Nihal Işık-TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, "İskonto oranlarında yapılan artışla 341 kalem ilacı zararına satan 1800 eczanenin geri adım atılmadığı takdirde yarısı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ilaç sanayisine uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin 8'e çekilmesi ile ilgili açıklama yaptı ama bu eczacıları etkilemiyor sadece ilaç üreticileri firmalara yarıyor. Açıklama sadece gündemi değiştirmek için yapılmıştır" diye konuştu.

Devletin SGK'da bütçe açığını kapatmak için ilaçtaki iskonto oranını yüzde 41 oranına çıkarmasıyla birlikte, piyasada yaşamsal öneme sahip 341 kalem ilaçta sorunlar yaşanmaya başlandı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, şeker hastalarının kullandığı insülin ilaçları başta olmak üzere, kanser, solunum sistemleri gibi hayati öneme sahip ilaçlarda sıkıntı yaşandığını söyledi. Ecz. Sayılkan, "Her sene sonunda sağlıkta bütçe açığı var denilir. Bir bütçenin her sene açık vermesi garip bir durum. Türkiye'de maalesef olabildiğince az rakamlarla sağlık hizmeti sunulmaya çalışılıyor. Avrupa'daki en ucuz ilaç Türkiye'de bulunmaktadır. Bunun üzerinden bir de yüzde 41 oranında indirim istenilmesi sıkıntıyı artırıyor" dedi.

Bütçe hatalı planlanıyor

Bizler 'Sağlıkta tasarruf olmaz' sloganıyla yıllar önce yola çıktık. Sağlık bütçesi planlanırken hata yapılıyor. Bu zihniyet böyle devam ederse çok fazla vatandaş mağdur olacak diyen Ecz. Sayılkan, "Firmalar kendi açılarından haklı. Mesela 5 liraya mal olan bir ilaç nasıl 3 liraya satılsın. Ama vatandaşta haklı. Yaşamak için kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorunda. Bu döngüde olan eczacıya oluyor. Aradaki fiyat farkı eczacının cebinden çıkıyor. Yaklaşık bir aydır zarar etmeyi göze alıp, vatandaşa ilacı ulaştıran eczacının sonu yaklaşıyor. Bir meslek grubu işlerini yürütemez hale getiriliyor" diye konuştu.

Sağlık, şirket gibi yönetilmez

Vatandaşı mağdur etmeme misyonu sadece eczacının omuzlarına yükleniyor, bu yanlış gidişat değiştirilmezse, bugün sorun yaşanan 341 kalem ilaç, yarın 3 bin 341 olacaktır diyen Ecz. Sayılkan sözlerine şöyle devam etti: "Her yıl sağlıktan biraz daha tasarruf etmeliyiz mantığı var. Maliyetin altında satış isteniyor. Sağlık sistemi şirket gibi yönetilip, oradan kısalım buradan kısalım ile yürümez. Geri adım atılmaz ise hak arama mücadelemizi vereceğiz. İmzalar toplayıp, yürüyüşler yapacağız."

Eczacı, devletten zengin değil

İzmir eczane sayısı bakımından en talihsiz kent. İzmir'de bir eczaneye bin 900 kişi düşüyor diyen Ecz. Tuncay Sayılkan, "Diğer kentlerde bir eczaneye yaklaşık 4 bin kişi düşüyor. İzmir'de bugün bin 800 eczane var. Nüfusa göre eczane sınırlaması olmadığı için sayı çok fazla. Türkiye'de sıkıntı yaşayan eczaneler, İzmir'de daha da fazla sıkıntı yaşamakta.  Bu tablo bu halde sürerse İzmir'de eczacı arkadaşlar bu işi sürdüremez hale gelecekler ve yarısına yakını kepenklerini kapatma tehlikesiyle karşılaşacaklardır.  Bu süreç 341 kalem ilaçtan zararla satış yapmakla da hızlanmaktadır. Hiçbir eczacı devletten daha zengin değildir. İleride ilaç alacak eczane de bulanamayacak" dedi.

Eczacıda değişen durum yok

Eczacı Pınar Ayhan Cihan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ilaç sanayisine uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin 8'e çekilmesi ile ilgili yaptığı açıklamasının eczacıları etkilemediğini sadece ilaç üreticilerini etkilediğini söyledi. Cihan, konuyla ilgili şunları söyledi: "2004 yılından bu yana ilaçlardaki KDV oranı zaten yüzde 8. Düşürülen KDV oranı hammaddeler için uygulanacak orandır. Bakan Çelik'in açıklaması sadece ilaç üreticilerini etkileyen bir durumdur. Eczacılar olarak yaşadığımız bu büyük sorun hala devam etmektedir. 530 TL'ye aldığımız bir kanser ilacını 458 TL'ye satmak zorunda bırakılıyoruz. Bu kadar zararla ne kadar ayakta durabiliriz bilmiyorum. Ayrıca yeni ilaç alımı da yapamıyoruz. Gelen hastalara cevap veremiyoruz. Eczacı Odası konuyla ilgili halkı bilinçlendirecek broşürler hazırlattı biz de bunları gelen vatandaşa dağıtıyoruz. Yaşadığımız sıkıntının bir an önce çözülmesini, halkın da bizi anlamasını istiyoruz."


1 ayda 3 bin kişi işten çıkarıldı

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, artan maliyet baskısı nedeniyle son bir ayda 3.000 kişinin işten çıkarıldığını belirtti. Barut, hükümetin KDV oranını yüzde 18'den 8'e düşürme kararının olumlu bir gelişme olduğunu ancak talepleri karşılamada yetersiz kaldığını söyledi. Barut, "İskonto oranları ve kur farkından kaynaklanan sorunların da çözülmesi gerekiyor. Yoksa işten çıkarmalar devam edecek" dedi.