İntegral Araştırma, 13-22 Mayıs tarihlerinde ‘alan çalışmasını’ tamamladığı 12 Haziran Genel Seçimleri öncesi İzmir’in durumunu gözler önüne seren anket çalışmasının ikinci bölümünü de açıkladı. İlk bölümde seçime etki eden faktörler üzerinde duran ve Büyükşehir’e ve ilçe belediyelerine yönelik operasyonun yanı sıra partilerin projelerinin seçmen tabanında yarattığı etkiyi ele alan İntegral, araştırmanın ikinci bölümünde seçmenlerin hangi partiye meyilli olduğunu bulmaya çalıştı.

MART AYINA GÖRE CHP DÜŞÜŞTE AK PARTİ VE MHP YÜKSELİŞTE




İzmir’in 30 ilçesinde 2769 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada katılımcılara yöneltilen “12 Haziran Genel Seçimlerinde hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusuna yüzde 46,01’i CHP, yüzde 26,64’ü AK PARTİ, yüzde 10.26’sı MHP yanıtını verdi. Seçmenin yüzde 10,41’i ise ‘kararsız’ olduğunu açıkladı. Kararsızları önceki seçimlerindeki tercihler üzerinden yeniden yorumlayan ve “Eğer 12 Haziran günü oy vermek zorunda kalsaydınız hangi partiye oy vermeyi tercih ederdiniz?” sorusuyla birlikte çözmeye çalışan İntegral, yüzde 7’sini dağıttığı kararsız oyların yüzde 3,2’sini dağıtamadı. İntegral’in Mart ayı araştırmasına göre CHP yüzde 48’den 46’ya düşerken AK Parti yüzde 24’ten 26,7’ye yükseldi. MHP de son iki ayda yükselişe geçen partiler arasında yer buldu.


CHP 2009 SEÇİMLERİNİ GEÇİYOR, AK PARTİ OYUNU KORUYOR





Kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP’nin oyunu yüzde 50,3, AK Parti’nin oyunu yüzde 29,47 olarak belirleyen İntegral, 22 Mayıs itibariyle MHP’nin yüzde 11,52, BDP’nin yüzde 3,14, bağımsız adayların 0,43, diğer partilerin yüzde 1,95 olduğunu açıkladı.

Kararsızlar öncelikle bu soruya verdikleri cevaplara göre dağıtılmış, bu soruya da kararsız cevabını veren katılımcılar ise hem 2007 hem de 2009 seçimlerindeki oy verme davranışları baz alınarak, dağılım yeniden hesaplanmıştır. Bu dağılım sonrasında partilerin 12 Haziran Genel Seçimlerinde alacağı öngörülen oy oranları aşağıdaki gibidir.
 


AK PARTİ İKİNCİ BÖLGEDE DAHA İYİ



Partilerin oylarının bölgelere göre değişimini de sorgulayan İntegral araştırmasının verilerine göre AK Parti ikinci bölgede yüzde 30’u geçerken 1. bölgede yüzde 27’de kalıyor. CHP’nin oyları ise iki bölgede birbirine çok yakın. Kararsızlar dağıtılmadan birinci bölgede yüzde 45, ikinci bölgede 46 seviyesinde. MHP de birinci bölgede ikinci bölgeye oranla bir puan yüksek. Bir önceki seçimde 1. bölgeden bir fazla milletvekili çıkaran AK Parti, Kemalpaşa’nın ikinci bölgeye kaydırılması ve Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın pozitif etkisiyle ikinci bölgede güçlenirken, bir önceki seçimde ikinci bölgede yüzde 17 seviyesine ulaşan MHP’nin bu kez birinci bölgede güçlü çıkması araştırmanın ilginç verilerinden biri olarak görüldü.

CHP 14 ADAYINI GARANTİLEDİ

Milletvekili dağılımına bakıldığında ise İntegral Araştırmanın verilerine göre CHP 14 milletvekilini garantilemiş görünüyor. CHP’nin her iki bölgede de 8. sırayı zorladığı gözleniyor. AK Parti’nin ise 1. bölgede 4’ü garantilediği, ikinci bölgede ise 5. sırayı zorladığı ortaya çıkıyor. MHP’nin şu anki oy oranıyla her iki bölgede 1’er vekil çıkardığı araştırmada 1. bölgede ikinci sırayı zorladığı ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre CHP’nin 14, AK Parti’nin 8, MHP’nin 2 vekilinin garanti olduğu, kalan süredeki mücadelenin iki koltuk için yapıldığı sonucu çıkıyor.

Araştırmanın alan çalışmasının son bulduğu 22 Mayıs tarihi itibariyle CHP’de 8. sıraların ihtimal dâhiline girdiği, MHP ve AK Parti’nin de farklı seçim bölgelerinde iki koltuk için mücadele ettiği gözleniyor.
 

