Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında da kooperatif alımlarına devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yılın ilk sözleşmeli üretim protokolünü S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzaladı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever tarafından imzalanan protokol, köyde yine bayram havası estirdi. Başkan Kocaoğlu’nu sıcak sevgi gösterileriyle karşılayan üreticiler ve köy sakinleri köy meydanını doldurdu. Törene İzmir milletvekilleri Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı katıldı. Törende sanatçı Yolcu Bilgiç’in türküleri eşliğinde semah gösterisi yapıldı.

“Türkiye’ye örnek olduk”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımın desteklenmediği, üretimin teşvik edilmediği günümüzde bu dev sektörü 8 yıllık çabalarıyla ayağa kaldırmaya çalıştıklarına dikkat çekti.  Başkan Kocaoğlu, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri çiçek alım sözleşmesi ile Bademler Kooperatifi’ni çok sıkıntılı bir noktadan bugünlere taşıdıklarını söyledi. Yerli üreticilerle yapılan sözleşmeli üretim modelinin hem Türk köylüsü hem Türk tarımı açısından önemine değinen Başkan Kocaoğlu, “ 50 yıl sonra köy kooperatifçiliğinin yeniden doğuşunu, güçlenişini görüyoruz. Bizden önceki kuşakların attığı bu temel bizim öncülüğümüzde hak ettiği yere geliyor. Yaşam standartlarını ve gelir düzeyini artırmak için bizim bu bayrağı taşımamız, sağlam temellere oturtmamız gerekiyor. 232 üreticiye sahip bu kooperatifimizi üretebilir, çalışır duruma getirdik. Atıl olmaktan kurtardık. Bundan sonra da ürünler çeşitlenecek, kalite artacak ve ürünlerin pazar payı büyüyecek. 50 yıl önce bunu başarmış olan Bademler halkı şimdi çok daha iyisini yapabilecek kapasiteye ulaşacak” diye konuştu. Arazi yollarının asfaltlanması, yerli üreticinin desteklenmesi, okullara süt dağıtılması gibi projeler uyguladıklarını ve Türkiye’ye, diğer büyükşehirlere örnek olduklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, yurt içinden ve yurt dışından gelen yatırımcılara hiçbir bağış almadan, ima bile etmeden gereken desteği verdiklerini ve teşekkür aldıklarını belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ve bağlı belediyelerde rüşvet yok. Eşi dostu zenginleştirmek yok. Bu yargı süreci, bu operasyon da de bunun ispatıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl çalıştığının, kimden yana olduğunun, nasıl bir duruş sergilediğinin, adaletin, eşit davranmanın, hak gözetmenin, mazlumun ve genelin hakkını korumanın örneğini veriyoruz. Bizim yolumuz bu. Hedefimiz bu” dedi.

“Biz gücümüzü halktan alıyoruz”

Bugün dağıttıkları sandviçlerin ve mandalinaların sorgulandığının altını çizen Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi; “ İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon dürüstlük kisvesinden, dürüstlük elbisesinden ne yırtabilirsek, ne koparabilirsek, nasıl zedelersek diye yapılan operasyondur. Tüm İzmirli hemşehrilerimiz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının böyle bilmesi gerekmektedir. Bu bir karalama politikasıdır. Ben bu politikaya alet olanlar kimse lanetliyorum. Bu operasyon bize değil gece gündüz 24 saat çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yani 4 milyon İzmirliye yapılmıştır. Siz Büyükşehir Belediyesi’ni, belediye başkanını yok saymak için belirli yol ve yöntemlere tevessül edebilirsiniz ama asla ve asla 4 milyon İzmirli’ye hiçbir şey yapamazsınız. Böyle bir güç dünyada kimsede yoktur. Bizim bir tek gücümüz var. O da İzmirli hemşehrilerimizin desteğidir. Bize inanan İzmirliler’in desteği sürdükçe İzmir ilerleyecektir. İzmir’de kılımıza dokunulmayacaktır”.

