Geçen 1 Mayıs'ta, Alsancak Gündoğdu Meydanı'ndaki etkinliklere katılmak isteyen bir grup ile kontrol noktasında üst araması yapmak isteyen güvenlik güçleri arasında gerginlik çıkmıştı. İddaya göre yaşanan arbedede kontrol noktasındaki polise taş ve şişe atıldı, sopayla saldırıldı. Bu sırada 5 polis memuru çeşitli yerlerinden yaralandı. İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, olay sırasında çekilen kamera görüntülerini inceledi. 11 kişi, 'terör örgütü üyesi olmak', 'terör örgütünün propagandası yapmak', 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlamasıyla 14 Mayıs günü gözaltına alındı. 2 kişi, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 9 kişi tutuklandı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapılan ilk duruşmaya 7.5 ile 19 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Murat Demir, Muhammed Kaya, Agit Sağlamcan, Mihran Çelikbaş, Hüseyin Kaya, Fırat Gencer, Ahmet Azad Göçer, Halil Akan, Hatip Azizoğlu, tutuksuz sanıklar Baran Ergül, ve Kerem Meriç ile tarafların avukatları katıldı.

Sanıklar, 1 Mayıs'ın emek bayramı olarak tüm dünyada kitlesel gösterilerle kutlandığını, kendilerinin de bu demokratik hakkı kullandıklarını, arama noktasında yaşanan arbedede kendilerinin de yaralandıklarını, kimseye mukavemette bulunmadıklarını, sopa, taş ya da şişe benzeri cisim atmadıklarını savunarak, tahliyelerini istedi. Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından 9 tutuksuz sanığın tutuksuz yargılanmalarına ve dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar vererek duruşmayı kasım ayına erteledi. Duruşma salonunda bulunan sanık yakınları kararı alkışlarla karşıladı.