Bayraklı Belediyesi tarafından hayata geçirilen Deprem Etüt Merkezi, inşaat ve fizik mühendislerinden oluşan kadrosuyla vatandaşların isteği doğrultusunda binaların etütlerini yapıyor. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, resmi bir kurum olarak gerçekleştirdikleri bu çalışmaya Amerikan menşeli binaları delmeden, kesmeden, ultrasonik bir sistemle demir donatısını ve beton durumunu gösteren cihazları alarak başladıklarını söyledi. Deprem Etüt Merkezi'nde şu anda 2500 konutu incelediklerini belirten Karabağ, "2500 konutta sırada bekliyor. Bu kontrollerin sonucunda İzmir'deki binaların yüzde 50'si olumsuz çıktı" dedi.

Karabağ, "1. dereceden deprem kuşağındaki İzmir'imizde depreme karşı korunmanın birinci yolu mevcut yapıları güçlendirmek ve kentsel dönüşüm; bir gecekonduların kaldırılması, iki eskiyen yapı stokunun çağdaş yapılarla yenilenmesi. Depreme karşı hareketlenmenin yolunun kentsel dönüşümden geçtiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kontrol edilen binaların mevcut yapılarının tedavisi anlamında önemli bir adım olduğunu söyleyen Karabağ, şunları kaydetti:
"Bizim yaptığımız ön test. Bu test sonucunda aldığımız sonuçları kendisiyle paylaştığımız vatandaşımıza eğer binası güvenilir değilse, 9 Eylül Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ile yaptığımız anlaşma gereği kendisine üniversiteyi tavsiye ediyoruz. Daha üst düzey testler yaptırıyoruz. Binaya yapılan suni deprem testiyle hangi korunun hangi kirişin neresinin güçlendirileceği konusunda mülk sahiplerine Üniversite yönlendirme yapıyor ve konutun güçlendirilmesi konusundaki zafiyetini gideriyor."

Türkiye'de ilk olan bu çalışmayı yapmaktan gurur duyduğunu söyleyen Karabağ, "Bizim test ettiğimiz binalar 2000 öncesi, Adapazarı depreminden önceki 3194 sayılı yasayla yapılmış. 2000 sonrası binaları özel şirketler denetliyor" dedi.

Araştırma yaptıkları binaların 2000 öncesi binalar olması sebebiyle yönetmeliklere göre zayıf yapılar olduğunun altını çizen Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, "Bugünkü istenen demir donatısı beton değerleri maalesef eski binalarda bugünkü değerlerle çakışmıyor. Bu yüzden binaların yenilenmesi gerekiyor" vurgusu yaptı.

"VAN DEPREMİNDEN SONRA BAŞVURULAR ÇOĞALDI"

Deprem Etüt Merkezi'ne genellikle yakın tarihte olan depremlerden sonra müracaatların fazlalaştığını anlatan Karabağ şöyle konuştu:
"İnsanlarımız deprem olunca depremi hatırlıyor. Van depreminden sonra merkezimize müracaat patlaması olduğunu söyleyebilirim. Senede bir takım elbiseleri eksik giysinler evlerini güçlendirsinler. Bize gelen resmi kurumlarda oldu. Bizde sonuçlarını verdik. Arasında okullar ve resmi dairelerde vardı. Yani olası bir depremde binaların ne durumda olduğunu müracaatçılarımıza verebiliyoruz."