Türkiye'de en son 2006 yılında tam güneş tutulmasının ardından bu yıl yaşanan parçalı tutulma ise belli bölgelerde izlenebildi. Tutulmanın izlenebildiği illerden birisi de İzmir oldu. Tutulmanın izlenebilmesi için, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi hava gazı fabrikası bahçesinde bir organizasyon düzenledi. Saat tam 10.48'de başlayan tutulma öncesinde, onlarca öğrenci ve meraklı vatandaşlar, havagazı fabrikasının bahçesinde bir araya geldi.

TUTULMA KISA SÜRELERLE İZLENEBİLDİ

Tutulma başlamadan önce katılımcılara, gözleri zarar görmeden tutulmayı izleyebilecekleri özel gözlem aletleri verildi. Bunlarla tutulmayı meraklı bekleyen katılımcılar, gökyüzünün bulutlu olmasından dolayı, tutulma anlarını ancak kısa sürelerle ve aralıklarla izlemek zorunda kaldı. Yüzde 40 oranına kadar ayın, güneşi kapatmasıyla yaşanan tutulmayı bulutların izin verdiği kısa sürelerde izleme imkanına kavuşan özellikle çocuklara büyük heyecan ve sevinç yaşadı. Bu sırada, tutulmayı izleyenlerden bazıları, arkadaşlarıyla selfie çekip, heyecan duydukları anları ölümsüzleştirmek istedi, kimisi de ellerindeki kağıtlara, iyi enerjiyle kabul edilmesi için dileklerini yazıp tutulmayı izledi. Bu sırada katılımcılardan bazıları da, kendi imkanlarıyla elde ettikleri küçük kağıt ve aletle tutulmayı izlemeye çalıştı.

Tutulma heyecanına ortak olmak isteyen, ilkokulu öğrencilerinden, 84 yaşındaki Lütfi Bircil ile eşi 82 yaşındaki Neriman Bircil'e kadar çok sayıda kişi bir araya geldi. Neval Salih İşgören Ortaokulu öğrencilerinden Zeynep Aslan, Hayriye Nur Özer, Bengisu Yün ile Asude Sultan'da arkadaşlarıyla birlikte tutulmayı izledi. Öğrencilerden, Zeynep Aslan, "Buraya öğretmenlerimiz uzun yıllar görünmeyen olayı görmemiz için getirdi. Hava bulutluydu, tam olarak izleyemedik ama yine de kısa süreli izleme imkanına kavuştuk. Buna da çok mutlu olduk" dedi.

Öğrencilerden Hayriye Nur Özer de, "Bulutlardan dolayı izleyemesek de bu anı yaşamamız önemliydi. Bunun içini sevinçliyiz" dedi.

82 yaşındaki Neriman Bircil, daha önce Side'de ve Saklıkent'te ay ile güneş tutulmalarını da izlediklerini, kendi evlerinde de özel aletleriyle sürekli uzayı izlediklerini anlattı. Eşi 84 yaşındaki Lütfi Bircil ise "Biz eşimle uzaya çok ilgi duyuyoruz. Bunun içini yaz kurslarına bile gittik. Şimdi de bu anları izlemeye geldik. Tabi torunlarımız yaşlarındaki çocukların böyle buraya akın etmeleri, gelecek için en azından bizleri umutlandırıyor" dedi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden farklı zaman dilimlerinde hava koşullarının elverdiği ölçüde tutulmamın izlenebileceğini söyleyen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay bölümü öğretimi üyesi Prof. Dr. Serdar Evren ise "Güneş tutulması, dünyada çok dar biri alanda izlenebiliyor. Bunlardan birisi de Türkiye. Bizler bunu fırsata çevirmeliyiz. Tam tutulma, İngiltere, Norveç gibi ülkelerde yaşanacak. Türkiye'de, tam tutulma en son 2006 yılında yaşandı. Bir daha tam tutulmanın yaşanması ancak 2025 yıllarını bulabilir. Bu nedenle ülkemizde, fırsat bulan herkesin evinden çıkıp bu anları izlemesini istiyorum. Çok görülen olaylar değil" dedi.