Eski Taş Ocakları mevkii olarak bilinen Cumhuriyet Mahallesi 6709 sokakta geçtiğimiz hafta içinde yaşanan toprak kayması nedeniyle olaya kısa sürede müdahale eden Karşıyaka Belediyesi ekipleri, 5 evi boşalttı. Evleri boşaltılan vatandaşlar Karşıyaka Öğretmen Evi’ne yerleştirildi. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü de belirtilen bölgede çalışmalar yaparken, Karşıyaka Belediyesi bünyesinde de inşaat ve jeoloji mühendislerinden Teknik Komisyon oluşturuldu. Can ve mal güvenliği için bu evlerin olduğu alan koruma altına alındı. Teknik ekip daha sonra bölgede yaptıkları detaylı inceleme sonunda hazırladıkları raporla 23 evin daha risk altında olduğunu belirledi. Toprak kaymasına yönelik 23 evde yaşayanlara bilgi verilerek, yazılı uyarılar yapıldı.

Karşıyaka Belediyesi yasal sorumlukları doğrultusunda kalıcı önlemler için Belediye Meclisi’nce bu bölge için Afete Maruz Bölge kararı aldı. Yapılan tüm çalışmalar ve kalıcı önlemler için İzmir Valiliği’ne ve ilgili tüm kurumlara bilgi verildi.

Can kaybının meydana gelmeden önlem aldıklarını hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Bu bölge yıllar önce taş ocağı olarak kullanılmış. Daha sonra da çoğu izinsiz yapılarla dolmuş. Cumhuriyet Mahallesi için hazırladığımız kent dönüşüm projelerinde bu bölgelerdeki tehlikeli yerlerin kaldırılması da bulunuyor. Ancak yasal uygulamaların tamamlanmasını beklemeden önlem almak gerekiyordu. Belediye olarak biz yetkilerimiz doğrultusunda, gerekli önlemleri aldık. Şimdi, ilgili diğer kurumlardan da konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz“ dedi.