8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya 'kasten adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar Murat K., Suat D., Kubilay A. ve Reşit A. ile Ekrem Kaçeroğlu'nun ailesi ve tarafların avukatları katıldı. Polis, duruşma salonu içerisinde ve dışında geniş güvenlik önlemi aldı. Hakim Nilüfer Öncel, sanıklara 'Yerde hareketsiz yatana mı gücünüz yetti?' diye sordu.

Geçen 7 Ekim'de, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını Bornova Doğanlar Mahallesi'nde protesto edenlere polis müdahale etti. Bu sırada Ekrem Kaceroğlu, açılan ateş sonucu yaralandı. Kanlar içinde yerde yatan Kaceroğlu'na daha sonra mahalleden bir grup saldırarak dövdü. Ağır yaralanan ve Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Ekrem Kaceroğlu, 10 Ekim'de hayatını kaybetti. Reşit A., kardeşi Kubilay A. ile akrabaları olan Suat D. ve Murat K.'yı gözaltına aldı. Tutuklanan Kubilay A. ve Murat K. daha sonra avukatlarının itirazı üzerine, İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı.

O psikolojiyle tekme attım


Sanık Murat K., savunmasında "Kahvede otururken bir arkadaşım telefonla evlerimizin taşlandığını söyledi. Gittim, korkuyla gördüklerim karşısında şoke oldum. Evlerin bahçelerine girip, yakaladıklarını dövüyorlardı. Silah sesleri duydum. Herkes birbirine vuruyordu. Bir an kendimi kaptırdım, o psikolojiyle tekme attığımı hatırlıyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı Nilüfer Öncel, "Sana karşı bir direnci yok, yerde yatıyordu. Neden vurdun?" diye sorması üzerine, Murat K. "Zaten ben de çok pişman oldum. Bir anlık korku ve psikolojiyle oldu. Şahsın vurulduğundan haberim yoktu. Olay yerini terk edip eve gittim. Bu olaya karıştığım için pişmanım" dedi, bu olay sonrasında işini kaybettiğini, zor günler geçirdiğini, olaydan ötürü çok üzgün olduğunu söyledi.

Sanık Kubilay A., olay günü kahvede arkadaşlarıyla otururken, TOMA'ların geçtiğini gördüğünü, babasının telefonla arayarak eve çağırdığını, eve giderken bir grubun üzerlerine gelerek taş attıklarını, ara sokağa kaçtıklarını, ağabeyinin de üç kişi tarafından dövüldüğünü, 150-200 kişinin evlerine taş attığını gördüğünü anlatınca, hakim, "150-200 kişilik grubun taş attığını görünce neden eve girmedin?" diye sorması üzerine, "Ben de yanımdakilerle birlikte attıkları taşları alarak karşılık verdim. Bir saat kadar sürdü bu taşlaşma. Sonra çevik kuvvet geldi" dedi. Ağabeyi dövüldüğü için psikolojisinin bozuk olduğunu söyleyen Kubilay A., Kaceroğlu yerde yatarken iki kere tekme attığını, fakat isabet etmediğini, elindeki sopayla da vurmaya çalıştığını söyledi.
Hakim  Nilüfer Öncel'in, "Hareketsiz yatana mı gücün yetiyor?" diye sorması üzerine, Kubilay A. "Psikolojim çok bozuktu" dedi.

Babamın tüfeğini aldım

Mahkemede savunma yapan sanık Suat D. de kahvedeyken evlerine saldırı yapıldığı haberi üzerine o tarafa yöneldiklerini,  grubun dağılması için kuru sıkı tabancayla havaya 1-2 el ateş ettiğini anlatan söyledi. Sanık Reşit A. da evine gittiğinde bahçelerinde eli sopalı 3-4 kişinin olduğunu ve eve girmeye çalıştıklarını gördüğünü ve bu kişilerle boğuştuğunu söyledi. Sanık Reşit A., "Daha sonra babamın evine gittim. Babama ait olan tüfeği alıp dışarı çıktım. TOMA yanımdan geçerken havaya bir el ateş ettim. Daha sonra tüfeği ikiye katlayıp koltuğumun altında pazar yerine gittim, daha sonra eve gidip tüfeği yerine bıraktım" dedi. Reşit A., karşı grubun evlerine saldırmasının nedeninin Karslı olmalarına rağmen, o gruba katılmamaları olduğunu iddia etti.
Sanıkların ifadelerinin ardından, avukatların talepleri alındı. Duruşma öncesi İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Kaceroğlu ailesinin ve HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur'un katılımıyla bir basın açıklaması yaptı.