İzmir'de 1 Mart 2022 tarihinden itibaren kent genelinde geçerli olacak su ve atıksu satış fiyatına yüzde 30 zam yapılırken ayrıca su tarifesi Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)'ne bağlandı. Buna göre su ve atıksu satış fiyatları nisan ayından itibaren ÜFE’ye göre her ay güncellenecek

FATİH ÖZKILINÇ-İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(İZSU) olağanüstü genel kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer idaresinde Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda 1 Mart 2022 tarihinden itibaren kent genelinde geçerli olacak su ve atıksu tarifeleri görüşülerek karar bağlandı. Buna göre İzmir’de mart ayından itibaren geçerli olacak yeni tarifede bazı abone türleri hariç olmak üzere 1 metreküp su ve atıksu satış fiyatına yüzde 30 zam yapılırken ayrıca su tarifesi Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) bağlandı. Buna göre su ve atıksu satış fiyatları nisan ayından itibaren ÜFE’ye göre her ay güncellenecek. Mart ayından itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre; hali hazırda 7,56 lira olan 1 metreküp su ve atıksu satış fiyatının, konutta 10 metreküpe kadar 9,83, 11 – 20 metreküp arası 11,70, “21 metreküp” ve üzeri kullanımlarda ise 21,89 olarak uygulanacak.

AK Partili Hızal’dan zam eleştirisi

Toplantıda yapılan zammı eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İster yerel ister genelde iktidar yöneticilerinin belli sorumlulukları vardır, şikayet makamları değildir. Bütün olumsuzluklara rağmen yöneticiler bu sorumluluk bilinci ve olumsuzluklara rağmen şikayet etmeksizin sorunu çözmek için mücadele etmelidir. Evet, tüm dünyada pandeminin de olumsuz etkileriyle enerji piyasalarında çok ciddi bir sorun yaşanıyor. Ancak bugün iktidar partisi yani AK Parti, bu enerji fiyat artışlarından dolayı vatandaşın en az mağduriyeti yaşaması için elinden geleni yapıyor. Yüzde 7 KDV indirimi yaptı belki de önümüzdeki günlerde daha fazlasını yapacaktır. ‘Dünya piyasalarında sorun var, enerji fiyatları arttı biz de vatandaşın üzerine gidelim’ demedi. Yürütmenin başındaki kişiler mazeret ve şikayet makamları olmadığı için şikayet etmeyecek” diye konuştu.

“Zamları otomatiğe bağladınız”

Su ve atıksu satış fiyatının yüzde 30 zammın yanı sıra ÜFE’ye endekslenmesine karşı da “Zamları otomatiğe bağladınız” çıkışında bulunan Hızal, “Her ay otomatik olarak zam yapacaksınız. Diğer illerde katı atık bedelleri alınmıyor. İzmirliler’i mağdur ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer’den eleştirilere yanıt

Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer de "Gerçekten elimizi taşın altına sokmak gerekiyor ama burada hükümetimizin de elini taşın altına sokması gerekiyor Kamu hizmeti veren kurumlar için düzenlemeye ihtiyaç var, inşallah bekliyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik sağlamakla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm dünyada enerji fiyatlarında ciddi bir tırmanma olduğu söylendi, doğru. Ancak şöyle bir gerçeği görmek lazım, bu ülkelerin hiçbirinde enflasyon oranı yüzde 50’lere varmıyor. Dolayısıyla enerji fiyatlarındaki artışın hayatımıza yansıması bizi dünyada rekortmen yapıyor. Yani cebinizdeki paranın yüzde 50’sinin buharlaşması demek. Bu hükümetin elini taşın altına sokması gereken bir tablo, acil ve radikal çözümlere ihtiyaç var” dedi.  

“Bu bir zafer değil”

Soyer, “Son olarak, bu bir zafer değil. Oy çokluğu ile böyle bir zam yapıyor olmamız bir zafer değil. Hiçbirimiz bundan mutlu değiliz. Biz İzmir’de vatandaşlarımız suyu mümkün olsa çok daha düşük bedellerle tüketmesini isteriz. O nedenle vatandaşımızı koruyacak düzenlemeler yapmaya çalıştık. Ancak nereden bakarsak bakalım oy çokluğu ile bunun meclisten geçiyor olması zafer değil. Umarım, İzmirlilere daha düşük bedellerle su üreteceğimiz günleri hep beraber kurarız” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada İzmir’de suya zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.