Seçmenin yüzde 50'si operasyonu siyasi bulurken, Aziz Kocaoğlu'na güven yüzde 73'lere çıktı. Araştırmaya göre iki İzmirliden biri partilerin projelerini bilmiyor. En çok bilinen proje AK Parti'nin İstanbul için ortaya attığı Çılgın Proje. İzmirli seçmen projeyi biliyor fakat hayata geçebileceğine inanmıyor.

Yaptığı araştırmalarla kentin nabzını tutan İzmirli araştırma şirketi İntegral, 13-22 Mayıs tarihleri arasında 30 ilçede 2 bin 769 kişiyle yüz yüze görüşerek genel seçime sayılı günler kala seçmenin ve kentin rengi ortaya çıkardı. Genel seçime etki eden faktörleri araştıran ve seçmen tercihlerini ortaya çıkaran faktörleri de masaya yatıran İntegral, Büyükşehir Belediyesi ve CHP'li ilçe belediyelerine yönelik operasyonun yanı sıra partilerin ülkeye ve kente yönelik projelerinin halkta nasıl bir karşılık bulduğunu da rakamlarla ortaya çıkardı.

OPERASYON YANLIŞ DİYENLER: YÜZDE 50,3

2 Mayıs'ta Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine yönelik operasyonun genel seçime etki eden faktör olup olmadığını araştıran İntegral, İzmirlilere yönelttiği 'Operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ilginç yanıtlar aldı.



30 ilçede yaklaşık 3 bin kişiye yöneltilen soruya katılımcıların yüzde 50,4'ü 'operasyon yanlış' derken operasyonu destekleyenlerin oranı yüzde 18'3'te kaldı. Seçmenin yüzde 17'sinin operasyon hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığı ortaya çıkarken yüzde 12,5'nin 'kararsız' olduğu ve 'yargı sürecini görelim' dediği belirlendi.  Operasyonu 'doğru' bulanların ağırlıklı olarak AK Partili olduğu ortaya çıkarken yanlış bulanlar CHP'li... Operasyonun doğru olduğunu savunanlar içinde yapılan değerlendirmede 'Yolsuzluk vardır' diyenlerin oranı yüzde 8'de kalırken, 'herkes denetlenmeli' diyenler yüzde 17'de 'bir şeyler var ki polis baskın yapmıştır' diyenler yüzde 28, 'yapıldığı iyi oldu' diyenler yüzde 47 olarak ifade edildi.

OPERASYON DA NEDİR? HİÇ DUYMADIM: YÜZDE 17


Operasyonu yanlış bulan yüzde 50,4'lük dilimdeki seçmenlerin kendi arasında yapılan değerlendirmede ise yüzde 97'sinin bir şekilde operasyonun siyasi amaçlı olduğunu ortaya çıktı. Sadece yüzde 3'lük dilimde kalan kesime göre operasyonun zamanlaması yanlış.



Bu konuda kararsız olduğunu deklare eden yüzde 12,5'lik kesimin yüzde 59'u 'hukuki süreci izlemek gerektiği' noktasından görüş belirtiliyor. Kararsızların yüzde 39'u yeterli bilgi sahibi olmadıkları için fikir beyan etmiyor. İzmir ve ülke gündemine oturan günlerce tartışılan operasyonun İzmir halkının yüzde 17'si tarafından hiç bilinmemesi de araştırmanın ortaya koyduğu ilginç sonuçlardan biriydi.


KOCAOĞLU'NA GÜVENİYORUM: YÜZDE 73





Genel seçime etki edecek faktörler sıralamasında neredeyse ilk sıraya oturan operasyonun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu cephesinde ne denli sonuç yarattığı da araştırmanın yanıt aradığı sorulardan biriydi. Seçmene yöneltilen 'Operasyon sonrası Aziz Kocaoğlu'na güveniyor musunuz? sorusuna, seçmenin yüzde 73,1'i 'evet, Aziz Kocaoğlu'na güveniyorum' yanıtını verdi. Güven sorusunda seçmenin yüzde 16,6'sı 'güvenmiyorum' derken, 3'2'si hukuki süreci görmek istediğini belirtti.

