İzmir Gümrük Müdürü M.B. ile Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü M.Ö.'nün de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında, gümrük müşavirleri ve yanlarında çalışan çok sayıda kişi de bulunuyor. Zanlıların rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma ve resmî belgede sahtecilik suçları işlediği iddia ediliyor. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Gümrük operasyonunun ihbarı, Gümrük Bakanı'na gitmiş

İzmir Gümrükler Başmüdürlüğü'ne yönelik düzenlenen ve üst düzey müdürlerin de gözaltına alındığı operasyonun, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya gönderilen bir ihbar mektubuyla başladığı belirlendi. Bakan Yazıcı, müfettişlere talimat vererek mektuptaki iddiaların araştırılmasını istedi. Bunun üzerine müfettişlerin yaptığı ayrıntılı incelemenin sonuçları, İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi. Başsavcılık da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne talimat vererek 12 kişinin gözaltına alınmasını istedi.

Talimat üzerine harekete geçen ekipler, önceden belirlenen adreslere, saat 05.00'te eşzamanlı operasyon düzenledi. Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Vekili ve İzmir Gümrükler Başmüdürü N.B., Başmüdür Yardımcısı H.Y., Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü M.Ö., Tarım İl Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan Z.E., gümrük müşavirleri İ.Ç., N.S.B., H. B., Ç.U., gümrük müşavirliklerinde çalışan E.G., Y.Ç., T.D. ve F.Ö. gözaltına alındı. Zanlılardan Gümrük Müşaviri N.S.B.'nin, AK Parti'de yönetici olduğu öğrenildi. Şüphelilerin işyerlerinde yapılan aramalarda ise bazı evraklar ve bilgisayar harddisklerine el koyuldu. Gözaltına alınan zanlıların irtikap, rüşvet, resmî belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, gümrük kaçakçılığı gibi suçlara karıştığı iddia ediliyor. 12 zanlı, sorgulanmak üzere Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.