İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve yolsuzluk operasyonu iddianamesinde Kocaoğlu şoku. Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi tarafından hazırlanan iddianame, son gün kabul edildi. Kabul edilen iddianamede yer alan 1'i firar 32'si tutuklu toplam 130 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin ilk sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çete lideri olarak ilk sırada yer aldı.

İzmir 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde görülecek olan 400 sayfalık iddianamenin ilk sırasında çete lideri olarak hakim karşısına çıkacak olan Kocaoğlu, 33 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Mahkeme tarafından kabul edildiği duyurulan iddianame, CD halinde pazartesi günü tutuklu ve şüpheli sanıkların avukatlarına verileceği mahkeme kalemine yazılan yazı ile duyruldu.

BAŞKANA ÇOK SAYIDA SUÇLAMA

Şok etkisi yapan iddianamenin ilk sırasında yer alan başkan Aziz Kocaoğlu, CMK 250 ve 252. maddelerinden açılan davada suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, birçok ihaleye fesat karıştırma, birçok ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu'na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemek suçlamalarından yargılanacak. İddianamede ayrıca, Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in örgüt yöneticisi olarak isimleri yer aldığı öğrenildi.

İDDİANAME SON GÜN KABUL EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik çete ve yolsuzluk operasyonunu yürten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi, hazırladığı 400 sayfalık iddianameyi 15 gün önce İzmir 8.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Mahkeme Başkanı Güngör Tosunoğlu ani bir kararla emekliye ayrılacağını duyurdu. Mahkeme başkanının emekliye ayrılmasından sonra iddianameyi inceleyen yedek üye Cahit Kargılı, 2 gün önce duruşmada aniden fenalaşıp kusmaya başladı. Hastaneye kaldırılan ve sağlık durumu iyi olduğu belirtilen Kargılı da sağlık sorunu nedeniyle rapor aldı. Büyükşehir Belediyesi iddianamisi ile ilgili kaygılar başladı. İddianame ile ilgili beklenen haber son gün geldi. 15 günlük sürenin dolduğu dün sabah saatlerinde iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği duyuruldu. Mahkemeye giden tutuklu ve şüpheli avukatlara iddianamenin CD halinde pazartesi günü verileceği mahkeme kalemine asılan yazı ile duyruldu. Tutuklular, şüpheliler ile yakınları şimdi iddianamenin içeriğini görmek için bekliyor.

130 SANIK İDDİANAMEDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerde 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, belgede sahtecilik, kurumu zarara uğratmak, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla ilk operasyon 2 Mayıs 2011 tarihinde özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla yapılmıştı. İlk operasyonda 36 kişi gözaltına alınmış, 20'si tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 17 kişi tutuklanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten, Büyükşehir Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi Müdürü Nagehan Genç, organizatör Ata Karataş, Hakan Say, Ömer Devrim Ergin, Harun Aslan, Mustafa Çakar, firma yetkilisi Erden Erdener, organizatör Alaattin Eraslan, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen, Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Sorumlusu Erdoğan Uyan ve Büyükşehir Protokol Müdür Vekili Zeki Karatay'ın tutuklanması belediyede şaşkınlık yaşanmasına neden olmuştu. Daha sonra yapılan itirazlar sonucu Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi Müdürü Nagehan Genç ile Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten 30 Eylül'de, Büyükşehir Protokol Müdür Vekili Zeki Karatay da 14 Ekim'de, organizatörlier Harun Aslan ve Mustafa Çakar bir üst mahkemeye
yapılan itirazla tahliye edilmişti. Böylece ilk operasyonda tutuklu sanık sayısı 11'e düşmüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik birincisinin devamı niteliğindeki ikinci dalga operasyon ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun EXPO sunumu için Paris'te bulunduğu 22 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşti.

Gözaltına alınan 44 kişiden Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Pınar Çalışkan ve Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Cafer Konca, Şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, prodüksüyon firması ortağı Sedat Sakur tutuklandı.

Cumhuriyet savcısının, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 26 kişinin tutuklanması için yaptığı itirazı değerlendiren İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi 13'ü için daha tutuklama kararı verdi. Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Grand Plaza Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, Turkuaz şirketi yetkilileri Gökhan Boğazkesen ve Ferit Faruk Boyacıoğlu, organizasyon şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya ile Murat Boyacıoğlu tutuklanıp cezaevine konuldu. Hakkında tutuklama kararı verilen İsmail Yoğurtçu ise henüz yakalanamadı.

KOCAOĞLU DA İFADE VERMİŞTİ


Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, son olarak geçen 30 Aralık'ta İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Sırrı Aydoğan, yılın ilk iş günü olan 2 Ocak'ta ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ifadesini alıp serbest bıraktı.
Soruşturmayı tamamlayan Savcı Birol Çengil iddianameyi hazırlayıp, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. 2'si tutuklu 12 zanlı hakkında görevsizlik kararı veren Savcı Cengil'in, 1'i aranan 32'si tutuklu, 130 tutuksuz olan sanıkları 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, belgede sahtecilik, kurumu zarara uğratmak, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmakla suçlamıştı. İfade veren Kocaoğlu, "birçok konuya haberim yok" diyerek hakkındaki iddiaları kabul etmemişti.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen ve Kuşadası Belediyesi Sosyal İşler Sorumlusu Erdoğan Uyan ile tutuksuz Nuri Batıhan, Zeki Fidandal, Doğan Demirsoy, Sadullah Gerçek, İbrahim Dengi, Cengiz Kuçak, Ozan Üzümcü, Ali Gürkan Turgay, Yusuf Atık hakkındaki suçlamaları ise örgütlü suç kapsamında değerlendirmeyip bu dosyadan ayırdı. Bu zanlılarla ilgili görevsizlik kararı vererek
gerekli işlem yapılmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.


