Engellileri evlerinden çıkararak kent yaşamına katacak projelere ağırlık veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce Kültürpark’ta deneme çalışmaları gerçekleştirilen görme engelliler için “hissedilebilir yüzey” uygulamasına Karşıyaka Girne Caddesi’nde başladı. Gidiş-geliş  toplam 4 kilometrelik Girne Caddesi boyunca yapılan çalışmalar kapsamında, kaldırım üzerinde görme engelli vatandaşların bastonu ile hissedebileceği şekilde kabartılı  bir şerit oluşturuluyor. Şerit üzerindeki noktalı kabartılar ‘dur-dikkat et’, boyuna çizgiler ise ‘sorun yok –yola devam edebilirsin’ anlamı taşıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Haziran başında tamamlanacak çalışmanın ardından, kent genelinde belirli noktalarda karo ve parke olan kaldırımlarda görme engelliler için 20 kilometrelik daha hissedilebilir yüzey uygulaması gerçekleştirilecek.

Ayrıca yine bu kapsamda, kent genelinde yüzey kaplaması beton olan kaldırımlarda da 50 kilometrelik çift kompenantlı (dayanıklılığı yüksek boya) boya uygulaması yapılacak. Bu çalışmaların toplam maliyeti 1 milyon 850 bin TL’yi bulacak.

2010-2011 yıllarını İzmir’de “Engelliler Yılı” olarak ilan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan Türkiye’de engelliler için hazırlanacak ilk “stratejik planın” çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek “Engelsizmir 2013” adlı uluslararası kongreye hazırlanıyor.