Ayşegül Başcı/Gülsen Elbir- Bu vatan için canını feda etmiş asker ve polislerin isimlerini ailelerinin yaşadıkları semtlerde yaşatmak isteyen şehit yakınları, mahalle muhtarları ve belediyeler bulundukları semtin belediyesiyle ya da İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile görüşüp isteklerini dile getiriyor. İstek, belediye meclisi tarafından onaylanınca parkların yapımına başlanıyor. Parkların yapımı 3 ila 6 ay arasında değişiyor. Bakımlarını ise günlük olarak belediyelerin park ve bahçeler müdürlüğü ekipleri yapıyor. Bizim gezip gördüğümüz parkların çoğunun durumu iyi. Ancak birkaç parkta ise tabela ve bakım eksiği bulunuyor.
 

Buca'da 8 şehit parkı var


Buca'da 254 park bulunuyor ve bunlardan 8 tanesine şehit ismi verildi. Biz bu parklardan 2 tanesini ziyaret ettik.
Şehit Jandarma Er Abdülkadir Pektaş Parkı'ndan önce alan boş bir araziyken Mahalle Muhtarı Ahmet Duran Koç, Buca Belediyesi'ne başvurarak alana park yapılmasını, parkın adının da semtte yaşayan ve 2012 yılında terhisine bir hafta kala, Şırnak-Uludere yoluna döşenen mayının patlaması ve hemen ardından da PKK'lı teröristlerin uzun namlulu silahlarla ateş açması sonucu şehit olan Er Abdülkadir Pektaş olmasını istediğini Belediye meclisine iletti. Karar mecliste onaylandı. 2013'ün Ekim ayında yapımına başlanan parkın tamamlanması yaklaşık 1,5 ay sürdü. Parka 4 yıldır düzenli olarak gerekli onarım yapılırken bahçenin bakımı ise her gün yapılıyor.

10 Kasım 1984 tarihinde dünyaya gelen Şehit Ramazan Çakır, Hakkari Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken  bölücü örgüt mensuplarının karakola düzenlediği bombalı saldırı sonucu 2005 yılında şehit düşmüştü.

Şehit Ramazan Çakar Parkı'nın yapımına ise 2010'da başlanıp yaklaşık 2 ayın sonunda park tamamlandı. Mahalle Muhtarı Ahmet Duran Koç, mahalleye park yaptırmak ve parkın adını da Ramazan Çakar koymak istediğini önce aileye iletti. Daha sonra Buca Belediyesi'ne giden Muhtar Koç'un isteği mecliste onaylandı. Parkın öncesinde boş bir arazi olan yerMuhtar Koç'un ve şehit ailesinin de isteği üzerine 2010 yılında parka dönüştü. Parkın bakımını üstlenen Muhtar Koç '3-4 günde bir parkımızın bakımını yaptırıyorum. Bu işlerle bizzat kendim ilgileniyorum' diye konuştu.
 

En duyarlı Gaziemir


Gaziemir'de 149 parktan 26 tanesi şehitlerin adını yaşatıyor. Şehit ismi verilmiş parklardan, Irmak Mahallesi'ndeki Şehit Özel Harekat Memuru Cihat Akkaya Parkı ve Fırat Mahallesi'nde bulunan Şehit Er İlhan İbiş Parkı'nı ziyaret ettik. Cihat Akkaya 2012 yılında vatani görevini yerine getirirken çatışmada şehit düştü.
Şehit Er İlhan İbiş ise 1994 yılında nöbet yerinde arkadaşıyla şakalaşırken, arkadaşının silahından çıkan merminin boğazına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. İki şehidin yakınları da 2009 ve 2012 yıllarında Gaziemir Belediyesi'ne kaybettikleri yakının adına park yapılmasını istediklerini dile getirdi. İstek Belediye Meclisinden onay aldıktan sonra parkların yapımına başlandı. Şehit Er İlhan İbiş Parkı 9 yılı aşkın bir süredir, Şehit Özel Harekat Memuru Cihat Akkaya Parkı ise 6 yıldır Gaziemir vatandaşının hizmetinde. İlhan İbiş Parkında bir süre sonra eski spor aletleri sökülerek yerine yenileri takıldı. 3 adet bank ve 1 adet çöp kovası eklendi. 105 çalı, 6 ağaç ilavesinden sonra çocukların oyun alanına da oyun alanı kumu ilave edildi.
Yazın 2 haftada bir olmak üzere çimleri biçilen park, kış döneminde de düzenli olarak bakımı yapılıyor. Parkın aydınlatması ve yere döşenen taşlarıyla ilgili bir sorun çıktığında Fen İşleri Müdürlüğü'ne haber veriliyor ve onarımı gerçekleştiriliyor.  Otomatik sulamanın da mevcut olduğu parkın yerinde daha önce herhangi bir hizmet alanı bulunmuyordu.
 

Şehitler için anıt yapıldı


Karabağlar Belediyesi'nde 257 park ve 157 yeşil alan bulunuyor. 257 parkın içerisinde 7 tane şehitler parkı var ve parklardan birinin içinde şehitler anıtı da bulunuyor. Şehitler Parkı isimli, bir zamanlar Karabağlar'da yaşayan ve vatani görevini yapmak için askere giden, görev yerinde de can veren 60 şehidin adına anıt yapıldı. Parkta bir kuru havuz bulunuyor. Oyun grubu bölümü, spor aletleri ve otomatik sulama da  mevcut. Parkın her gün bakımı bölge çalışanları tarafından yapılıyor ve her akşam sulanıyor. 10 bin metrekareden oluşan parkın yapımına 2017 yılında başlandı. 3 ay içerisinde parkın yapımı tamamlandı ve mahalle sakinlerinin hizmetine sunuldu.
 

