Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya yollanan bir ihbar mektubuyla fitili ateşlenen operasyonda gözaltına alınan Gümrük Muhafaza Başmüdürü N.B.'ye, gümrük müşavirliği firmaları bulunan müşavirlerce rüşvet verildiği iddia edildi. Gümrük müşaviri İ.Ç. tarafından, bir masaj salonunda masaj ayarlandığı da telefon dinlemelerine takıldı. Zanlı N.B.'nin, Alsancak semtindeki ofisine de kamera yerleştirerek takibe alan polis, gümrük müşavirlerine bazı kolaylıklar sağladığını tespit etti. İki yıl önce sağlıksız cevizi yurtdışına çıkarırken yakalanan İ.Ç.'nin polise vereceği savunmasını da N.B.'nin kendi bilgisayarında hazırladığı öne sürüldü.

Operasyon kapsamında İzmir Gümrükler Başmüdürü N.B., Başmüdür Yardımcısı H.Y., Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü M.Ö., Tarım İl Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan Z.E. ile gümrük müşavirleri ve gümrük müşavirlikleri çalışanları gözaltına alınmıştı. Operasyon süresince polis ekipleri tarafından zanlılara yönelik fiziki ve teknik takip yürütüldü. Teknik takibe takılan görüşmelerde Başmüdür N.B. ile müşavirlik firması bulunan İ.Ç. arasında ilginç konuşmalar yapıldığı iddia ediliyor. Buna göre N.B ile yakınlığını kullanan İ.Ç., İzmir Gümrüğü'nde çalışan ve kanunsuz işlere karışmayan memurları sürdürmüş. İ.Ç.'nin, kanunsuz iş yapmayan memurları, "Başmüdür arkadaşım, başın belaya girer." diye tehdit ettiği, daha sonra N.B.'ye durumu anlattığı, onun da ilgili memuru başka bir yere tayin ettirdiği iddia edildi. Bursa Gümrük Müdürlüğü'nde görev yapan üst düzey bir memurun bu yönde polise ifade verdiği ve zanlılardan şikayetçi olduğu belirtildi.


TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEKİ CEVİZ NUMUNELERİNİ DEĞİŞTİRMİŞ

Zanlılardan gümrük müşavirliği şirketi sahibi İ.Ç.'nin, Tarım İl Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan Z.E. adlı bir kadına cep telefonu hediye ettiği de ortaya çıktı. Buna göre İ.Ç., yurtdışına göndermek istediği sağlıksız cevizlere incelenmek üzere el koyulunca, durumu Bbaşmüdür N.B.'ye iletti. Tarım İl Müdürlüğü'nde çalışan Z.E. adlı memurla da irtibata geçerek, müdürlükteki ceviz numunelerini kalitelilerle değiştirmesini istedi. Z.E.'nin bu isteği yerine getirmesi üzerine İ.Ç.'nin şirketinde çalışan bir kişi, Z.E. ile birlikte bir cep telefonu bayisine gitti. İ.Ç.'nin talimatıyla burada satın alınan cep telefonu, memur Z.E.'ye verildi.

Gümrükler Başmüdürü N.B.'nin, polis soruşturmasına konu olan İ.Ç. ile ilgili son durumu öğrenmek için müdürlükte görevli bir şube müdürünü emniyet müdürlüğüne gönderdiği ve iddialar hakkında bilgi topladığı ileri sürüldü.

Diğer bir gümrük müşavirliği firması sahibi H.B.'ninse Gaziemir ilçesindeki Emlakbank konutlarında bulunan bekar evinde, zaman zaman gümrükte görevli bazı kişilerle hayat kadınlarını buluşturduğu idida edildi. Yine gümrük müşaviri İ.Ç.'nin, Alsancak semti Pasaport mevkisinde bulunan bir güzellik ve masaj salonunun yetkilisi G.D. isimli kadından kendisi ve N.B. için masaj randevusu aldığı, N.B.'ye masaj yapacak "Alev" takma adlı kadının bizzat İ.Ç. tarafından seçildiği, ayrıca gidecekleri zaman içeriye başka müşteri alınmaması yönünde talimat verdiği iddia edildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 12 kişinin, önümüzdeki cuma günü adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Operasyon kapsamında bugüne kadar 15 gümrük çalışanının ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı, 15 kadar çalışanın daha ifadesinin alınacağı belirtildi.