İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve üst düzey bürokratlarının yargılandığı davada, mahkeme heyetinin 20 tutuklu sanığın sadece 2’si hakkında tahliye kararı vermesine, avukatlardan itiraz geldi. Sanık avukatları, tutukluluk halinin devam etmesinin hukuken ve vicdanen kabul edilebilecek bir olgu olmadığını vurguladı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 13 Nisan tarihli kararına yönelik 7 günlük itiraz süresi dün doldu.

‘Ortada suç örgütü yok’


Tutukluluk halinin devamına karar veren mahkemenin görüşüne yapılan itirazların ana ekseni, delillerin yasal yollardan toplanmadığı ve hukuki olmadığı, ortada suç örgütü bulunmadığı, haksız kazanç elde edilmediği yönünde oluştu. Avukatlar, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, tutukluluğun devamı niteliğindeki kararına, ayrı ayrı itirazda bulundular. Aziz Kocaoğlu, Ali Süha Sabuktay ve Pınar Ağabay’ın avukatı İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Ercan Demir, “İtirazların gerekçesi, mahkemede yapılan savunmalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde organize bir suç örgütü olmadığı, kimsenin haksız kazanç elde etmediği, tek bir bürokratın bile bir kuruşluk menfaatle suçlanmadığı itirazların ana ekseni oldu” dedi.

‘Dava kabul edilemez’


Mahkemede yaptığı savunmada, “İhaleye değil, iddianameye fesat karışmıştır” diyen Demir, davaya konu olan iddianamenin, ihale usulüyle ilgili bir savdan oluştuğunu belirterek, “İhale usulüyle ilgili tartışmanın bu davanın konusu olamayacağını tartışmasız biçimde ortaya koyduk. Davanın buna rağmen sürüyor olması dahi kabul edilemezken, bürokrat arkadaşlarımızın tutuklu olmasını anlayamıyoruz. İtiraz dilekçesinde, bu olgulara yer verdik. Yanı sıra tutukluluğun, bir ceza yöntemine dönüştürülüyor olmasına dikkat çektik” diye konuştu. (Cumhuriyet)