Maliyeti düşük, verimi yüksek bu üretim türünü öğrenebilmek için kursa yazılan Kamile, Seher, Müge ve Öznur kardeşler, daha şimdiden kendi işlerinin patronu olabilmek için gün saymaya başladı. Kursun ilk dönemine, çeşitli yaş grubundan 12 kişi katıldı. Toros Sosyal Destek Merkezi’nin çatısında kurulan serada topraksız tarımın inceliklerini öğrenen kursiyerler, yetiştirdikleri marullarla tam not aldı.

Topraksız tarım eğitiminin en ilgi çekici kursiyerleri ise Kamile, Seher, Müge, Öznur Ciner kardeşler oldu. Annelerinin yönlendirmesiyle katıldıklarını ifade eden dört kız kardeşin en büyüğü Kamile Ciner, laborant olarak çalışıyor. Kardeşlerin ikisi modelist, diğeri ise kuaför. Abla Ciner, “Mesleklerimiz farklı olmasına rağmen ortak bir şeyler yapıp kendi işimizin patronu olmayı hayal ediyorduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı kursu duyunca hiç düşünmeden kayıt yaptırdık. Şimdi mezun olup kendi işimizi kurmak istiyoruz.” dedi.

Dünyada uzun yıllardır uygulanan, Türkiye'de de son yıllarda tercih edilmeye başlanan topraksız tarımın yaygınlaşması için kurs açmaya karar verdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Taner Kuruner, “Topraksız tarım yapmak için geniş alanlara ihtiyaç yok, evimizin balkonunda bile yapılabilir. Kursumuzda teorik ve pratik eğitimler verdik. Öncelikli hedefimiz, kursiyerlere meslek edindirmek. Meslek sahibi olmayacaklarsa bile aldıkları eğitimlerle kendi ihtiyaçlarını karşılayacak üretimi yapabilirler. Kursiyerler, eğitimlerde oldukça istekliydi. Ürettikleri marulların, toprakta yetişenlerden hiçbir farkı yok. Topraksız tarım kursumuz Türkiye’de, belediye tarafından açılan ilk kurs olma özelliğini taşıyor.” şeklinde konuştu.