Çeşme Ildırı Körfezi mevkiinde geçen aralık ayında karaya oturan Lady Tuna adlı geminin yarattığı çevre zararları konusunda İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu basın toplantısı düzenledi. Komisyon üyeleri olan halk sağlığı uzmanları Tuğrul Şahbaz, Ahmet Soysal, Raika Durusoy yaptıkları açıklamada, gemiden sızan yakıtın insan sağlığına olan zararlarının ayrıntılı incelenmesini istedi.

Çevre Komisyonu üyesi Soysal geminin Körfez ve çevresine verdiği zararlarla ilgili Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nde süren davadaki bilirkişi raporunda geç ve yetersiz müdahaleden dolayı "Bölge ekosisteminde telafisi mümkün olmayan ve olumsuz etkileri onlarca yıl devam edebilecek" zararlar meydana geldiğinin yer aldığını söyledi.

Bilirkişi raporuna göre bölgedeki kirliliğin zamanında, yeterli ve uygun yöntemlerle temizlenmediğinin anlaşıldığını belirten Soysal, "Bu durum kazanın olduğu andan itibaren bölgede yaşayanların fueloil kirliliğinden doğrudan ve dolaylı olarak sağlıkları açısından etkilenebildiklerini göstermektedir. Bilirkişilerin uzmanlık alanları göz önüne alındığında ve Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bilirkişilere yönelttiği sorulara bakılınca, insan sağlığı ile ilgili etkilenimin gerçek boyutlarının rapora yansımadığı açıktır" dedi.

Komisyon adına konuşan Soysal, Lady Tuna kazasının Çeşme Ildırı-Gerence Körfezi ve çevresinde yaşayanlar üzerindeki oluşmuş ve oluşabilecek olumsuz sağlık etkilerinin kesin boyutlarının anlaşılabilmesi için bu bölgede ilgili mahkemenin kararı ile halk sağlığı uzmanlarından oluşmuş bir bilirkişi heyetinin de görevlendirilmesinin gerektiğini söyledi.  Soysal, "Görevlendirme yapılmaması durumuda ise sunulacak, bu kazanan insan sağlığı üzerine etkilerinin açıklandığı raporlar da ilgili mahkeme tarafından dikkate alınmalı" diye konuştu.