BDP DIŞINDA ADAYINI TANIYAN YOK



Araştırmanın Milletvekili adaylarını yakından ilgilendiren bölümünde İzmirlilerin partilerin adaylarını tanımadığı ortaya çıktı. CHP ve AK Parti tabanında ‘Adayların önemli bölümünü tanıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 20’yi geçmezken ‘Hiçbirini tanımıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 45’e dayandı. BDP seçmeninin yüzde 46,3’ü adaylarını tanıdığını yüzde 25’i de kısmen tanıdığını söyledi. BDP seçmeni dışında diğer parti tabanlarının adaylardan çok partilerin ideolojik duruşu, lider faktörü gibi nedenlerle oy verdiği, adayları önemsemediği ortaya çıktı. Adayları tanıyorum’ diyenlere yöneltilen ‘İzmir için doğru aday olduğunu düşünüyor musunuz?’ sorusunda ise AK Parti’lilerin yüzde 79,’u CHP’lilerin yüzde 75’i MHP’lilerin yüzde 78’i ‘listelere’ olumlu baktığını ortaya koydu.
 

ŞİFRE SKANDALI VE SANSÜR GENÇLERİ CHP’YE ÇEVİRDİ


İntegral Araştırma’nın Genel Müdürü Feride Adıgüzel’in araştırmanın bütünü üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre yeni seçmen AK Parti’den CHP’ye kaymaya başladı. Adıgüzel, ‘Mart ayı araştırmamızda 18-24 yaş arası yeni seçmenin ağırlıklı olarak AK PARTİ’yi tercih ettiği sonucu çıkmışken, Mayıs ayı araştırmamızda genç seçmenin ağırlıklı olarak CHP’yi tercih ettiği görülmektedir. Bu yönelim değişikliğindeki en önemli etkenlerin, ÖSYM sınavlarındaki skandallar ve internet sansürü olduğu; 2769 katılımcıdaki genç nüfusun bu iki konuya yönelik iktidara tepki gösterdiği görülmüştür. Öte yandan CHP seçmeni içinde yaş arttıkça oyun da arttığı, MHP’de ise tam tersi yaş azaldıkça oyun da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. AK PARTİ’nin ise her yaş grubundan eşit dağılımla oy aldığı görülmektedir.

Katılımcıların eğitim düzeyi yükseldikçe CHP’de anlamlı bir oy artışının olduğu, AK PARTİ seçmeninin ise %40’ının ilkokul ve altı eğitim durumuna sahip katılımcılar olduğu görülmektedir. Bölge bakımından partilerin kendi içindeki dağılımları incelendiğinde, AK PARTİ’nin ağırlıklı olarak merkez dışı ilçelerde, CHP ve BDP’nin il merkezi ve merkez ilçelerde, MHP’nin ise köy ve beldelerde yüksek oy aldığı görülmektedir” dedi.


AK PARTİ HİZMETİYLE CHP VE MHP İDEOLOJİK NEDENLE TERCİH EDİLİYOR




Adıgüzel seçmenin oy verme gerekçelerini de araştırdıklarını belirterek, “Katılımcıların partilere oy verme nedenleri incelendiğinde; AK PARTİ’nin hizmetleri başarılı bulunduğu için tercih edildiği; CHP, MHP ve BDP’ye ise ideolojik nedenlerle oy verildiği görülmüştür. Katılımcılara 12 Haziran seçimlerinde oy vermeyi düşündükleri partileri tercih etme nedenleri sorulduğunda; CHP, MHP ve BDP seçmeninin ağırlıklı olarak ideolojik nedenlerden, AK PARTİ seçmeninin ise proje ve hizmetlerden dolayı tercih edildiği görülmüştür” dedi.
 

ARAŞTIRMAYI KENDİMİZ İÇİN YAPTIK, SONUÇ SEÇİME KADAR DEĞİŞEBİLİR


İntegral Araştırma Genel Müdürü Adıgüzel, araştırmalarının saha çalışmalarının seçimden 20 gün önce tamamlandığını, 22 Mayıs itibariyle yanılma yapını yüzde 2,45 olarak öngördüklerini, sonraki süreçte yaşanacak bazı olağanüstü gelişmelerin sonucu değiştirme ihtimalinin her zaman bulunduğunu sözlerine ekledi. Adıgüzel, “Şu anda İzmir’in durumu yaklaşık araştırmamızdaki gibidir. Ancak liderlerin söylemleri, yaşanacak bazı öngörülemeyen gelişmelerle birlikte tablonun değişme ihtimali her zaman vardır. Bizim amacımız yükselen ve düşen trentleri ölçmek ve tarafsız şekilde kamuoyuna aktarmaktır. Bu araştırma firmamızın kendisi için yaptığı özel bir çalışmadır. Hiçbir kurum ya da siyasi parti için yapılmamıştır” dedi.