Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeki anma gecesine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Prof. Dr. Oğuz Oyan ve 24 Ocak’ta özgürlüğüne kavuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç katıldı. Genç, salona girişte İzmirliler’in alkışlarıyla karşılandı. Büyük ilgi gören anma gecesine TOBAV Genlik Korosunun şarkıları,  bale gösterisi ve mandolin dinletisi renk kattı. Maria Rita Epik ise Uğur Mumcu için yazdığı şarkıyı gitar eşliğinde seslendirdi. Sanatçı Gülsen Tuncer’in, Uğur Mumcu’nun “Sesleniş”ini okuması, salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu. 

 
Eğilip bükülmemek


Uğur Mumcu ile ilgili anılarını anlatan Gazeteci-Yazar Uğur Dündür, Türkiye’de soruşturmacı gazeteci olmanın dünyanın gelişmiş ülkelerine oranla çok zor ve tehlikeli olduğunun altını çizdi. Uğur Mumcu’nun ve onun izinde yürüyenlerin saldırılara hedef olduğunu söyleyen Dündar, “Ben de 1.5 yıldır ekranda yokum. Ama siz halkın yani gerçekleri öğrenme hakkınızın dışında hiçbir gücün önünde eğilip bükülmüyorsanız, sadece topluma hizmet ediyorsanız yıkamıyorlar, düşüremiyorlar. O çamurlar sizin tertemiz giysinize yapışmıyor ve toplum öyle sahip çıkıyor ki, hala sizi soruyor, sizi istiyor” diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, Uğur Mumcu’nun öğrencisi olduğunu ve hakikat aşkı ile aşılandığını belirtti. Yalçın, Uğur Dündar’ı artık televizyonda görmek yerine İstanbul Belediye Başkanı olarak görmek istediğini de belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, Uğur Mumcu’yu yitirmenin acısı ve hüznünü 20 yıldır yaşadıklarını ancak onun öğrettiği yolda mücadeleye devam ettikleri söyledi.

 
Mumcu artık kök saldı


Sinema ve tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer, Uğur Mumcu’nun gerçek bir devrimci olduğunu belirterek, bugün yazdıklarının bir bir gerçekleştiğini ancak umutsuzluğa geçit vermeyeceklerini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, giderek artan-çoğalan, salonlara sığmayan kalabalıkların Uğur Mumcu’nun düşüncesi ideolojisi ve dünya görüşünün kök saldığının bir göstergesi olduğunu belirterek, “Günümüz Türkiye’sini 23 yıl öncesinden yazabilen bir kalem, devrimci, gazeteci toplumda kök salmıştır. Bizim çocuklarımızdan sonra, torunlarımız, torunlarımızın da torunları Uğur Mumcu’nun düşüncelerini yaşatacak, bu ülke asla emperyalistlerin güdümünde kalmayacaktır. Karanlığın en yoğun olduğu zaman aydınlık yakındır” diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ümit Zileli de bugün ülkenin bıçak sırtında olduğunu, Türkiye’nin cennetin kapısın açacak yeteneğe sahip olduğuna işaret ederek, “Önemli olan miskinlikten kurtulmamız. Üzerimizdeki ölü toprağını atıyoruz. Çok yakında güneşli günler göreceğiz” şeklinde konuştu.