“Ezber bozduk, böyle oldu”

Başkan Kocaoğlu, 8 yıldır yaptıkları işlerin İzmir’in son 40 yılına bedel olduğunun ve bu süre içinde de sadece dik durabilmek ve başını öne eğmemek için hükümete olan borçlarını da ödediklerinin altını çizdi. Başkan Kocaoğlu, 3 Nisan ile 13 Nisan tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik hazırlanan iddianame çerçevesinde mahkemede yerlerini alacaklarını belirtti. Başkan Kocaoğlu,  “Bu sürecin bugüne kadar yapılan hatanın noktalanması olarak yaşama geçmesini talep ediyorum. Bu benim de hakkım, 11 aydır ve 5 aydır tutuklu bulunan arkadaşlarımızın da hakkı. İzmir halkının da hakkı. Siz ezberi bozarsanız, siz oyunu bozarsanız, siz 50 yıldır ihmal edilen tarımın, köylünün elinden tutarsanız başınıza bunlar gelecektir. Gelmesi kaçınılmazdır. Ama bunlar da aşılacaktır. Adalet istiyorum” dedi. Hükümetin ilköğretim okullarında süt dağıtma kararı aldığının altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Bugün yaptığımız işlerin, hayata geçirdiğimiz projelerin kamu yararına kullanılmasından ancak onur duyarız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Başkan Kocaoğlu’na şiir yazdı

Bademler köyü yerlisi 85 yaşındaki Cumali Gülnar, törende Başkan Kocaoğlu’na yazdığı bir  şiirle sürpriz yaptı. Köylerine ve kente yaptığı katkılardan ötürü duygularını kağıda döken Gülnar’ın Başkan Kocaoğlu’na hitaben yazdığı şiir ise şöyle; “Güler yüzün, tatlı dilin,  başımız üstünde yerin,  güvencesisin İzmir’in,   yüzü güldü vatandaşın / İzmir’in  dört bir yanında, düzen verildi yollara, donatıldı asfaltlarla, yüzü güldü vatandaşın/ Dolmuşlar dolu geçerdi, vatandaşı çok üzerdi, otobüsler hizmet verdi, yüzü güldü vatandaşın/ Talebeler bunalırdı, okuluna geç kalırdı, okul yolları kısaldı, yüzü güldü vatandaşın / Güçsüzlere güç getirdin, yetimi, düşkünü sevdin, değerli hizmetler verdin, yüzü güldü vatandaşın /Arıtma girdi devreye, denizi temizlemeye, yenilik geldi körfeze, yüzü güldü vatandaşın / Aziz Kocaoğlu adın, geleceği yarının, isabetli her kararın, yüzü güldü vatandaşın / Cumalim der hakkın senin, İzmirle doldu eserin, yüzü güldü vatandaşın Sen Başkanlar başkanısın”.  Törende konuşan Bademler Köyü Muhtarı Mustafa Uysal, komadaki hastanın ayağa kalktığını Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle artık geleceğe umutla baktıklarını söyledi. Uysal, tarım yollarının asfaltlandığını, çiftçinin kozdan, topraktan kurtulduğunu belirterek, “Başkanım iyi ki varsınız. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Sizi uzun yıllar belediye başkanımız olarak görmek istiyoruz. Bu Bademler halkının dileğidir” dedi. Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever ise 2012 yılının “Dünya Kooperatifçilik Yılı” oluğunu aynı zamanda kooperatiflerinin de bu yıl 50. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları sözleşmenin bu anlamda çok önemli olduğunu dile getirdi. “Geleceğe umutla bakıyoruz” diyen Sever, kendilerine bu yolu açan Başkan Kocaoğlu’na ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.

İzmir mis gibi kokacak

İmzalanan protokol kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden alacağı yazlık, kışlık mevsimlik çiçekler ve sardunya çiçeği ile İzmir’in park ve bahçelerini süsleyecek. Bademler Köy Tarımsal Kooperatifi’nde toplam 232 üretici ortak bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatiften 2010 yılında ve 2011 yılında da çiçek ve yer örtücü bitki almıştı.

 
Desteğe devam

Yaptığı sözleşmeli alımlarla tarım üreticisine kol kanat geren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu destek için 2007 yılından 2011 yılına kadar yaklaşık 15 milyon lira harcadı. Büyükşehir, Karaburunlu üreticilerden nergis soğanı, Mordoğanlı kadınlardan el yapımı saksı; Bayındır, Torbalı Pamukyazı ve Urla Bademler’deki üreticilerden çiçek, Ödemiş Bademli’den fidan ve zeytinyağı, Kiraz’dan da peynir alıyor.