KOCAOĞLU'NA GÜVENİYORUM BAYINDIR: YÜZDE 92,2




Kocaoğlu'na yönelik güven sorusuna 'evet'lerin en yüksek olduğu ilçe yüzde 92,6 ile İzmir'deki tek AK Parti'li ilçe olan Bayındır oldu. Güven oranı en düşük ilçe ise yüzde 41'3 ile Kemalpaşa oldu. AK Partili belediye başkanı tarafından idare edilmesine karşın Bayındır'daki güven yüksekliğinin Kocaoğlu'nun beldelere ve köylere yönelik destekleriyle açıklanabileceği, özellikle çiçek üreticisine yönelik doğrudan alım projesinin bu destekte önemli rol oynadığı belirtiliyor.

KOCAOĞLU'NA GÜVENİM TAM AK PARTİLİLER: YÜZDE 44,5





Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de Başkan Kocaoğlu'na güven duyanların önemli bölümünün AK Partili olduğuydu. Yarın seçim olsa AK Parti'ye oy veririm diyen kesimin yüzde 44,5'inin Aziz Kocaoğlu'na 'güvendiği' ortaya çıkarken AK Parti seçmeninin sadece yüzde 36,9'unun güven sorunu yaşadığı ortaya çıktı. CHP'li seçmenin yüzde 3,9'u 'Kocaoğlu'na güvenmiyorum' derken, 'güveniyorum' diyenlerin oranı yüzde 91,6 oldu.

MHP tabanında da Kocaoğlu'na yönelik ciddi bir güven desteğinin olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre MHP'lilerin yüzde 67'5'i Kocaoğlu'na güveniyor.

OPERASYON OYUMU ETKİLEMEDİ: YÜZDE 89,1




Operasyonun seçmen davranışlarını ne oranda değiştirdiğini de inceleyen İntegral, deneklerden yüzde 89,1'nin fikrini değiştirmediğini tespit ederken, operasyonun CHP'ye getirisi ve götürüsünün neredeyse eşit olduğu sonucuna vardı. Deneklerden yüzde 6,4'ü 'Operasyon' kararımı ekledi derken, yüzde 3,2'si 'CHP seçmeniydim, artık değilim' dedi, yüzde 3,2si 'CHP'ye oy vermiyordum, artık vereceğim' diye yanıtladı. İntergral Araştırma'nın çapraz sorularında ise operasyonun CHP seçmenini kilitlediği, CHP'yi birleştirdiği ancak ekstra oy getirmediği sonucuna varıldı.


PARTİLERİN PROJELERİNİ HİÇ BİLMİYORUM: YÜZDE 46,6




TBMM'de grubu olan ve seçimde iddialı siyasi partilerin projelerinin seçime ne oranda katkı sağladığı, seçmen davranışlarını nasıl değiştirdiğinin irdelendiği araştırmada, İzmirli seçmenin partilerin projelerine bakışı ele alındı. Araştırma verilerine göre siyasi partilerin projelerinin henüz seçmene tam olarak anlatılamadığı gerçeği ortaya çıkarken, AK Parti ve CHP projelerinin genel bilinirlilik oranının yüzde 54'lerde kaldığı gözlendi. MHP'nin projelerinin bilinirlilik oranının ise yüzde 20'yi geçemediği ortaya çıktı.


