İzmir'de vatandaşın gündemindeki en önemli konu İZBAN çalışanlarının sürdürdüğü grev. Demiryolu hattındaki seferlerin durdurulması üzerine şehirde trafik arttı, bir yerden bir yere ulaşmak zorlaştı. Sendika ve şirket arasında pazarlıklar devam ediyor. Ancak henüz anlaşma sağlanabilmiş değil.

Çelişkili bilgiler

İşçilerin, şirket tarafından enflasyonun çok altında bir zam oranı teklif edildiği gerekçesiyle grev kararı aldıklarını duyuran sendika açıklamasında, çalışanların 1850 lira ila 2500 lira arasında maaşlarla çalışmayı kabul etmediği ifade edildi. Şirket, bunun üzerine 9 Aralık 2018 tarihinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada verilen bilgilere göre, teklif edilen yüzde 22 zam oranlarının ardından net maaşlar aşağıdaki gibi olacaktı:

Makinist: 3395 TL, Trafik Kontrol Merkezi: 3435 TL, Tekniker: 3395 TL, Teknisyen: 3220 TL, İstasyon Operatörü: 3119 TL, Veznedar-Gişeci: 3065 TL, Ofis Personeli: 3014 TL.

Şirket, bu rakamlara 559 liralık yol ve yemek ücretinin de ekleneceğini vurguluyor.

Sendika yalanlıyor

Taraflar, bu teklif üzerinde uzlaşamadı. Sendika, teklifin reddedilmesine gerekçe olarak, yüzde 22'lik zam ile mevcut maaşların geçinilecek seviyeye ulaşmaması gösterildi. Şirketin açıklamasında yer alan rakamlara göre, asgari ücretin 2020 lira olarak belirlendiği düşünüldüğünde İZBAN çalışanlarının "geçinemeyecek kadar az" maaş aldıkları söylenemez. Ancak sendika zaten şirketin açıkladığı ücretleri de yalanlıyor.

Demiryol-İş sendikasının açıklamasına göre, 2010 yılından beri çalışan personellerin hâlihazırdaki net maaşları şöyle:

Makinist: 2199 TL, Tekniker: 2237 TL, Teknisyen: 2101 TL, Operatör: 1993 TL, Muhasebe: 1845 TL, Veznedar-Gişeci: 1868 TL.

Sendika, yüzde 22'lik teklif kabul edildiği takdirde taban ücretin 2089,18 TL olacağını, bu ücrete tabi olarak çalışan 56 kişi bulunduğunu ve yukarıda belirtilen ücretlerin herkesin 2010'dan beri çalıştığı kabul edilerek hesaplandığını ifade ediyor.

İşçilerden yanıt geldi

İZBAN işçilerine yapılan son zam teklifi işçilerin kabul etmemesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geri çekildi. Ardından İZBAN'ın resmi sosyal medya hesaplarından yayınlanan 'Zam kabul edilseydi işçilerin maaşı ne kadar olacaktı' açıklamasına işçilerin bağlı bulunduğu Demiryol-İş Sendikası'ndan yanıt geldi. İzmir kamuoyuna yönelik açıklamada, talep edilen ortalama net gelirlerin verilmesi durumunda grevin 5 dakika daha devam etmeyeceği vurgusu yapıldı.
Demiryol-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde; "18 gündür devam eden İZBAN grevimiz, bu gidişle 180 gün devam edecek gibi görünüyor. İşverenimizin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre ya sendikamız ve 342 İZBAN işçisi hesap yapmayı bilmiyor ya da hepimiz deliyiz! Açıklamaya göre başka türlü bir izahı olamaz. Yoksa 9 Aralık'ta 3 bin 435 TL olarak açıkladıkları makinist maaşına 27 Aralık'ta yüzde 4 zam yaparak 4 bin 152 TL'ye ulaştıran işverenimizin teklifini kabul etmesi gerekirdi.

İzmir halkı kandırılıyor

Gerçi sendikamız ve İZBAN çalışanı arkadaşlarımız, ne yaptıysak 3 bin 435 TL'yi yüzde 4 zamla 4 bin 152 TL'ye çıkaramamış olmamızın da bu kararımızda etkisi olmuş olabilir. Açıklanan ortalama gelirlerin içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir cebinden alıp diğer cebine koyduğu 'İzmirim Kart' yüklemesi, taşeron firmadan temin edilip işçiye verilen öğle yemeği, işçilerin içtikleri su ve hatta işçi arkadaşlarımızdan kaynaklanan Çevre Temizlik Vergisi-Katı Atık Bedeli gibi masraflar dahil edilmiş olabilir. Ancak asıl önemli olan İZBAN'ın hâlâ İzmir halkını kandırmak için çalışmaya devam ediyor olmasıdır. Geçtiğimiz günlerde tüm ülkeyi kapsayan asgari ücret, 2 bin 558 TL olarak açıklandı. Yani, 4 gün sonra 247 İZBAN işçisi asgari ücretle çalışır hale gelecek. Yani işverenimiz geri çektikleri yüzde 26'lık teklifle aslında yüzde 16'lık zam teklif etmiştir. Ki o zammı da işçiye çok görüp geri çekmişlerdir. İşverenimizin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'nun unutmaması gereken en önemli konu İZBAN işçisinin Pazartesi-Cuma arası, sabah 8 akşam 5,6 şeklinde 45 saatlik çalışanlar olmadığıdır. İZBAN işçisi dünyanın en önemli iş kollarından olan ulaşım sektöründe çalışıyor. İZBAN işçisi, tehlikeli iş kolları grubunda çalışıyor. İZBAN işçisi 7 gün 24 saat çalışıyor. Değerli İzmir halkı, İZBAN yönetiminin 27 Aralık'ta resmi olarak açıkladığı meslek gruplarının ortalama net gelirleri gerçekten vermesi halinde bu grev 5 dakika daha uzamayacaktır."

Uzlaşma uzak

Tarafların, çalışan ücretlerine ilişkin yaptığı açıklamalar arasında ciddi farklar ve tutarsızlıklar var. Hangi tarafın doğru bilgileri verdiği tartışmalı, uzlaşma tüneli kapalı, İzmir'in trafiği sıkışık.

İzmirlilerin beklentisi ise net: Grev, en kısa sürede anlaşma ile son bulsun.