İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 31 Ağustos 2012 tarihli ödenek artış talebini, İzmir Valiliği Eylül'de İçişleri Bakanlığı'na göndermesine karşın; Bakanlık bu talebi tam 6 ay sonra Bakanlar Kurulu'na bildirdi. Bakanlar Kurulu, 1 Mart 2013 tarihli bu yazı üzerine, 11 Mart'ta aldığı kararla İzmir Metrosu için ek ödenek talebini onayladı.

Hükümet, İzmir Metrosu için beklenen keşif artışına nihayet onay verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin keşif artış talebi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararda, "İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Projesi Tünel İşleri ile İzmir Spor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı Yapım İşinde sözleşme bedelinin % 39,26'sı kadar iş artışına izin verilmesine ilişkin ekli Kararı yürürlüğe konulması; İçişleri Bakanlığının 1/3/2013 tarihli ve 6569 sayılı yazısı üzerine, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 11/3/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır." denildi.
 
Bakanlar Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 8 aydır beklediği keşif artışı talebine onayı gecikince, müteahhit firma mali sıkıntı nedeniyle Üçyol- Üçkuyular hattı 1’inci etap metro yapım çalışmalarını durdurmuştu.

İzmir’de Üçyol- Üçkuyular hattının 1’inci etap ihalesi kapsamında yapılan iki istasyon, tünel inşaatı, rayların döşenmesiyle ilgili yüzde 20’lik kendi yetkisindeki keşif artışını daha önceden onaylayan Büyükşehir Belediyesi, inşaat sürecinde çıkan ek imalat ve harcamalarla ilgili yüzde 19.35’lik bir artış için 31 Ağustos’ta İzmir Valiliği’ne bir yazıyla başvurdu. Valilik, 4 Eylül’de yüzde 40’a kadar olan keşif artışlarına onay yetkisi olan Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere yazıyı İçişleri Bakanlığı’na göndermişti.
 
İSTANBUL’A 3 GÜNDE ONAY

 
İzmir'in talebine 7 ayda onay çıkarken, Bakanlar Kurulu İstanbul’da 4’üncü Levent- Darrüşşafaka Metro Projesi kapsamında İstanbul Metrosu III. Aşama 4. Levent- Ayazağa Kesimi, Seyrantepe Depo Sahası ve Depo Bağlantı Hatları İkmal inşaatı ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma işleri Projesi’nde ’sözleşme bedelinin yüzde 31.30’u kadar’ iş artışına Ağustos ayında 3 gün içinde izin vermişti. (Hürriyet)