İskender Dörtoluklar- İzmir Bornova Erzene Mahallesi'nde Bornova Belediyesi tarafından tahsis edilen 8 bin 500 metrekare arsa üzerine inşa edilmeye başlanan binanın, yüzde 75 maliyeti Avrupa Birliği fonlarından karşılanacak.  Yeni merkezde, biyolojik (DNA), ses, görüntü ve bilgisayar-delil incelemeleri yapılacak. İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı hizmet binası temel atma töreni, Ankara'dan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından da canlı olarak izlendi. Törende söz alan İzmir Valisi Cahit Kıraç, " Bilgi teknolojilerindeki gelişme ve değişmeler milletimizin huzuru ve güvenliğini sağlamak açısından mutluluk vericidir. Çağımızda teknolojinin ve iletişimin hayallerimizi zorlayacak biçimde hızla değişmekte ve gelişmekte olduğu bilinmektedir. Bilgi ve teknolojideki bu gelişmelerin milletimizin huzuru, asayişinin temini ve devletimizin güvenliği için kullanmamızı sağlayacak projeler emniyet teşkilatımıza güç katacağına inanıyorum. İzmir, Ankara ve İstanbul'dan sonra biyolojik (DNA), ses, görüntü, bilgisayar-data delil incelemelerinin yapılacağı tam teşekküllü bir merkeze kavuşacaktır. Merkezin hizmete girmesi ile tüm Ege Bölgesi'nde, 'Delilden sanığa ulaşılması' ilkesi çerçevesinde yürütülen suç soruşturmaları daha da etkinleştirilecektir. Projenin bir başka boyutu da Avrupa Birliği tarafından sağlanan katılım öncesi mali yardımlardan fonlanmasıdır. Ülkemizin bu fonlardan etkin bir biçimde yararlanabilmesi için kurumlarımızda proje kültürü ve bilincinin giderek artması bizi son derece mutlu etmiştir" açıklamasında bulundu.

Törene canlı olarak bağlanan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise, "Bu laboratuvarların amacı, suçtan zarar gören masum insanların masumiyetlerinin ispatlanmasına yönelik bir çalışmadır. Kaliteyi artırmaya yönelik tüm çalışmalar artırılmaktadır. Kalite yönetimi politikamızın bir parçasını oluşturan bir projedir. Bu projenin uluslararası kurumlar tarafından akredite edilmiş kriminal laboratuvarlar olduğunu da belirmek istiyorum. Temel hak ve özgürlükleri çağdaş standartlara ulaştırmak hedefindeyiz. İzmir, Adana ve Diyarbakır ile çok yakında İstanbul'da temelini atacağımız yeni merkezlerin hizmete girmesiyle, kolluk kuvvetlerimizin kapasitesi, AB ülkelerinde bulunan laboratuvarlardaki aynı seviyelere ulaşacak, son teknoloji ile donanmış olacaktır" ifadesini kullandı.


28 milyon euroya mal olacak
İzmir Bölge Kriminal Merkezi'nin detayları hakkında gazetecileri bilgilendiren Vali Kıraç,  " Bornova Belediyesi, 10 dönüm arazisini bu amaç için Emniyet Teşkilatı'na bağışladı. Yaklaşık, 6,5 dönüm kapalı alan üzerinde 28 milyon Euro'ya mal olacak kriminal laboratuvarının temellerini attik. 15 ay sonra hizmete girecek. Çağımızda artık iletişim ve bilgi teknolojileri kullanmadan suç, suçluluk  ve ekonomik edimleri yerine getirmek mümkün değildir. Bu açıdan İzmir'deki bu laboratuvar , 7 ilin içerisindeki insanımıza asayiş hizmetini daha sağlıklı şekilde verebilmek adına kuruldu. Hayırlı olsun. Artık Türk Polis Teşkilatı, dünyada önemli bir yer teşkil etmeye başladı. Delilden sanığa gitmenin en önemli yollarından birisi bilimsel verileri, teknolojiyi iyi kullanmaktır. Bu çalışma da onu sağlayacaktır" dedi.


Artık sahaya çıkma vakti
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için değerlendirmede bulunan Vali Kıraç," Paris'te çok güzel bir sunum yaptık. Sunuma çok iyi hazırlanmıştık. Sağlık Bakanımız ile sağlıktaki dünya starımız Dr. Mehmet Öz'un açıklamaları ve Izmir'i tanıtan görsel temalarımız ile sunumumuzu tamamladık. Bu sunumun çok beğeni kazandığını söyleyebilirim. Tüm delegelerin ilgisini çekmeyi başardık. Bundan sonra artık sahaya çıkma vakti. Dünya genelini 5 kıtaya ayırdık. Oralarda delegasyon sorumlularımız ile yurt dışı temaslarda bulunacağız" dedi.  Vali Kıraç, İzmir'in EXPO Yönetim Kurul istifalarının ardından yapılacak görevlendirmelerin, Yürütme Yönlendirme Kurulu toplantısı ile önümüzdeki ay netleşeceğini söyledi. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İzmir ziyaretinde bulunacağını vurgulayan Kıraç, kendisine EXPO gündemli bir sunum hazırladıklarını ve EXPO üzerinde yapılan çalışmaları, planları ve sonraki süreçte yapacaklarını aktaracaklarını  belirtti.


Maliyetin yüzde 75'i AB'den
Amerikan dizilerine izlediğimiz Ultra Modern Kriminal Teknik İnceleme ve Araştırma Merkezi İzmir-Bornova'ya kuruluyor. Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'da bulunan tam teşekküllü bu merkez hizmete girince Ege ve Batı Akdeniz Bölgesine hizmet verecek. Yaklaşık 10 milyon Euro'luk Türkiye Avrupa Birliği ortak projesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden beklenen imar planı onayı alması sonrasında uygulamaya geçirilecek.  Merkez ile İzmir ve Ege bölgesindeki diğer illerde meydana gelen cinayet, tecavüz, soygun ve diğer her türlü suçun "delilden sanığa ulaşması" prensibinden hareketle aydınlatılması çok daha kısa sürede mümkün olacak. İnşası için gerekli arsa tahsisi Bornova Belediyesi'nce yapılan ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde geliştirilen proje kapsamında hayata geçirilecek merkez için İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve il emniyet Müdürlüğü işbirliği içinde çalışıyor. Günümüzde ve geçmmiş yıllarda Ankara ve İstanbul'a gönderilen ve uzun süre sonuçları beklenen binlerce Biyolojik (DNA), ses, görüntü ve bilgisayar-data delil incelemeleri artık bu merkezde yapılacak.