İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir için hazırladıkları kentsel dönüşüm projelerini kamuoyuna açıkladı. 1/25000 ölçekli plan çalışmaları kapsamında, kentteki sağlıksız yapılaşma bölgelerinden hareketle yapılan ve 4371 hektarlık alanı kapsayan Sağlıklaştırma-Yenileme Program Alanları çalışması ile kentin merkezinin yüzde 40 civarının kent dönüşüm alanı olarak planladığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, öncelikli hedeflerinin Aktepe'de 12-13 bin ve Limontepe'de 3 bin konut üretmek olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu, bu projeye ilişkin rakam ve süre vermenin doğru olmadığını, ancak İzmir'in ekonomik gelirinin hızlı bir şekilde artması halinde tüm kentin 10 senede dönüşebileceğini söyledi.

450 bin konut yenilenecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kent merkezinde 4371 hektarlık alanda kent dönüşüm yapılacağını, bu alanda 220 bini sağlıksız olmak üzere 450 bin civarındaki konutun yenileneceğini belirterek, "İkinci, üçüncü katlarda yaşayamayacak insana 10 katlı apartman yapıp, ona orada daire vermenin hiçbir mantığı yok. Bunun kent dönüşümü ile alakası yok" dedi.

Roman vatandaşlara TOKİ'nin yapacağı projeler çerçevesinde Bayındır, Torbalı ve Menemen'de yerlerin, belediyece belirlendiğini anlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Projeleri bizde saklı olan, Hükümet tarafından desteklenecek kent yenileme projelerini Bakanlar Kurulu'na gönderdik. Ayrıca Limontepe'de 43.5 hektarlık alan için yaklaşık 4 ay önce Bakanlar Kurulu'na müracaat edildi. Aktepe, Emrez, Peker mahalleleri için de geçtiğimiz haftalarda müracaat edildi.

Bazı bölgelerde kent dönüşümü başa baş yapılabilir, bazı bölgelerde belediyeye, kamuya ihtiyaç var. Bazı bölgeler diğer bölgeler için kaynak yaratabilir. Kadifekale'de olduğu gibi bir kuruş getirisi olmayan bölgelerde, belediye tarafından da kent dönüşümü yapılabilir. Uzundere'de konutlar için TOKİ'ye 75 milyon lira ödedik, konut istemeyen vatandaşlara 99.5 milyon lira. O projenin maliyeti bugünden 175 milyon lirayı geçti."

Kocaoğlu, belediyenin elinde kent dönüşümünde kullanılmak üzere Buca ve Uzundere'de 1500 konut bulunduğunu, gelişmiş ülkelerde kent yenileme çalışmalarında yapılan yanlışların tekrar edilmemesi için uğraş verdiklerini belirtti.

Kent yenileme projeleri için Ankara'daki gibi özel bir kanuna ihtiyaç olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık Kocaoğlu, özel kanunun çalışmaları hızlandıracağını kaydederek, "Kuzey Ankara Projesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ne kadar katkısı vardır? Kadifekale, Uzundere projesinde merkezi hükümetin, TOKİ'nin ne kadar katkısı vardır? Bu iki konuyu öğrenip, kamuoyunu bilgilendirirseniz size minnettar kalacağım" diye konuştu.

Yık binayı mantığı dönüşüm değildir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki asıl amacın kenti daha yaşanabilir kılmak olduğunu belirterek, "1 dönüm bir araziyi ele aldığınızda ve burada 8 kat üzerinden yüzde 20 kullanım sağladığımızda, bugünkü gecekondu dönüşüm alanlarının ihtiyacı karşılanmaktadır. Geriye kalan yüzde 80'lik bölüm, İzmir'in beton görünümünden kurtulması için kullanılacaktır. 'Yık binayı, yap binayı' demek bir dönüşüm değildir." diye konuştu.

Bakanlar Kurulu'ndan onay bekleniyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir taraftan kenti yenilemek, diğer taraftan kentlilik bilincini aşılamak ve çağdaş konut standartlarını yakalamak istediklerini belirterek, "Limontepe bölgesinde bütün hazırlıklarımızı bitirdik. 42,5 hektar alanda Bakanlar Kurulu'na müracaat ettik. Onay gelir gelmez başlayabiliriz. Aktepe-Emrez kendi kendine dönüşebilecek bir alandır. Burada Bakanlar Kurulu'ndan onay geldikten sonra kent dönüşümü için çalışmalara başlanacaktır. Şu anda Bayraklı'nın tamamı, Ballıkuyu, Yeşildere için çalışıyoruz. Bir taraftan inşaatlar başlayacak, diğer taraftan planlamalar devam edecek ve bu çalışmalar biteviye sürecektir" dedi. İzmir'in 60 yıl boyunca aldığı göçler sonucunda bu hale geldiğini, mevcut gecekonduların 60 senelik bir sürecin eseri olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşümü şehrin protokol yolu niteliğindeki havalimanından yeni fuar alanına uzanan aksta bulunan Limontepe, Aktepe, Emrez'den başlatmayı uygun gördüklerini sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu projenin 2009 yılındaki seçim bildirgesinde de bulunduğuna dikkat çekerek, o bildirgedeki kent dönüşümü ile ilgili bölümün Büyükşehir Belediyesi arşivlerinde yer aldığını söyledi.
 
Başkan Kocaoğlu, 1/25000 ölçekli planda yer alan 4371 hektar, yani 43 milyon metrekare alanı kapsayan Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanları ve büyüklüklerini de şöyle açıkladı:

1207 hektar Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Ermez ve Peker Mahallesi,
310 hektar Bayraklı, Çiçek, Alparslan ve Muhittin Erener Mahallesi,
347 hektar Yamanlar, Gümüşpala ve Emek Mahallesi,
165 hektar Kadifekale ve İmariye Mahallesi,
120 hektar Güzeltepe ve Şirintepe Mahallesi,
237 hektar Mevlana ve Doğanlar Mahallesi
510 hektar Karabağlar, Uğur Mumcu, Akıncılar ve Seyhan Mahallesi,
107 hektar Adalet ve Mansuroğlu Mahallesi
24 hektar Narlıdere Atatürk ve 2. İnönü Mahallesi
81,5 hektar Gültepe ve 26 Ağustos Mahallesi
93,4 hektar Asarlık 1. Bölge,
42,1 hektar Asarlık 2. Bölge,
27,2 hektar Asarlık 3. Bölge,
30.6 hektar Menemen
639,3 hektar, Altındağ-Çamdibi Yenileme Alanı
109,5 hektar Yeni Girne Yenileme Alanı
322,2 hektar Yenişehir-Gürçeşme-Yeşildere Yenileme Alanı