İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50 ortaklığıyla kurulan ve 30 Ağustos 2010’da yolculu ön işletmeye başlayan İZBAN, “İzmir için hoşgörü ve sinerji” projesi olarak çıktığı yolculukta, UITP (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) tarafından “En İyi İş Birliği” kategorisinde büyük ödüle layık görüldü. İki yılda bir yapılan UITP Dünya Kongresi’nde uluslararası düzeyde düzenlenen yarışmada, “En İyi İş Birliği” kategorisinde birincilik alan İZBAN’a ödülü, 28 Mayıs’ta Cenevre’de düzenlenecek törenle verilecek.

92 ülkede 3 bin 400 üyesi bulunan ve Dünya’da toplu taşımacılık sektörünün en prestijli kurumu sayılan UITP’nin “Toplu Taşımacılıkla Büyüme” (Grow with Public Transport) konulu yarışmasına bu yıl 40 ülkeden, 6 kategoride 240 proje ve ülkemizden ise 18 proje katıldı. Merkezi hükümet ile yerel idarenin, İzmir halkına konforlu, hızlı ve emniyetli bir raylı toplu taşıma sistemi sağlamak için yaptığı güç birliğinden doğan İZBAN, bu özelliği sayesinde UITP üyesi 92 ülkeye örnek proje olarak gösterildi. Raylı sistem sektörüne getirdiği yenilikler ve öncü uygulamalarıyla dikkat çeken İZBAN’ın bu ödülü kazanmasında, 156 yıllık ve günde bir kaç bin yolcu taşınan bir hat üzerinde günde 200 bin yolcuya ulaşarak verimliliği artırması, İzmir’deki toplu taşıma pastasını büyütmesi, yepyeni bir yönetim ve finansman modelini hayata geçirmesi, kuzey-güney hattındaki trafik yoğunluğunu azaltması ve tüm bu yönleriyle Gaziray ve Marmaray gibi projelere örnek olması önemli rol oynadı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de Mart ayı başında düzenlenen Toplu Taşımacılık Türkiye Konferansı’nda  UITP Genel Sekreteri Alain Flausch ve UITP Türkiye Direktörü Kaan Yıldızgöz’e, yarışma katılım dosyasını bizzat vermişti.

UITP NEDİR?


1885 yılında kurulan, 92 farklı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, bakanlıklar, yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan oluşan, dünya genelinde 3 bin 400′den fazla kurumun üyesi olduğu Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Merkezi Brüksel’de bulunan UITP’nin; Dubai, Moskova, İstanbul, Roma, Sao Paulo, Abidjan, Bangalore, Johannesburg, Hong Kong ve Canberra’da ofisleri bulunuyor. Detaylı bilgi için www.uitp.org adresini ziyaret edebilirsiniz.