'Gezi şehitleri ölümsüzdür', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları atıldı.
Daha sonra platform üyeleri, diğer gruptan pankartlarını indirmeleri istedi. Bu karşılık İşçi Partisi Manisa İl Başkanı Erdem Özdemir, 'Pankartların hepsini indirelim. Birlikte slogan atalım' önerisinde bulundu. Özdemir'in bu şekilde karşılık vermesi üzerine iki grup arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Meydana ilk gelen grup, daha sonra pankartlarını indirmeden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Diğer grup ise 1 saat kadar daha meydanda bekleyip, slogan attıktan sonra dağıldı.

'Gezi birleşmek demek, ayrışmak değil'


Manolya Meydanı'nda iki grup arasında yaşanan ayrışmayla ilgili olarak ise Milletvekili Özel, "CHP olarak toplantının çağrıcısı değiliz. Ancak gelip katkı sağlamayı, geziyi arıyorsa elbette burada olacağız. Gezi birleşmek demek, ayrışmak değil. Gezi ötekileştiren, diğerinin hakkını, hukukunu yok sayanlara karşı, 'Bunu yapma. Benim de hakkım var' demek. O nedenle gezinin yıldönümündeki bir ayrışmayı doğru bulmayız. CHP olarak geziyi anan herkesi birlikte kucaklıyoruz" diye konuştu.

Bodrum Gezi'nin Yıldönümünü unutmadı

Gezi'inin yıldönümü Bodrum'da, sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, Belediye Meydanı'nda eylem yaptı.
Grup, Gezi olaylarında ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı ve altında 'Unutursak kalbimiz kurusun' ve İngilizce ve Türkçe olarak 'Adalet istiyoruz' yazılı pankartlar açtı. Pankart, begonvillerle süslendi. Eyleme katılanlar, 'Yaşattığın devlet öldürür', 'Yıllar sonra çocuğun sorduğunda yalan söylemek zorunda kalacaksın utancından, eğer bugün susarsan', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz', 'Sizin çocuklarınız çaldı, bizim çocuklarımız öldü', 'Bütün diktatörler sokakta devrilirler' yazılı pankartlar ve gazete küpürleri taşıdı. Türk bayrağı taşıyan bir grup da, 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Gezi Şehitleri ölümsüzdür', sloganları attı. Tiyatro Halikarnas Topluluğu, Gezi eylemlerini özetleyen kısa bir drama sahneledi. 9 kişilik topluluk gösterinin sonunda eyleme katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.
Eyleme destek veren sivil toplum örgütleri tarafından ayrıca Can Dündar'ın hazırladığı Gezi Dayanışmasını anlatan 'Göz Dağı' belgeseli sinevizyon ile yayınlandı.

Marmaris'te ede Gezi Parkı eylemleri ve Soma'daki faciada ölenleri anıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarının derlendiği slayt gösterimi izleyerek hükümeti protesto etti.

Balıkesir'de tiyatro oyunuyla anlatıldı

Balıkesir'de, Gezi olayların birinci yıldönümünde biraraya gelen grup, Gezi Parkı eylemleri ve Soma'daki faciada ölenleri anarak hükümeti eleştirdi. Gezi olaylarını anlatan kısa bir oyunu da sahneyen grup, sessizce dağıldı.

Denizli'de Gezi'nin yıldönümünde olaysız yürüyüş


Denizli'de Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle Gezi Platformu'nun düzenlediği eylem olaysız sona erdi.
Çınar Meydanı'nda saat 20.00'de toplanan yaklaşık 300 kişilik grup bir süre burada hükümet karşıtı sloganlar attı, Gezi'de ölenleri andı. Güvenlik güçleriyle yapılan görüşmeler sonucu polis grubun belli bir güzergahı takip ederek yürümesine izin verdi.

Uşak'ta Ata Park'a yürüdüler


Uşak'ta Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle Eğitim Sen Uşak Şubesi öncülüğünde belediye önünde toplanan bir grup, Ata Park'a yürüdü.
Yaklaşık 400 kişilik grup, 'Vurduğunuz Gençlerimizin Hesabı Sorulacak' pankartı açıp, yol boyunca AKP Hükümeti aleyhine sloganlar attı. Eyleme, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP ve ÖDP'de destek verdi. Grup, Ata Park'a ulaştığında Gezi olaylarında ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.