Depremin, dünyanın her yerinde sıcaklığını koruyan hassas bir konu olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Depremden sonra değil, öncesinde önlem almak gerekir. Biz de üniversiteler ve ilgili kuruluşlarla yaptığımız işbirlikleri ile bu konuya önemle eğiliyoruz. Hem araştırma projelerini destekliyor hem de bu çerçevede ortaya çıkan verileri titizlikle değerlendirerek bilimin, aklın rehberliğinde yapılması gereken neyse onu yapıyoruz" diye konuştu. Çarpık kentleşme sorununa dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, "1950'lerden itibaren Türkiye'nin her yerinde yaşanan çok ciddi bir sorun bu. O yüzden kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan gerekli onay geldiğinde, gecekondu bölgelerini, yapımı tamamlanan ve devam eden proje alanlarımıza taşıyacağız. Böylece daha sağlıklı bir kentsel yenilemeyi İzmir'de hayata geçirmiş olacağız" dedi.

DEPREME HAZIRLIK OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÇALIŞMALAR

Boğaziçi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte RADIUS (Deprem Master Planı) projesi hazırlandı. Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen "İzmir'de Deprem Tehlikesi ve Önlemleri Çalıştayı"nda, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin işbirliğinde 'İzmir metropolü ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde güvenli yapı tasarımı için zeminin sismik davranışlarının modellenmesi' konulu TÜBİTAK projesinin sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. 2007 yılında başlayan proje kapsamında Urla'dan başlayarak Körfez'i çevreleyen bölgeye 21 adet deprem kayıt istasyonu konuldu ve bu istasyonlar sayesinde zemindeki deprem hareketliliği izlendi. Büyükşehir'in yapacağı imar revizyonları ve kentsel dönüşüm planlamaları ile yeni imara açılacak alanlardaki çalışmalarda ve alternatif ulaşım güzergahlarının belirlenmesinde bu verileri kullanabilecek.İzmir'deki "mevcut yapı stoğu envanteri"ni ortaya çıkarmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte bir çalışma hazırlandı. Bu kapsamda pilot bölge olarak seçilen Balçova ve Seferihisar ilçelerinde yapı stoğu envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi için bu kuruluşlarla ortak hizmet projesi protokolü hazırlandı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayının ardından proje hayata geçirilecek ve deprem riski yüksek olan bölgelerdeki yapı envanteri ortaya çıkarılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile birlikte "İzmir iç ve orta Körfezi'nin batimetrik ve sismik özelliklerinin ortaya çıkarılması ile İzmir Körfezi'ndeki akıntı sisteminin incelenmesi ve modellenmesi projesi" hazırlandı. Mayıs 2009'da imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen araştırmalar, Körfez'in akıntı sisteminden batimetrik (derinlik) özeliklerine, jeolojik ve deniz tabanı morfolojisinin ölçülmesiyle aktif teknotik hareketlerinin tespit edilmesinden sıcak su çıkışlarına kadar pek çok veriyi ortaya koydu.Yapı ruhsatları düzenlenmesi aşamasında arsaların zemin etüdlerinin yapılması koşulu imarla ilgili yasa ve mevzuattan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nde yer alıyor.

Yapı projelerinin ilgili uzmanlarca hazırlanmış olması ve ilgili meslek odasının denetiminden geçmesi koşulu da yine imar yönetmeliğinde bulunuyor. Planlama çalışmaları yapıldı. Plan notlarında afete yönelik hükümler yer aldı. Yeni imara açılan alanların jeolojik, jeoteknik etüt raporları çıkarıldı. İmar Yönetmeliği'nin yanı sıra Türkiye'de ilk defa Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlandı."Coğrafi Bilgi Sistemleri" projesine bağlı olarak bilgisayar programı yardımıyla, ruhsatsız yapılar için ilçe belediyelerce yürütülen işlemler izleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yetki alanı içerisindeki 21 ilçe ile "İzmir Kent Bilgi Sistemleri" protokolü imzalayarak, imar, altyapı ve emlak vergisi çalışmalarında mülkiyet, adres, harita ve imar bilgilerinin tek havuzda toplanmasının önünü açtı. 420 bin metrekare alan üzerinde bulunan Kadifekale Heyelan Bölgesi'ni çarpık yapılaşmadan arındırmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hızlı çalışma temposuyla sona yaklaşıyor. Heyelan tehlikesi altındaki alanı boşaltarak rekreasyon alanı olarak düzenlemeye başlayan Büyükşehir Belediyesi, bölgede kamulaştırılması yönünde uzlaşma sağlanan yapılardan bin 760'ının yıkımını tamamladı. Proje kapsamında toplam bin 968 konut yıkılacak. Kadifekale'den taşınan vatandaşların bir bölümü Uzundere'de yapılan konutlara taşınırken bir bölümü kamulaştırma bedelini nakit olarak Büyükşehir Belediyesi'nden aldı. Karşıyaka Yalı Mahallesi'nde sağlıksız konutlarda oturan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde Örnekköy'de yapılan 800 sağlıklı binaya taşındı. Gürçeşme Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, jeolojik açıdan sakıncalı 1.5 hektarlık alanda düzenleme yapılacak. Bölgedeki 120 yapının bir kısmı tehlikeli olduğu için sahipleri tarafından boşaltıldı. Bölgedeki kamulaştırma çalışmaları ve yıkımların ardından ağaçlandırma çalışmalarına başlanacak.