KOCAOĞLU'NA ÖRGÜT LİDERİ SUÇLAMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonuyla ilgili Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından geçen cuma hazırlanan iddianame, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Herkesin merakla beklediği, 130 sanık isminin bulunduğu 396 sayfalık iddianamede Başkan Aziz Kocaoğlu için karıştığı iddia edilen 33 suçla ilgili 153,5 ile 397 yıl arasında hapis cezası talep edildi. CMK 250 ve 252. maddelerinden açılan davada Başkan Kocaoğlu, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, 17 ihaleye fesat karıştırmak, 5 ihalede edimin ifasına fesat karıştırmak, 2 olayda sahtecilik, 5 olayda güveni kötüye kullanma ile 1'er kez görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu'na muhalefet ve suçu ve suçluyu gizlemekle suçlanıyor. İddianamede, Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve halen tutuklu bulunan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç isimleri suç örgütü yöneticileri olarak geçiyor. Dosyada iki ve üç numaralı şüpheliler olarak isimleri geçen Genç için, 21 olayla ilgili alt sınır 107,5, üst sınır olarak da 269 yıl ceza isteniyor. Suç örgütü yöneticisi olduğu öne sürülen eski Genel Sekreter Ersu Hızır için de, iddianamede 12 olayla ilgili 40,5 yıl ile 117 yıl arasında talep ediliyor. İddianamede 130 sanık ismi bulunurken bunlardan 36'sı örgüt üyesi olmakla suçlanıyor.


SORUŞTURMA GRAND PLAZA ÇALIŞANININ ŞİKAYETİYLE BAŞLADI

İddianamede İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde düzenlenen operasyonun belediye şirketi Grand Plaza'da depo sorumlusu olarak çalışan Cevahir Cem Kiraz'ın, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na 8 Nisan 2010'da yaptığı müracaatla başladığı belirtildi. Savcılığı ifade veren Kiraz'ın, CHP'nin seçim bürolarına belediye şirketi Grand Plaza'dan su, meyve suyu, sandviç, bira razı gibi malzemelerin Grand Plaza'dan gönderildiğini iddia etti. İddianamede müşteki olarak ismi geçen Kiraz'ın ifadesinde, buna karşı çıktığı için Grand Plaza Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu'nun kendisini arayarak, "Önüne gelen her şeye imza atacaksın." dediğini, atmayacağını söylemesi üzerine, "Sen bilirsin." deyip telefonu kapattığını, bu konuşmadan iki gün sonra görevine son verildiğini anlattı. Kiraz'ın detaylı ifadesinin ardından Büyükşehir'e yönelik kapsamlı bir araştırma yapılmaya başladı.


ERSU HIZIR'LA İLGİLİ İDDİALAR


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik düzenlenen operasyonlarla ilgili olarak Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski genel sekreter Sait Ersu Hızır hakkında 40,5 ila 117 yıl arasında hapis talep ediliyor. İddianamede, Sait Ersu Hızır grubunun eylemleri yedi başlık altında sıralandı. Bu eylemler arasında, bugüne kadar en çok konuşulan iddialar arasında yer alan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği'nde dağıtılmış gibi gösterilerek CHP'nin seçim bürolarına gönderilen sandviç ve meyve suları yer aldı. İddianamede yer alan bilirkişi raporlarında, 2009 Şubat ve Mart aylarındaki soğuk sandviç alımlarının önemli bir kısmının mahalli seçimler sebebiyle seçim bürolarına gönderildiği, belediyenin büyük hissedarı olan Grand Plaza şirketince satın alınan kumanyaların, şirketin kuruluş amacı dışında ve kuruluş sözleşmesine aykırı olarak dağıtıldığı, sevk irsaliyeleri üzerinde tahrifat yapıldığı belirtildi. Bu şekilde Grand Plaza Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu, talimatları veren Erkan Tiryaki, Yekta Saydım ve Çağrı Çavuşoğlu'nun zincirleme olarak güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçlarını işlediği iddia edildi.


SAİT ERSU HIZIR HAKKINDAKİ İDDİALAR

Eski genel sekreter Sait Ersu Hızır ile ilgili diğer suçmalar arasında, Grand Plaza tarafından seçim bürolarına pide dağıtımı, belediyeye ait Buca toplu konut yapım işinde yangın merdiveninden dolayı kamu zararı meydana gelmesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen açıkhava yaz sinemaları organizasyonu ihalesine fesat karıştırma, Kültür Şube Müdürü Abdulhalim Cumhur Yazıcı'nın Çeşme'de bir otelde 5 kişilik iki oda ayırtıp parasının Solfej firması yetkilileri Ata Karataş ve Sedat Sakur tarafından ödenmesi, Büyükşehir Belediyesi'ne 2009 yılında Ersu Hızır döneminde alınan şallar, Hızır'ın İZULAŞ A.Ş.'deki görevlerinden ayrılıp kanuni bağı kalmamasına rağmen şirketin araç, telefon hattı ve bilgisayar gibi mallarını bedelsiz olarak şahsi ve özel ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaya devam etmesi gibi iddialar yer aldı.