Aykut Polatlı-Baz istasyonlarının denetiminin belediyelere ait olduğunu ifade eden Arif Ali Cangı, "Belediyelerin insanların yoğun yaşadığı alanlara okullara yakın olan yerlere hastanelere yakın olan yerlere baz istasyonu dikilmesine izin vermemesi gerekiyor" dedi. Avukat Yelda Kullap ise halk sağlığının arka plana atıldığını belirterek, "GSM şirketleri istedikleri gibi at koşturuyorlar" diye konuştu.

Yasalar GSM şirketlerini koruyor

Çevresi tel örgülerle kapatılan Mithatpaşa Caddesi bitimindeki alana kurulan baz istasyonu halkın tepkisini topladı. Yasaların, GSM şirketlerini korur nitelikte olduğunu söyleyen Çevreci avukatlardan Avukat Arif Ali Cangı ve Avukat Yelda Kullap baz istasyonlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
AYM'nin verdiği karar neticesinde baz istasyonlarının belediye tarafından ruhsatlandırıldığına dikkat çeken Avukat Arif Ali Cangı, 'baz istasyonları AYM'nin vermiş olduğu bir karar neticesinde belediye tarafından ruhsatlandırılıyor. Hastanelere-okullara yakın olamayacağına dair düzenlemeler var ama bunlar her seferinde bir şekilde aşıldı' dedi. Cangı, 'Açılan pek çok davada mahkeme heyeti geldiği zaman elektro-manyetik yayın derecesi düşürülmek suretiyle sıkıntıyı aştılar. Yani kurulacak bir baz istasyonunu belediyelerin ruhsatlandırması gerekiyor. Konak'ta ise Konak Belediyesi'nin Bornova'da ise Bornova Belediyesi'nin ruhsat vermesi gerekiyor. Ruhsat vermediyse belediyesinin imar kanununa aykırılıktan yıkım ve para cezasına hükmetmesi gerekiyor. Bu son derece önemli bir boyut. Diğer yönetmelikler, telekominikasyon kurumunun çıkardığı yönetmelikler ve mevzuatlardan da önemli' diye konuştu. Uzun yıllar baz istasyonlarının kent merkezlerine kurulmasıyla ilgili mücadele verdiklerinin de altını çizen Cangı, 'Her seferinde yeni yönetmelikler çıkararak bunu aşmaya çalıştılar. Şu anda bunun en iyi denetimini yapacak olan belediyelerdir. Kamunun yoğun yaşadığı alanlara okullara yakın olan yerlere hastanelere yakın olan yerlere izin vermemesi gerekiyor. Ruhsat alınmamışsa imar mevzuatı gereği gerekli yatırımların yapılması gerekiyor' dedi.

Halk sağlığı arka plana atıldı

GSM baz istasyonları şirketlerine Sertifakayı Bilgi Teknolojisi ve İletişim Kurumu'nun verdiğini ifade eden Avukat Yelda Kullap, 'Sertifikaya göre devreye sokuyorlar. Denetimleri BTK yapıyor. Baz istasyonu faaliyete sokarken BTK'dan sertifika alıyor. Yönetmelik gereği baz istasyonu kurulması için izin belgesi gibi. Binanın imarlı mı imarsız mı bakılması lazım. Ruhsatlı bina üzerine kamu ya da özel kuruluşlar ve kişiler çatısına, direğine baz istasyonu kurulması için izin veriyor. Şirket de o yeri kiralamış oluyor. Dikkat çekemezsin mesela. 2000'li yıllarda valiliğin genelgeleri vardı. O sonra kendi kendine kalktı. Kurulamaz işlerliğini yitirdi yerine başka yasa ve yönetmelikler geldi ve GSM şirketlerini koruyan nitelikte. Hastane içlerine bile konabiliyor' diye konuştu.

Halk sağlığının arka plana atıldığını ve GSM şirketlerinin istedikleri gibi at koşturduklarını da belirten Kullap şöyle konuştu: 'Kamu kurumlarının valiliğin olumlu halk sağlığı yönünde olumlu bir görüşüydü sonradan çıkan yönetmelik ve yasalarla halk sağlığı arka plana atıldı. Maalesef bu tarz kamu binalarının hastanelerin bulunduğu yerlere baz istasyonu konulamaz diye bir yasa yok. Sadece mesafelerle ilgili sınırlandırmalar var. Yargıtay bazen olumlu bazen aleyhte kararlar veriyor. Ancak eskiye göre olumlu kararlar çıkmıyor. Sonra o kararlar da kaldırıldı. Ama zaman zaman olumlu kararlar da geliyor. Sağlığa zarar verme riski yüksekse sağlık tercih ediliyordu. Bazı kararlarda da son zamanlarda kesin zarar verdiği kanıtlanamamıştır ve reddediliyor diye kararlar çıkıyor. GSM şirketleri istedikleri gibi at koşturuyorlar.'