Çiğli'de 7 park şehitlerin adı verildi


Çiğli'de bulunan 203 parkın yalnızca farklı mahalleler de bulunan 7 tanesine şehit ismi verildi. Evka 2 mahallesinde muhtarlığın yanında bulunan Şehit Ahmet Ay Parkı'nın yapımı 3 ay sürdü. Bakımı ise her gün yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından her gün çimleri biçiliyor, yazın sulanıyor ve yaz kış da temizliği devam ediyor.

 

Yarbay Songül Yakut Parkı  


362 parkla en çok parka sahip olan Karşıyaka, bu parkların 18'ine şehitlerinin adını verdi. Bunlardan, Şırnak'ta düşen helikopterde 13 arkadaşıyla birlikte şehit olan Yarbay Songül Yakut Parkı, geçtiğimiz yıl içersinde yapıldı. Yapımı yaklaşık 2 ay süren parka Belediyenin isteği üzerine Yarbay Songül Yakut'un ismi verildi. Yarbay Yakut 1976 Malatya doğumlu, eğitim hayatını Malatya'da tamamladıktan sonra Harp Okulunu'nun jandarma sınıfından 1997 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu.

Bornova da 524 parka ev sahipliği yapıyor. Bunların yalnızca 16 tanesi şehit ismi verilmiş park olsa da bakımları özenle yapılıyor.

Fethi Sekin adına dev park

Şehit Kağan Kılıç Parkı 2016 yılında, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından yaptırıldı. Parktan önce 8000 metrekarelik boş bir alan olan yer, yürüyüş yolu, oyun grubu, açık alan spor grubu, oturma ve dinlenme yerleriyle birlikte Şehit Kağan Kılıç Parkı adını aldı. Parkın temizliği, sulaması ve çimlerinin biçimi her gün yapılıyor.

Bayraklı Kazımdirik Mahallesi'nde Şehit Polis Fethi Sekin ismi verilmeden önce 'İzmir park' olarak geçiyordu. 4 Şubat 2017 tarihinde yapılan parkın yapımı tam 1 ay sürdü. Bakımı ise hergün düzenli olarak yapılıyor. İzmir Bayraklı Adliyesi girişindeki polis noktası yakınında patlama meydana geldi ve 2 terörist öldürülürken, 1 polis ve 1 adliye çalışanı şehit oldu. Daha büyük katliamı ise şehit olan polis memuru Fethi Sekin önledi. Adliye'nin C Kapısı yakınlarındaki hakim ve savcı otoparkında bomba yüklü bir araç infilak ettirildi. Bombalı araçtan şüphelenerek adliye binasına almayıp büyük bir katliamı önleyen teröristleri ilk fark ederek katliamın önüne geçen polis memuru Fethi Sekin teröristlerle son kurşunu bitene kadar çatıştı ve  5 Ocak 2017'de şehit düştü. Şehit Polis Fethi Sekin 1973 yılında Elazığ'ın Baksil ilçesine bağlı Doğancık köyünde dünyaya gelmiştir.Fethi Sekin'in 16 yaşında Tolunay, 15 yaşında Dila ve 8 yaşında Nisa adında 3 çocuğu vardır.


Balçova'da 9 park


50 adet parka sahip olan Balçova Belediyesi bu parkların 9 tanesine şehit ismi verdi. Bu şehitlerden biri olan Vanlı Polis Memuru Haluk Varlı, 2016'da  İzmir'de görev yaparken, Iğdır'a tayin oldu. Iğdır'dan, Dilucu Sınır Kapısına görevli polis memurlarını götüren servis minibüsüne düzenlenen bombalı saldırıda şehit düştü. Polis Memuru Varlı'nın yakınları Balçova Belediyesine müracat ederek şehidinin ismine park yapılmasını istedi. Şehit yakınlarının isteği belediye meclisinden onay aldıktan sonra parkın yapımına başlandı. 2016 yılında yapılan park Balçova Belediyesi tarafından hizmete açıldı. Yapımında 50 bin TL kullanılan parkın açılışına şehidin eşi Gül Varlı da katıldı. Her gün temizliği yapılan parkın yazın sulaması ve uzadıkça da çimlerinin biçimi yapılıyor.

Şehit havacılar anısına park

Yeni yapılan parklar henüz hizmete girmediği için şimdilik park sayısı 90 olan Güzelbahçe Belediyesi, bu parkların arasından yalnızca 9 tanesine şehit ismi verdi. Bunlardan biri olan Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Hasan Öztürk ve Şehit Hava Pilot Teğmen Erol Er Parkı, 2011 yılında Güzelbahçe Belediyesi tarafından yapıldı. Yüzbaşı Öztürk ile Teğmen Er, içinde bulundukları askeri uçağın yere çakılması sonucunda şehit düştü. Bu acılı ölümün ardından şehitlerin isimlerini yaşatmak isteyen yakınları Güzelbahçe Belediyesine, şehitlerin isminin konulacağı bir park yaptırmak istediklerini dile getirdiler. Karar belediye meclisine sunuldu, onay verildikten sonra park 2011 yılında Güzelbahçe"nin hizmetine açıldı. 2011 yılından bu yana parkın temizliği ve bakımı hergün yapılıyor.
Narlıdere Belediyesi ise 87 parkın 5 tanesine şehit ismi verdi.
Haber çalışmamız sırasında Konak Belediyesi'nden bilgi almayı başaramadık.