Urla'da büyük bir kampüste Türkiye'nin fen bilimleri, mühendislik ve mimarlık alanlarında en nitelikli eğitimlerinden birini veren, hatta çoğu kimsenin özel üniversite sandığı İYTE, bir yandan başarı çıtasını yükseltirken diğer yandan da girişimcilik ve inovasyona katkı sağlamaya devam ediyor. Okulun 20'nci kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir basın toplantısı düzenleyen İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, geçmiş çalışmaları ve gelecekteki projeleri anlattı. Özellikle kampüs içinde insansız araçla ulaşım sağlama projelerinin bulunduğunu kaydeden Güden, yaklaşık 3 bin 500 hektarlık kampüste binalar arasında ulaşımın büyük bir sorun olduğunu belirtti. Güden, "Amacımız kampüs içinde ayrı bir yol yapıp insansız araçlarla kişileri taşımak. Belirli istasyonlardan araca biniliyor ve ilk binen insan ilk durağa basıyor. Bunun ilk uygulamasını kampüste yapacağız. Proje hazırlandı. Ulaştırma Bakanlığı'na sunacağız. Kabul edilirse pilot uygulamasını İYTE yapacak" dedi.

"EXPO ALANINA DA TAŞINABİLİR"


Projeyi özel sektör, İYTE bünyesindeki Teknopark ve Teknopark'taki girişimci şirketlerle birlikte yürüteceklerini bildiren Güden, "TOFAŞ, İnci Akü, Siscom ve çok büyük bir otomotiv tasarım firmasının yanı sıra Teknopark'taki girişimci şirketler bu işin içinde olacak. Toplamda 10'a yakın firma projeye katılıyor. Bu raylı sistem olmayacak, aracın önündeki sensörler çizgileri izleyerek ilerleyecek. Biz yazılımı yapacağız, üretimi özel sektöre bırakacağız. Bu proje EXPO 2020 alanına, hava limanlarına, limanlara da taşınabilir" diye konuştu.

NOBELLİLERİN UĞRAK MEKANI URLA OLACAK

İYTE olarak uluslararası bir merkezin şubesini de kampüste açmak istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Güden, "UNESCO tarafından desteklenen Uluslararası Fizik Teorileri Merkezi'nin şubesini kampüsümüze taşımak istiyoruz. Başında Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Abdus Salam var. Bu sadece fizik merkezi değil diğer disiplinleri de kapsayan bir merkez. Bu yıl Brezilya'da açılan şubesinin ardından İzmir'e de kazandırmak istiyoruz. Bu sözlü ve yazılı olarak onaylandı ama anlaşma yapılmadı. Eğer gerçekleştirebilirsek 70'e yakın Nobel ödüllü bilim insanı da merkezle ilişkili olacak. Yani İzmir'de sık sık Nobel ödüllü bilim insanlarını görebileceğiz" dedi.

"ÖZEL DEĞİL, DEVLET ÜNİVERSİTESİ"

Bunların yanı sıra kampüsteki jeotermal kaynakları değerlendirmek adına özel sektörle işbirliği yaparak sağlık oteli kurmak istediklerini, yine özel sektörle yapılacak Yaşam Merkezi ile de İYTE'nin cazibesini artırmayı amaçladıklarını kaydetti. Öğretim üyesi başına düşen yabancı yayın sayısı, dış kaynaklardan kazanılan proje gelirleri, sahip olunan yabancı öğretim üyesi gibi pek çok alanda Türkiye'nin bir numaralı üniversiteleri ile yarıştıklarını da vurgulayan Güden, "Birçok öğrenci özel üniversite olduğumuzu düşünüyor ancak devlet üniversitesi olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum" diye konuştu.

7 MİLYON TL BÜTÇELİ İNOVASYON MERKEZİ

İzmir Üniversiteleri Platform Başkanlığı'nın da İYTE'ye geçtiğini hatırlatan Güden, yapacakları çalışma ile ortak girişimcilik kursu düzenleyeceklerini, bununla İzmir'e daha fazla yabancı öğretim üyesi ve öğrenci çekmeyi amaçladıklarını kaydetti. Güden, İYTE kampüsü içinde bulunan 84 şirketin önemli projelere imza attığını, İZKA desteği ile hayata geçirecekleri İZTEKGEB İnovasyon Merkezi'nin de bu başarıları perçinleyeceğini söyledi. Toplam 7 milyon TL'lik bütçeli İnovasyon Merkezi'nde tekno girişimi hızlandıracaklarını ve patent hizmeti vereceklerini ifade eden Güden, merkezde çok amaçlı toplantı salonları ve üç boyutlu görsel ve sinevizyon salonlarının da bulunacağını aktardı.