İzmir'deki Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanları, hasta ve hasta yakınlarından birçok kişi yedikleri yemekten zehirlenerek tedavi altına alındı. Zehirlenen 85 kişi taburcu edilirken, olayın nedeni ise araştırılıyor.

Konuyla ilgili Güney Kamu Hastaneler Birliği yetkilileri bir açıklama yaptı. Zehirlenme olayının akşam yemeğinden sonra meydana geldiğini belirten yetkililer, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 45, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde de 40 kişinin zehirlendiğini söyledi. Yetkililer tedavi sonrası herkesin taburcu olduğunu ve zehirlenme nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldığını belirtti.


SENDİKADAN SİMİTLİ TEPKİ

Hastanelerdeki zehirlenmelerle ilgli olarak Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şubesi de açıklama yaptı. Zehirlenmeleri protesto etmek için hastanedeki personel ile vatandaşlara simit ve peynir dağıtan sendika üyeleri adına açıklamayı Şube Başkanı Ahmet Doğruyol yaptı. Vatandaşa verilen her hizmetin özelleştirildiğini söyleyen Ahmet Doğruyol, " şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimizde çalışanların, hastaların ve hasta yakınlarının faydalandığı yemek hizmetleri, hizmet alımı marifetiyle sağlanmaktadır. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde 4 yıl önce Başhekim Nurettin Ünal döneminde yemekhaneyle ilgili çalışma yapılmış, hastanede yapılan yemeğin maliyetinin daha uygun olacağı ortaya çıkmıştır. Buna rağmen bu hastanede de yemek hizmetleri özelleştirilmiştir. Kamu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının ve hizmet alan hasta ile yakınlarının, hastanedeki yediği yemeğin sağlıksız olması kadar acı bir durum olamaz. Sağlık kuruluşlarımızın önceliği para kazanmak değil, vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti vermek olmalıdır."

İki hastanede yetkililerin açıklamasının aksine 180 kişinin zehirlendiğini ifade eden Ahmet Doğruyol, "Tesellimiz can kaybımızın olmamasıdır" dedi.


SEKTÖRDEN DE TEPKİ GELDİ

İzmir'deki iki büyük hastanede meydana gelen yemek zehirlenmesine sektör temsilcilerinden de tepki geldi. Yemek Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı zamanda Ege Bölgesi Sanayi Odası Yemek Sanayicileri Grubu Üyesi Arif Kuran, bu tür üzücü olayların yaşanmaması için yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi. Kendilerinin de olayın nedenini araştırdıklarını söyleyen Arif Kuran şunları kaydetti:

"Olay nasıl ve neden olmuş, ihmal mi var denetim eksikliği mi olmuş bakıyoruz. Mevcut şartlarda denetimin kayıtlı firmalar üzerine yoğunlaşması, var olan merdiven altı firmalardaki denetimsizlik, rekabet koşulları acımasızca sektörü kötüleştiriyor. Tüm bunların yanında yemek hizmetlerinde verilen kalite, fiyata endeksli olarak düşüyor. Fiyatların düşmesi, yemekte olması gereken itina ve denetimin yapılamamasına neden oluyor. Bunun sonucunda da üzücü vakaların yaşanması kaçınılmaz hale geliyor."