ÇILGIN PROJE: BİLİYORUM YÜZDE 28, İNANIYORUM YÜZDE 36


İzmirli seçmenin en fazla bildiği projenin yüzde 28'lik oranla 'Kanal İstanbul ya da Çılgın Proje' olduğu ortaya çıkarken CHP'nin aile sigortasının bilinirlilik oranı yüzde 12'de kaldı. Projeleri iki açıdan sorgulayan İntegral, bilinirlilik oranının yanı sıra 'inandırıcı bulma' oranını da araştırdı. CHP'nin 'Emeklilik intibak yasası' projesinin yüzde 91'lik bir oranla en yüksek inandırıcılık oranına sahip olduğu ortaya çıkarken, bunu izleyen projenin yüzde 73 ile aile sigortası oldu.
AK Parti'nin projeleri arasında İzmirli seçmenin en fazla inandırıcı bulduğu projenin yüzde 78 ile sağlık projesi olduğu ortaya çıktı. Duble yol ya da ulaşım projelerinin yüzde 66 ile ikinci olduğu AK Parti projeleri arasında en düşük inandırıcılık yüzde 31 ile 'Çılgın Proje'nin' oldu. Seçmenin en fazla bildiği Çılgın Proje'nin inandırıcılık oranında en düşük çıkması, İzmirli seçmenin çılgınlık düzeyini göstermesi bakımından da ilginç bir veri oldu.


ADIGÜZEL: KOCAOĞLU'NA DESTEK CHP'YE DÖNMÜYOR


İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, ilk bölümünü açıkladığı dev seçim anketinin 12 Haziran seçimlerine dönük İzmirli seçmenin nabzını önemli ölçüde ortaya koyduğunu savundu. Son bir yılda kamuoyuna dördüncü anketini açıklayan Adıgüzel, genel seçime İzmir ölçeğinde etki eden faktörleri, partilerin projelerinin seçmende nasıl karşılık bulduğunu, Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonun seçimi nasıl etkileyeceğini ve de operasyon sonrası 'Dürüst' sıfatlı Başkan Aziz Kocaoğlu'nun kentteki güven durumunu ölçtüklerini söyledi. Operasyonun CHP'ye ekstra oy getirmediğini ancak CHP seçmenini kemikleştirdiğini söylemenin mümkün olduğunu kaydeden Adıgüzel, "AK Partililerin bile Aziz Kocaoğlu'na güvendiğinin ortaya çıkması, operasyonun Kocaoğlu'nun dürüst sıfatından bir şey kaybetmediğini ortaya koyuyor. Ancak seçmenin Kocaoğlu'na güveniyor olması en azından bu seçimde CHP'ye oy olarak yansımıyor. Beklediğimiz gibi operasyon CHP seçmeni arasında önemli oranda siyasi bulundu. Bu yanıt da bize CHP seçmeninin operasyon sonrası birleştiğini, bütünleştiğini gösteriyor" dedi.


İZMİRLİ SEÇMEN ÇILGIN DEĞİL, REALİST


İzmirli seçmenin partilerin projeleri hakkında bilgi sahibi olmamasını da ilginç bulan Adıgüzel, "Yoğun propaganda, reklam/tanıtım çalışmalarına rağmen neredeyse iki seçmenden birinin 'hiçbir projeyi bilmiyorum' yanıtı vermesi dikkat çekiciydi. Bu yanıt seçmenin projelerle çok da ilgilenmediğini, seçime ideolojik yaklaştığını da ortaya koyabilir. Bilinen projeler arasında en yüksek oranın 'AK Parti'nin İstanbul için ortaya attığı 'Çılgın Proje' olmasına karşın bu projenin inandırıcılık oranının en düşük seviyede çıkması da İzmirli seçmenin olaylara bakışını ortaya koyması açısından son derece ilginçti. Seçmenin inandırıcı bulduğu projelerin daha çok onun yaşamıyla doğrudan ilgili 'sağlık, yol, aile sigortası ve emeklilik' gibi projeler olması bu tezimizi destekliyor. İzmirli gündelik hayatına etki edecek ve aşırılığı/çılgınlığı olmayan projeleri daha inandırıcı buluyor' diyebiliriz.