İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak “Engelsiz İlaç Projesi”ni hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi öncülüğünde, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğinde gerçekleşen projeyle, görme engellilerin kullandıkları ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde kullanması amaçlanıyor. Proje kapsamında ilk etapta 110 eczanede 1000 adet sesli kutu ve üzerinde Braille alfabesiyle etiketlenmiş uyarılar içeren özel ilaç kutuları engelli vatandaşlara dağıtılacak.

 
Engelli dostu İzmir


Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de geliştirilen bu projenin yaygınlaşmasında, duyurulmasında, diğer illerimizin ve Sağlık Bakanlığımızın etkilenmesinde özellikle basın kuruluşlarının büyük katkısı olacağına inanıyoruz” dedi. Başkan Kocaoğlu, “İzmir ilklerin kenti, çağdaş ve aydınlık kent. Her türlü projemizi insan odaklı, engelli vatandaşlarımıza odaklı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Projeyle ilgili ne yapmamız gerekiyorsa yerine getirmeye hazırız” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İzmir’in 2005 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından “Engelli Dostu” kent seçildiğini hatırlatarak, belediye olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu yıl içinde gerçekleştirdikleri uluslararası “Engelsizİzmir Kongresi”nin yine bir ilk olduğunu, bu sayede engelli vatandaşlar için bir stratejik plan hazırlandığını ifade etti.

 
Duyarlılık çağrısı

Otobüs filosunu yenileyerek engellilerin kullanımına uygun hale getirdiklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Engelli vatandaşımızı indirmek için durağa yanaşan bir otobüs, önüne park eden araba yüzünden o vatandaşımızı daha ileride indirmek zorunda kalıyor. Park eden vatandaşlarımızın engelli rampalarına, otobüs duraklarına, ikinci sıra parklara itibar etmemelerini rica ediyorum. 100 – 200 metre yürümek zararlı değil, hatta sağlığa yararlıdır. Neredeyse lokantaya arabayla girecek bir hale gelmiş durumdayız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak 2010 yılını “Engelliler Yılı” ilan ettiklerini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, tüm üst geçitlerde asansör sistemi kurduklarını, görme engelliler için kent rehberi oluşturduklarını, doğal afet anında engellilerin yardımına koşmak için rehber hazırladıklarını söyleyerek, “En önemli konulardan birisi bu çalışmaların farkındalık yaratması. Engelsiz vatandaşlarımızın engellilerin yaşamını öğrenmesi, onların işaret lisanını öğrenmesi, daha çok insanın engelli vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmesi, engelli vatandaşlarımızın yaşam standardını yükseltmek ve gerektiğinde yardımlarına koşmak çok önemli” dedi. "Engelsizİzmir" kapsamında Türkiye'de ilk kez “Kırmızı Bayrak” uygulamasını hayata geçirdiklerini de söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, ilk kırmızı bayrağı Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Metro A.Ş.’nin aldığını, yine akıllı işitme sistemlerinin de metro istasyonlarında devreye alındığını ifade etti.

 
Neler söylediler:

Güman Kızıltan (İzmir Kent Konseyi Başkanı):

Proje ile İzmir'de şu anda 450 bine yakın engellinin önündeki büyük sıkıntı ortadan kalkacak. Projeye ilk etapta 110 eczane gönüllü olarak katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Engelsiz İlaç"tan ilk etapta 1000 adet satın aldı ve ücretsiz olarak görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sundu.  Büyükşehir Belediyesi olarak projeye katılmak isteyen eczanelere "işaret dili" eğitimlerine başlayacağız. İlk duyduğundan bu yana projeye "evet" diyen ve bize tüm imkanları sağlayan başkanımız Aziz Kocaoğlu'na ve katkı koyanlara teşekkür ediyorum.

Şule İlkkurşunlu (Çevreci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı):

Doğru hizmetin verilmesi için projeye ortak olan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Proje, görme engelli vatandaşların ilaç kullanırken karşılaştıkları sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak üzere hazırlandı. Braille alfabesinin ilaç kutularına etiketlenmesi sistemi ve konuşan kutularla hizmet vereceğiz. Etiket basma makineleri yurtdışından getirilip gönüllü eczanelere dağıtıldı. Kabartma yazı bilenler ilaç kutusunu etiketleyerek, ilacın kullanım şeklini, içeriğini ve son kullanım tarihini yazabilecekler. Hasta da o kutu sayesinde ilacını doğru ve sağlıklı olarak alabilecek. Kabartma yazı bilmeyenler de konuşan kutularla hastalara yardımcı olabilecek. Yine ilaçla ilgili tüm bilgiler eczacı tarafından kutuya okunarak hastaya doğru yönlendirme yapılabilecek.

Emre Bacanak (EDAK Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı):

İzmir'de doğan bu projenin tüm bölgelere ve Türkiye'ye yayılacağını düşünüyoruz. Halkın tüm gruplarının ilaca ulaşıp eşit derecede sağlık hizmeti alması çok önemli. Proje hayata konulduğu için minnettarız, ilerleyen zamanlar da daha da yayılmasını istiyoruz.

Ufuk Özen (Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı):

Projenin herkes açısından çok önemi ve anlamı olabilir, ama benim ve görme engelli diğer arkadaşlarım açısından anlamı bir başka. Bir görme engelli olarak doğru ve güvenli ilaç kullanımı bizim için hep sorundu. Projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Hiçbir projenin yaşamımıza bu kadar çok dokunduğunu görmedim. Projeye bizim kadar önem veren tüm paydaşlara, Büyükşehir Belediyesi'ne tüm bu duyarlılık ve sosyal sorumluluk nedeniyle teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde yayılacağını ve mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da bunu kapsamına alarak görme engelliler için ücretsiz verilen bir malzeme haline getireceğine inanıyorum.

 
Sistem nasıl çalışıyor?


Proje kapsamında gönüllü eczanelere "sesli ilaç kutuları" dağıtılıyor, ayrıca proje çerçevesinde, ilaçların üzerine Braille alfabesiyle kabartmalı şeritler yapıştırılıyor. Söz konusu kabartmalarda, ilacın ismi, kullanım şekli ve son kullanma tarihi yer alıyor. Braille alfabesini bilmeyen görme engelliler için ise sesli kutu dağıtılıyor. Üzerine belirleyici işaret konulan ilaçlara ilişkin bilgi eczacılar tarafından bu kutuya kaydediliyor. Sistemden faydalanan görme engellilerin kullanımı için web sayfası üzerinden bir program hazırlanıyor, buna göre Braille alfabesiyle etiketlenen ya da sesli kutulardan oluşan ilacını alan engelliler farklı bir eczaneden ayrı bir kutu alamayacak ve bu şekilde yanlış ilaç kullanmalarının da önüne geçilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 Boyutlu Kent Rehberi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesindeki Eczaneler bölümünden "Engelsiz İlaç" projesine katılan eczanelerin listesine ulaşılabilecek. Ayrıca önümüzdeki günlerde isteyen eczacıya İzmir Kent Konseyi tarafından işaret dili eğitimi verilecek.