Gülçin Karaegemen- Etkinliklerine 1989 yılında başlayan ve on ayrı şehirde 22 şubesi ile aktif olarak faaliyet gösteren Yeni Yüksektepe Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi Tülay Alkım, okul tadilat' projeleri ile şu ana kadar İzmir içinde 20. okul tadilatını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Gittiğimiz okulların genel olarak fiziki koşulu iyi olmuyor. Herşeyi devletten beklemek yerine, kendi imkanlarımız doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi. Kemalpaşa köylerinden Sarıçalı, Cumali, Yenmiş, Yukarı Sütçüler ilköğretim okulları, Konak'tan Dumlupınar, Mimar Sinan ilköğretim okulları gibi okulların onarımına yapan dernek üyeleri yeni okul tadilatı çalışmalarına ise Kasım ayında başlayacak.


Boya, onarım, çevre düzenlemesi

Gerçekleştirdiği felsefe seminerleri, konferanslar, arama, kurtarma, ekoloji çalışmaları ve çeşitli kurs etkinlikleriyle sanatların, dinlerin, bilimlerin ve felsefelerin karşılaştırmalı incelemelerini sunarak bütünsel bir bakış sağlamayı ve yaşam şekli edinmeyi ilke edinen Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin sosyal bütünleşme ilkesi doğrultusunda birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri kapsamında İzmir'de 20. okul tadilatını yapan avukat, doktor, öğretmen gibi değişik meslek sahibi olan dernek üyeleri, bundan sonra da okul tadilatlarına devam edeceklerini söylediler. İhtiyaç olan bölgelerdeki köy okullarını önce ziyaret ettiklerini belirten Yeni Yüksektepe Kültür Derneği üyesi Tülay Alkım, bu okullarda ilk önce ne tür onarım gerektiğini tespit ettiklerini anlattı. Alkım, "İnsanlar ihtiyaç gereken okulları görüp duyduktan sonra gerçekten yardımcı olmak istiyorlar. Birçok kişi bize devlet buralara gitmiyor mu diye soruyor. Ama herşeyi devletten beklemememiz gerektiğini biliyoruz. Bizim de elimizin uzanabileceği noktalar var. Ekip halinde çalışarak, okulların tadilat, boya, onarım, badana, boya, iç ve çevre düzenlemesini yapıyoruz" dedi.

Okullara kütüphane de yapıyorlar

Okul onarım aşamasında sadece tadilat yapmadıklarını belirten Alkım, aynı zamanda okulun ihtiyaçlarınıda karşıladıklarını söyledi. Alkım, "Okulların sadece tadilatını yapmıyoruz. Örneğin okulda kütüphane yoksa kütüphane oluşturma sürecine giriyoruz. Bunu sağlamak için de okullarda stantlar kuruyoruz. Üniversite öğrencileri de buna kayıtsız kalmıyor. Şu an Şırnak'taki Anadolu Sağlık Meslek Lisesi için bir kitap kampanyası başlattık" diye konuştu.

Mesleğe göre yardım

Okulların onarım sürecinden sonra öğrencilerin çok mutlu olduğunu hatta ilk başta öğrencilerin tadilat yapılacağına inanamadıklarını söyleyen Alkım, bu süreçte öğrencilerin de yardımcı olduğunu belirtti. Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'nin herkese açık bir kurum olduğunu ve bu kuruma her bireyin birşey katacağını söyleyen Alkım, "Herkes kendi becerileri ve meslekleri doğrultusunda birşeyler yapıyor. Okulların büyüklüğüne göre en az 50 kişilik gruplar halinde okullara gidiyoruz. İki gün boyunca okulda tüm tadilatları yapıyoruz. Kendi yemekhanemizi kuruyoruz. Akşam da köy sakinleriyle muhabbet edip, eğlenceler düzenliyoruz. Bize evlerini açmak isteyen köylülerimiz oluyor. Bu şekilde birbirimize destek oluyoruz" diye konuştu.

Okul ile ilişkiler kopmuyor

Tadilat sonrasında okul idaresinin de isteği olduğu sürece ilişkilerinin devam ettiğini belirten Alkım, sonrasında ara ara o okullara gidip eğitimler verdiklerini anlattı. Alkım şunları dedi: "Köydeki parkın elden geçmesi gerekiyorsa, boya düzenleme çalışması yapıyoruz. Arama kurtarma eğitimleri de veriyoruz. Karşılıklı olan iletişim sonucunda eğer onlarda bizden bağını koparmıyorsa biz de bağlarımızı koparmamaya çalışıyoruz ve her türlü imkanı devam ettirmeye çalışıyoruz."

"Yeni okul tadilatlarının devam edeceğini söyleyen Alkım, senede en az 2 kere okul tadilatı yaptıklarını ve bu tadilatların hazırlığının 3, 4 ay aldığını belirtti. 6 ay sıklıkla okul tadilatı yapan Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, Kasım ayında yeni bir okul tadilatına başlayacak.