Mehmet Akif Çakmak-Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nın aylık olağan meclis toplantısı EBSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. İzmir'de işşizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işsizliğin İzmir için bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını dile getiren Yorgancılar, kentsel dönüşüm ile ilgili Çevre Şehircilik Bakanı'nın "İzmir yansa, İstanbul İzmir'i yapamaz, ama İstanbul yansa, İzmir İstanbul'u yapabilir" sözüne dikkat çekti.

İşsizlik sosyal bir tehlike

İzmir'in 2011 yılı rakamları itibariyle işsizlikte ilk sırada olduğunu dile getiren Ender Yorgancılar, söz konusu rakamlara dikkat çekerek, "Türkiye'de en çok işşizliğin olduğu il İzmir ve bunun nedenleri var, en çok göç alan illerden biriyiz, teşvik sistemlerinden dolayı burada çalışan arkadaşlarımız işsiz kalıyor. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 4,7 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak bölgesi ve teşvik sisteminden kaynaklanıyor bu durum. İzmir vergi gelirlerinde 3. olmasına rağmen, bu işşizlik rakamları haksız rekabetin oluştuğunun bir göstergesidir. İşşizlik konusunda İzmir için tehlike çanı var ve bu işsizlik rakamları sosyal bir tehlikedir, mutlaka çözülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Nükleer enerjiye ihtiyacımız var

Petroldeki her 10 dolarlık zammın cari açığa 5 milyon dolarlık etki yaptığını kaydeden Ender Yorgancılar, "Nükleer enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmeyi bir an önce devreye sokmamız lazım, 2023 hedeflerine bu enerji kaynaklarımızla ulaşmamız mümkün değil ve cari açığımızda enerjinin payının ne olduğunu herkes biliyor" dedi. Türkiye'de yatırımın yer değiştirmesine değil yeni yatırımlara ihtiyaçları olduğunu söyleyen Yorgancılar, yakın zamanda açıklanmasını bekledikleri teşvik sisteminde organize sanayi bölgelerinin mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı. Kentsel dönüşüm konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştüklerini de söyleyen Yorgancılar, Bakan'ın, "Türkiye'de kentsel dönüşüm açısından afet riski taşıyan binaların bertaraf edilmesi bakamından en öncelikli bölge İzmir'dir" ve "İzmir yansa, İstanbul İzmir'i yapamaz, ama İstanbul yansa, İzmir İstanbul'u yapabilir"  sözlerinin dikkat çekici olduğunu ifade etti.