CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray devletin tozlu raflarında unutulan bir araştırmayı yeniden gündeme taşıdı. Kamu binaları ve hastanelerin içler acısı hali raporlara ürkütücü rakamlarla yansıdı.

İzmir’in 321 hastane binasından 225’i depreme dayanıksız..
"Bu bir cinayet ihbarıdır" diyen Dr Aytun Çıray “ Dinar depreminin ardından TOKİ ve Dünya Bankası desteğiyle bir İngiliz Şirketine İzmir’in  bütün hastenelerinin deprem etüdlerinin yaptırıldığını ve bu sonuçların 2000 yılında açıklandığını belirtti.  İzmir’deki hastanelerin son durumlarını bir soru önergesiyle meclis gündemine taşıyan Çıray  aradan geçen 11 yılda sadece 1 blokta güçlendirme çalışması yapıldığını söyledi.

9 YILDA SADECE 1 BLOK GÜÇLENDİRİLDİ

Çıray soru önergesine aldığım cevap beni daha da ürküttü. Çünkü 90’lı yılların 2. yarısında projelendirilen ya da temeli atılan hastane binaları dışında hiçbir şey yapılmamış. Depreme dayanıksız olarak belirlenen 225 hastane binasından sadece Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin  E Bloğunda güçlendirme çalışması  yapılmış. Kalan 219 Blok nolacak”  diye sordu.

İZMİR TABUT HASTANELERLE DOLU

7 şiddetinin üzerindeki bir depremin İzmir için felaket tablosu yaratabileceğine dikkat çeken Aytun Çıray”. Olası bir İzmir depreminde kentte sağlık hizmeti vermek neredeyse imkansız hale gelecektir. Depreme hazırlıklı olmak demek ceset torbaları hazırlamak değildir. İzmir Tabut Hastanelerle dolu. Bir an önce bu tablo değişmelidir. Artık hükümet İzmir için laf değil hizmet üretsin” diye konuştu.

Hastanelerin ve Kamu binalarının ne kadar sağlam olduğunun Van depreminde birkez daha ortaya çıktığını kaydeden Çıray Sağlık personelinin bile kendi çalıştıkları binalara güvenmediklerini söyledi. Yetkilileri biran önce harekete geçmeye çalışan Çıray, Sağlıkta dönüşümün öncelikle hastanelerin fiziki yapılarından başlaması gerektiğini kaydetti.

İZMİR’DE GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKEN HASTANELER

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi             
Foça Devlet Hastanesi                    
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi               
Göğüs Hastalıkları Hastanesi               
Karşıyaka Devlet Hastanesi                
Diş Hastanesi                          
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi       
Bayındır Devlet Hastanesi          
Bergama Devlet Hastanesi           
Kiraz Devlet Hastanesi               
Menemen Devlet Hastanesi          
Ödemiş Devlet Hastanesi           
Selçuk Devlet Hastanesi                
Tire Devlet Hastanesi               
Torbalı Devlet Hastanesi           
Alsancak Devlet Hastanesi           
Urla Devlet Hastanesi              
Ege Üniv. Tıp Fak.               
9 Eylül. Tıp Fak                   
Buca Eğitim ve Araştırma Hst.          
İzmir Büyükşehir Belediye Hst           
Hava Kuvvetleri Hst               
Kara Kuvvetleri Hst               
TCDD İzmir Hastanesi