Tarım konusunda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi; Ege Üniversitesi, Tartes Tarım firması ile Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülen, ürünlerin “doğru” ve“etkili” sulanmasını sağlayan projeye destek verdi. Deneme çalışmaları için akademisyenler ve Hollandalı uzmanları üreticilerle buluşturan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “akıllı sulama sistemi” olan sensör teknolojisi sayesinde sulamadaki maliyetlerin azaltılıp su kaynaklarının korunabileceğini kaydetti.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. İ. Hakkı Tüzel, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Tüzel, Hollanda- Wageningen Araştırma Enstitüsü’nden Kıdemli Bilimsel Araştırma Uzmanı Jos Balendonck, Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar ve Büyükşehir Belediyesi’nin ziraat mühendisleri, Seferihisar’ın Orhanlı köyünde çiftçilerle buluşarak yeni sulama sistemi hakkında bilgi verdi.

“Akıllı sulama” sistemi şeklinde çalışan sensörlerle ilk kez tanışan çiftçiler, bilgilendirme toplantısını büyük ilgiyle dinledi. Su tasarrufunun önemine değinen Prof. Dr. İ. Hakkı Tüzel, sistem sayesinde gereksiz sulamanın önüne geçileceğini, su kaynaklarının korunacağını ve fazla sulama nedeniyle bitki ve toprakta oluşacak deformasyonun engelleneceğini belirtti. Orhanlı’daki 10 çiftçiden 5 tanesinin “akıllı sensör”leri kullanacağını, diğer 5 kişinin ise eski sistem sulamaya devam edeceğini bildiren Tüzel, yıl sonunda bitki verimi ve sulama oranları arasında kıyaslama yaparak “sulama sensörleri”nin verimini bilimsel olarak ortaya koyacaklarını ifade etti.

Sulama hataları giderilecek

Hollanda- Wageningen Araştırma Enstitüsü’nden Kıdemli Bilimsel Araştırma Uzmanı Jos Balendonck, “Bu teknolojiyle sulama suyunda tasarruf sağlayarak verimin ve kalitenin artırılmasını, ayrıca çevre koşullarının da korunması üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Önemli olan bitkiye yararlı olan uygun su miktarını kullanarak su yönetimini sağlamak” dedi.

Projede yer alarak bölgedeki ilk sensör teknolojisini uygulayacak olan çiftçilerden Aziz Çevre, suyun önemine değindi. Çevre, “Birkaç senedir bizim bu alanlarda su kısıtlıydı. Daha güzel verim almak, daha güzel mahsul çıkarmak için gönüllü oldum. Sulamada bizim hatalarımız vardı. Şimdi hocalarımızla görüşerek, bu sulama sistemini öğrenerek daha güzel mahsul çıkarmaya çalışacağız” diye konuştu.

 
Nasıl çalışıyor?

Sistem, üzerinde bir ekran olan cihazın ucunda bulunan ve nem miktarını algılayan sensörlerin toprağa batırılması ve “okuyucu” adı verilen başka bir cihazla ekrandaki nem oranının ölçülmesi prensibiyle işliyor. Tarlada yer alan her bitkinin su ihtiyacı farklı olduğundan, ekranda görünen nemin yüzdelik oranı, bitkinin ihtiyacı olan nem oranından düşük çıkarsa ürüne su veriliyor. Akıllı sulama sistemi sayesinde, gereksiz su kullanımının önüne geçilerek hem su tasarrufu yapılıyor hem de bitki ve toprağın ihtiyacından fazla su alması engellenerek kalitesi korunuyor.

Sistem kablo bağlantısı gerektirmiyor ve “okuyucu” parçası kullanıcı tarafından arazide dolaştırılabilecek bir parça olma özelliği taşıyor.