Su kaynaklarının, tarım alanlarının ve çevrenin korunmasına yönelik yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 23 Şubat 2012 tarihinde yayınlanan son verilerine göre,  hem Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı hem de arıtma kapasitesiyle yine birinci sıraya oturdu. 2010 yılında Türkiye genelinde ileri biyolojik yöntemle arıtılan 1 milyar 31 milyon metreküp atık suyun 256 milyonu yani yüzde 24.8’i, Türkiye nüfusunun yüzde 4.8’lik bölümünü oluşturan İzmir’de arıtıldı. İstanbul’da 135 milyon metreküp, Bursa’da 117 milyon metreküp, Kocaeli’nde 91 milyon metreküp, Antalya’da ise 87 milyon metreküp atık su ileri biyolojik yöntemle arıtıldı. İzmir’de arıtılan tüm atık suların yüzde 97.4’ü ileri biyolojik yöntemle arıtılırken bu oran Kocaeli’nde yüzde 90.3, Bursa’da 87.3, İstanbul’da ise yüzde 15.3 oldu. Ankara’da ise ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan arıtma tesisi bulunmuyor. TÜİK 2010 Belediye Atık Su İstatistiklerine göre, İzmir’in ileri biyolojik yöntemle arıttığı atık su miktarı, İstanbul ve Ankara’nın biyolojik yöntemle arıttığı atık su miktarından daha fazla. 

En fazla tesis İzmir’de

Türkiye genelinde ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan tesis sayısı 53 iken, bu tesislerinin 13’üne sahip olan İzmir, (12’si Büyükşehir Belediyesi’nin biri Bergama Belediyesi’nin), en fazla ileri biyolojik arıtma tesisine sahip il oldu. İzmir’i; 11 ileri biyolojik arıtma tesisi ile Antalya, 5 ileri biyolojik arıtma tesisi ile Kocaeli ve 3 ileri biyolojik arıtma tesisiyle İstanbul izledi. 

TÜİK verilerine göre, 2010 yılında Türkiye’de işletilen 326 belediye belediye atık su arıtma tesisinde toplam olarak 2.72 milyar metreküp atık su arıtıldı. 326 tesisin 199 adedinin biyolojik, 53 adedinin ileri biyolojik, 39 adedinin fiziksel, 35 adedinin ise doğal arıtma tesisi olduğu belirlendi. Arıtılan toplam 2.72 milyar metreküp atık suyun yüzde 37.9’ü ileri biyolojik, yüzde 34.3’ü biyolojik, yüzde 27.6’sı fiziksel ve yüzde 0.2’si doğal yöntemle arıtıldı.

Zorunlu olmamasına rağmen, çevre mevzuatında AB kriterlerine uyarak biyolojik arıtma sisteminde “ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri” kurmayı tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugün arıtma kapasitesi ve yöntemiyle Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal filtreli, biyolojik ve ileri biyolojik olmak üzere İzmir genelinde  24 arıtma tesisinin işletmesini gerçekleştiriyor.

 
Zorunlu değil ama biz yaptık

Türkiye’de geniş kapasiteli arıtma yapan tek belediye olduklarının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yerel ve bölgesel bazda İzmir olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ülkemizde henüz zorunlu olmamasına rağmen, Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu olan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini İzmir genelinde hayata geçiriyoruz. Şu an evsel atıkların yüzde 97’sini ileri biyolojik yöntemle arıtıyoruz” diye konuştu.

İzmir sınırlarına dahil olan tüm ilçe ve beldelerde evsel atık su sorununu, kurdukları ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ile çözdüklerini söyleyen Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Arıtma tesisleri ile ülkemizin en önemli havzaları arasında bulunan Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını, su kaynaklarını, kentsel ve kırsal alanları kirlilikten kurtardık. Doğanbey ve Özdere ileri biyolojik atık su arıtma tesislerimizi de bu yıl içerisinde hizmete alacağız. Ayrıca Çiğli Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 
21 ilçenin tamamı

220 milyon metreküp arıtma kapasitesiyle halen Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olma özelliğini koruyan Çiğli’nin (2000 yılı)  yanı sıra,  2001 yılında Güneybatı ve 2004 yılında Havza ile 2008 yılında Foça ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri hizmete girdi.  2007-2010 döneminde yaklaşık 50 milyon liralık yatırımla Torbalı, Menemen, Aliağa, Urla, İzmir Yüksek Teknoloji, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Bayındır ve Kemalpaşa’ya arıtma tesisi kurarak mevcut tesislerle birlikte 21 ilçe merkezinin tamamının atık sularının arıtılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  bu yatırımlarıyla İzmir ve Sığacık körfezleri, Akarca Koyu ve K. Menderes Nehri ile Güzelhisar ve Nif çaylarını binlerce ton kirlilikten kurtardı.