İskender Dörtoluklar- İZKA'nın, 33. İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. İzmir'in  EXPO 2020 adaylığı sürecinde geçtiğimiz günlerde Paris'te yapılan sunum ve bundan sonraki politikalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Kocaoğlu, " Paris'te yaptığımız sunum ile ilgili olarak çok şey yazıldı. Gerçekten başarılı bir sunum yaptık. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Dr. Mehmet Öz güzel konuşmalar sergiledi. Sunumda yaptığımız film gösterimi de başarılı bulundu. En başarılı sunum bizim sunumumuz diye düşünüyoruz. Tabi bir sunumla olacak iş değil bu. Daha 3 tane sunumumuz var. Arkasından mutlaka delegeler üzerinde çalışmak gerekiyor. Ama biz orada hem devletin, hem hükümetin hem de belediyenin, bu projenin arkasında olduğunu tüm dünyanın bizi desteklediğini göstermiş olduk. Bunlar hepsi bir avantaj. Böylelikle EXPO bir sürü şey öğretiyor. Öğrendiklerimizi uygulayacağız. İnciraltı yasasının çıkması bizim için çok önemli bir hamleydi. Belki de olmazsa olmaz bir hamleydi. Yerle ilgili ağırlıklı konuştuk. Bunların hepsi bir arada bizim ne kadar istekli olduğumuzu ve başarmak istediğimizi göstermiş olduk. Ama çalışacağız, devam edeceğiz. İzmirli hemşerilerimiz, Ege Bölgesi, herkes yanımızda duracak. Bizi destekleyecek. Biz de onlardan aldığımız güçle inançla çalışacağız" şeklinde konuştu.

İzmir EXPO 2020 Yürütme Komitesinde meydana gelen istifaların ardından, gazetecilerin bu görevlere gelmesini istediği kişilerin olup olmadığı sorusuna cevap veren Kocaoğlu, " Benim o konuda bir düşüncem yok. Ben bu işin birlik beraberlik içerisinde yürütülmesinden yanayım. Benim şahsi kanaatimi sorarsanız, gönlümden geçen, arkadaşımızın geri dönüp görevlerine devam etmesidir. Hem Mahmut Özgener'in hem Ender Yorgancılar'ın hem de Işınsu Kestelli'nin  görevlerine tekrar dönerek, yolumuza devam etmemiz benim dileğimdir. Ama bu konuda karar verecek konumda değilim. Sadece dileğimi özgür irademle söyleyebilirim. Onun dışında İzmir'e EXPO'yu getirebilmek için nerede durmam gerekiyorsa, orada durup katkı koyacağım. Bu proje İzmir'in projesi, Türkiye'nin projesi. Biz de yerel yönetimin başı olarak her türlü desteği vermeye hazırız" açıklamasında bulundu.

Başkanlık yapmam  mümkün değil

İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecinde EXPO Yürütme Kurulu Başkanlığı'na kendisinin isminin geçtiğine yönelik söylemlere de değinen Kocaoğlu, " Onu bilemiyorum. Biliyorsunuz Yönlendirme Kurulu Başkanı Sayın Valimiz. Sayın Valimizin öneri getirme yetkisi var. Yönlendirme Kurulu'nda bu konular konuşulur tabi. Herkes fikrini söyler. Ona göre değerlendirilir. Benim başkan olmam  mümkün değil zaten. Yaptığım göreve de uygun değil. O çok tempolu çalışma ve zaman isteyen bir iş. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın o görevde bulunması sürece ne katkıda bulunur? Önemli olan katkıda bulunması. Etiket değil. Bizim bu yolculuk içerisinde bu kadar görevle, protokolle uğraşırken bir de EXPO Yürütme Kurulu Başkanlığı yapmamız mümkün değil. Onu istemek de doğru değil. Verilse bile bence kabul etmemek gerekir. 24 saatini ayırabilecek bir arkadaşın çalışması gerekir" ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanımızdan destek isteyeceğiz

Hafta sonu İzmir'e gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile EXPO konusunda bir çalışma yapılacağını belirten Kocaoğlu, "Cumartesi günü saat 16.00'da Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir sunum gerçekleşecek. Zaten başından beri İçişleri Bakanlığı ve Sayın Cumhurbaşkanımız EXPO'yu almamız için çok çabaladı. İzmir EXPO'sunu tekrar değerlendireceğiz. İsteklerimiz, dileklerimiz varsa kendisine arz edeceğiz ve ona göre de destek isteyeceğiz" dedi.