Merve Has- İlk olarak öğrencilere, Kızılay'ın tarihçesini anlatan Dr. Gökay Gök, "Kızılay'ın birinci görevi afet. Mesela Van depreminden bu yana evine gitmeyen afet personeli var. Kızılay'da ırk, dil, din ayrımı yoktur ve bu bağlamda spesifik personel yetiştirmemiz gerekiyor. Dünyanın 5. yardım kuruluşu olduk ve devlete bağlı değiliz. Uluslararası bir kurumuz ve 760 tane şubemiz var" dedi. İlk kan merkezinin 1957 yılında kurulduğunu ve gönüllü kan bağışçısı kazanımını anlatan Gök, sözlerine şöyle devam etti: "Gönüllülüğü arttırmak için 'hedef 25' adında proje başlattık. Projenin amacı, Türkiye'de 25 yaşına kadarki genç nüfusu harekete geçirmek ve kan verme konusunda bilinçli, gönüllü ve düzenli kan bağışçıların olmasını sağlamak. Eğer sizler gönüllü olmak istemezseniz bu aynı zamanda sizin de kaybınız olacak. Çünkü ileride sizler de kana ihtiyaç duyabilirsiniz ve düzenli kan bağışının önemini acı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kan kaynağı sizsiniz ve kan bağışlayarak tanımadığınız 3 kişiyi kurtarabilirsiniz. Yakınlarınıza kan gerektiğinde bunu anlayacaksınız. Bu proje dahilinde Kızılay'a yönelik faaliyetlere katılabilir, eğitim gibi tüm faaliyetlerde gönüllü olabilirsiniz."


Ege Bölgesi şanslı

Kan alındıktan sonra o kanın hazırlanmasının 8 saat olduğunu ifade eden Gök, "Bu süreyi Başbakan'a söyledim ve bana hak vererek 'önemli olan stoklar' dedi. Van Erciş'e 2 saatte 250 ünite kan nakli yaptık ve orada stok oluşturarak kan sorununu çözdük. Kızılay'ın Ege Bölgesi Kan Merkezi, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla ve Aydın'da var ve bu illerde yaşayanlar şanslılar. Çünkü oradaki halk düzenli kan bağışı yaptıkları için hiç kimse kan aramak zorunda kalmayacak. Hatta bu iller İzmir'e destek veriyorlar. İzmir'de 150 bin iyi insanın düzenli olarak kan vermesi gerekir. İzmir Üniversitesi'ne gelecek aracımızla sizlerin kan bağışlayacağınızı düşünüyorum. Ege Bölgesi'nin kan ihtiyacı 250 bin ve stoklarımızda devamlı 4 bin kan olmalı. Deponun dolması için yılda 300 bin kan bağışının olması lazım" dedi.


Güvenli kanı bulmak önemli


Dr. Gökay Gök, öğrencilere kan vermeden nelere dikkat etmeleri ve korunmasız bir cinsel ilişkiden 6 ay sonra kan testi yapılması gerektiğini belirtti. Kan vermeden önce form doldurulduğunu ifade eden Gök, "Kan bulmak önemli değildir. Güvenli kanı bulmak önemlidir ve bundan dolayı bu formlarda sorulan sorulara doğru cevaplar verilmesi gerekir. Verilen kandan 3 ürün elde ediyoruz ve formda doldurulan yanlış bilgiler bu üç kişiye de zarar verir" dedi. Konuşmasının sonunda Gök, kimlerin kan bağışında bulunabileceğini ve kan verirken yapılan adımları öğrencilere anlattı.