Yeşildere'de jeolojik açıdan sakıncalı 2 hektarlık alanda yenileme projesi uygulanacak. Kamulaştırmaya yönelik yasal çalışmaların ardından bölge ağaçlandırılacak.Cennetçeşme, Aktepe- Emrez, Örnekköy, Ege Mahallesi, Bayraklı, Ballıkuyu ve Uzundere bölgelerinde de uygulanacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması için Bakanlar Kurulu onayı bekleniyor.AKS 110 ekipleri, yüksek teknolojiye sahip donanımlı araç gereç ve elemanlarıyla, ihtiyaç duyulacak durumlara her an hazır konumdalar. Büyükşehir Belediyesi, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle, 35 kişilik AKS - 110 arama- kurtarma ekibini ve 2 adet kurtarma köpeğini Van'a gönderdi.İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, büyük araçların ulaşamadığı dar sokaklardaki yangın ve felaketlere anında müdahale edebilmek amacıyla özel ekipler oluşturdu. Bu ekipler, 5 adet küçük şaseli Land Rover, iki motorsiklet ve 3 ATV (4 tekerlekli motorsiklet) ile donatıldı. Özel söndürme sistemi ATV'lere Türkiye'de sahip olan ilk itfaiye, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi oldu.İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre illerden Manisa, Aydın, Denizli, Burdur, Balıkesir, ile yakın işbirliği sürdürüyor, bu illere araç, gereç ve eğitim programları katkısı yapıyor. Bu iller ile çevre ilçe ve beldelerin itfaiye personeli, hem yangın ve trafik kazaları hem de sel ve deprem gibi doğal afetlere karşı eğitimden geçirildi.Kemalpaşa, Menemen, Foça, Aliağa, Seferihisar, Urla, Torbalı, Bayındır, Tire, Selçuk ilçelerine toplam 16 kombi ambulans verildi, teknik malzeme desteği sağlandı.İzmir'deki 428 okulda yapılan eğitim çalışmaları ile AKS - 110 kolları oluşturuldu. Lise öğrencilerine yönelik uygulamalı deprem eğitiminden bugüne kadar 3500 öğrenci geçirildi. Öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verildi.

Deprem simülatörü ile öğrenciler, olası bir deprem anında bizzat yaşayarak yapılması gerekenleri öğrendi.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu İzmirNET Projesi, Türkiye'nin en büyük network ağları arasında yer alıyor ve kent içindeki MOBESE sisteminin de temel alt yapısını oluşturuyor. İzmirNET projesinin altyapı uzunluğu 700 kilometreye ulaştı. 2011 yılı sonuna kadar 300 kilometre daha altyapı gerçekleştirilerek altyapı uzunluğunun 1000 kilometreye ulaşması hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Toros'ta kurulan Kriz Yönetim Merkezi, sahip olduğu teknolojik altyapı ve donanım sayesinde olası afetlere sistemli ve hızlı bir şekilde müdahalede bulunabilecek yapıda. Şehrin çeşitli noktalarına kurulan kamera sistemi; Basmane Meydanı, Üçyol Meydanı, Karabağlar Kızılçullu Meydanı, Konak Meydanı, Eşrefpaşa Meydanı, Alsancak Meydanı ve Çankaya Meydanı'ndan Toros'taki merkeze görüntü aktarıyor.Farklı bölgelerdeki olayların görüntülerini merkeze aktararak canlı yayın sağlayacak olan "Seyyar Komuta Kontrol Aracı" satın alındı.

Merkezde ayrıca MOBESE ile bütünleşme sağlanarak izleme sisteminin oluşturulması, İtfaiye, AKS 110 araçlarının GPS sayesinde kriz anlarında sağlıklı yönlendirilmesi konularında teknolojik altyapı kuruldu.İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal afet ve krizlerde olaylara anında müdahale etmek amacıyla "Sayısal Trunk Telsiz Sistemi"ni hayata geçirdi. Büyükşehir'in 50 kilometrelik sorumluluk alanında kesintisiz ses ve veri iletişimini sağlayacak olan sistem Aliağa (Samurlu), Menderes (Akkaya), Karaburun (Akdağ), Kemalpaşa (Sıralık), Tire (Çayırlı), Bornova (Kurudağ), Karşıyaka (Yamanlar), Seferihisar (Turgut), Torbalı (Kuşçuburun), Konak (Kadifekale) ve Konak'a (Toros) kuruldu. Değirmendere Köyü Akkaya Tepesi'ndeki istasyonun enerji Hibrid Sistem (güneş enerjisi ile elektrik üretimi) ile sağlanıyor. Sistemin enerjisi güneş panelleri aracılığıyla tamamen doğadan karşılanıyor.