İzmir'de, darbe girişiminin ardından haklarında çıkartılan karar doğrultusunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen toplam 30 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı. Tutuklananlardan 5'inin savcı, 19'unun hakim olduğu belirtildi. 2'si savcı 4'ü hakim 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve işlemlerin tamamlanmasının ardından, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sıkı güvenlik önlemleri altında dün öğleden sonra adliyeye sevk edilen savcılar Kadir Bakırcı, Mehmet Bayram, Yalçın Şahinkaya, Sinan Taşkın, Emrah Kalaycı, Atilla Ulupınar ve Uğur Hadimli ile hakimler Atilla Rahman, Muharrem Barut, Nazan Esma Somak, Mustafa Taşkın, Mehmet Ayhan, Bekir Erin, Gültekin İpteş, Atilla Metehan, Mustafa Kayın, Yalçın Cebiş, Gökhan Korkmaz, Ramazan Güleç, Dursun Özdemir, Bilgin Özbey, Murat Kopal, İrfan Aras, Yusuf Altıntaş, Ali Aksel, Aziz Ulupınar, Ali Akın, Edip Hüsnü Özen, İshak Karadavut ve Ayhan Uyar'ın ifadeleri, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ndan sorumlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato ve büroya bakan 5 savcı tarafından alındı. İfadelerin ardından 30 kişi tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Şüphelilerin ifadeleri 12. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda alındı. Üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmedikleri belirtilen 30 kişinin ifadelerinin alınmasına gece saat 03.00'te başlandı, yaklaşık 9 saat sürdü. İfadelerin tamamlanmasının ardından nöbetçi sulh ceza hakimi karar için yarım saatlik ara verdi. Aranın ardından hakim, şüphelilerden savcılar Yalçın Şahinkaya, Sinan Taşkın, Emrah Kalaycı, Atilla Ulupınar ve Uğur Hadimli ile hakimler Atilla Rahman, Muharrem Barut, Mustafa Taşkın, Gültekin İpteş, Mustafa Kayın, Yalçın Cebiş, Gökhan Korkmaz, Ramazan Güleç, Dursun Özdemir, Bilgin Özbey, Murat Kopal, İrfan Aras, Yusuf Altıntaş, Ali Aksel, Aziz Ulupınar, Ali Akın, Edip Hüsnü Özen, İshak Karadavut ve Ayhan Uyar'ın tutuklanmasına karar verdi. Sulh ceza hakimi, savcılar Kadir Bakırcı ve Mehmet Bayram ile hakimler Nazan Esma Somak, Mehmet Ayan, Atilla Metehan ve Bekir Erin'i ise sağlık problemleri nedeniyle, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

Karar sonrası tutuklanan hakim ve savcılar ile yakınlarının bir kısmı fenalaşıp baygınlık geçirdi. Tutuklananların arasında 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına bakan eski Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu maddesiyle görevli 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman ile Foça'da 4 yıl önce meydana gelen iki askerin öldüğü bombalama olayının soruşturmasın yürüten Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın ve Çeşme eski Cumhuriyet Başsavcısı, İzmir Çocuk Savcısı Uğur Hadimli de yer aldı.

Başsavcı Vekili Okan Bato'nun talebi üzerine nöbetçi sulh ceza hakimliğinin, aralarında hakim ve savcıların da bulunduğu 5 kişi hakkında da yakalama kararı verdiği öğrenildi.