1912’de kurulan kütüphanede, 700 bin eser ve 5 binin üzerinde orijinal elyazması bulunuyor. Bu eserlerin maddi değerinin 400 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

2012’de 100. yılını kutlayacak olan kütüphanenin vakıf başkanı avukat Ulvi Puğ, kütüphanelerinde bin yıllık altın işlemeli Kuranıkerim’in yanı sıra 500 yıllık elyazmalarının bulunduğunu, bu eserlerden birini satarak büyük bir bina yaptırabileceklerini söyledi.

Puğ, “Ancak AKP bugüne kadar bize bir kuruş bile destek vermezken yer, personel ve bütçe eksikliğini gerekçe göstererek bize kitap gelişini engellemek istiyor” dedi.

1934’te yılında çıkan Derleme Yasası’yla, Türkiye’de 5 kütüphaneye ülkede basılan tüm eserlerin bir örneğinin gönderilmesine karar verildi. Ancak 2008’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verdiği yasa teklifiyle İstanbul Üniversitesi ve İzmir Milli kütüphanelerinin bu listeden çıkarılması istendi. Yasanın kabul edilmesiyle kütüphanenin yok olacağını belirten Puğ, Kâtip Çelebi’nin 500 yıllık İbrahim Müteferrika tarafından basılan “Cihannüma”sının yanı sıra, Aristoteks’in Jean Gutenberg baskısı kitaplarıyla 544 yıllık elyazması “Düstürname-i Enveri”nin kütüphade yer aldığını söyledi.


‘Devlete kitapların yükü yok’


Puğ, “Devletten ve vatandaşlardan para almıyoruz. Personel giderimizi bütçemizle karşılıyoruz. O bütçeyi kitap almaya ayırırsak yetişmez. Devlete bu kitapların bir yükü yok. Kitapları basımevleri gönderiyor. Yer problemimiz yok. Gerekçeler yerinde bile olsa, bize destek olup sorunu ortadan kaldırabilirler” dedi. (Cumhuriyet)