Bir önceki seneye oranla bütçede yüzde 21 oranında artış kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılına 2 milyar 985 milyon TL'lik bütçe ile girecek. 2014 yılı gelir gider bütçesi, AKP'li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edilip karara bağlanırken, mecliste yine gergin anlar yaşandı. AKP Grubu, bütçeyi yetersiz gördüğünü ve rakamların şişirildiğini belirterek, "Borçlanmaya dayalı iflas bütçesi. Tamirat, tadilat ve yama bütçesi" eleştirisi getirerek, ret oyu kullandı. CHP grubu ise hazırlanan bütçenin gerçekleşme oranının, merkezi hükümetinkinden daha yüksek olduğunu belirterek eleştirilere yanıt verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 21 oranında büyüme gösterirken, 2014 mali yılı tahmini gelir-gider bütçesi bağlı kuruluşlar ESHOT ve İZSU ile birlikte toplam 5 trilyon TL'ye yaklaştı. Toplamda 2 milyar 985 milyon TL'lik bütçe hazırlayan Büyükşehir Belediyesi'nde yatırımlara 1 milyar 412 milyon 610 bin TL ayrıldı. Onaylanan bütçe rakamları doğrultusunda, 2014 yılında giderler için 2 milyar 985 milyon TL, gelirler içinse 2 milyar 530 milyon TL öngörüldü. Yine gelir-gider farklarını teşkil eden 453 milyon TL'lik tutarın ise önümüzdeki sene borçlanmaya ayrılması öngörüldü.

'Tamir ve tadilat bütçesi' eleştirisi

AKP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, bütçeyi eleştirdi. Çakar "3 milyar liralık bütçe, genişleyen sınırları dikkate alınarak yapılmış. Bütçeler büyüklükleri ile değil, gerçekleşme oranlarıyla değerlendirilirler ve vatandaşa yansıyan yatırımlarla anılır. Yıllardır, gider bütçelerinin aşırı şişirildiğini söyledik. Bütçedeki yatırım harcamaları en fazla yüzde 60 oranında gerçekleşmektedir. 2014 yatırımlarına ayrılan rakamın, doğrudan vatandaşa yansıyacak kısmı da ancak yüzde 60 oranında olacaktır. Kentsel altyapı yani yollar, köprüler, viyadükler ve alt-üst geçitlere ayrılan miktar 335 milyon liradır. Bu para yeni bir yatırıma harcanacak olsa sevinirdik. Ama bu para bakım ve tamirata gidecek Üçyol-Üçkuyular metro için 27,5 milyon lira, tramvaylar için 31 milyon lira, otopark yapılması için de 16,5 milyon lira para ayrılmış. Nereye yapılacağı bile belli değil" dedi.

'Borçlanmaya dayalı iflas bütçesi'


CHP'nin sıkça dile getirdiği metro yapım maliyetlerinin diğer kentlere göre daha düşük olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Çakar, şöyle devam etti; "500 milyon liranın üzerinde para harcanmasına rağmen yarım yamalak 2 istasyon açıldı. İş bitmeden maliyet hesabı yapılmasını da anlayamıyoruz. İzmir'in temel sorunlarından biri de çöp. Katı atık bertaraf tesisinin artık bir yere kurulması lazım. Katı atık bertaraf tesisi için ayrılan para 22 milyon liradır. Yeni tesisi bu parayla yapmak hayaldir. Herhalde ancak projesine yeter bu para. Kentteki yeşil alanları artırmalıyız. Bakım- onarım- tadilat için 91 milyon lira ayrıldı ancak parklar, yeni yeşil alanlar ve düzenlemeler için ayrılan para ise 6,5 milyon lira. Bunu anlayamıyoruz. İZSU, belediye ve ESHOT bütçelerindeki toplam borçlanma rakamı 1 milyar liradır. Bu borçlanma öngörüsü 2016 yılı sonunda 3 milyar liraya çıkacak. Bütçeden daha da büyük bir borç olacak. Bu bütçe yatırım değil, tüketim bütçesidir, borçlanmaya dayalı bir iflas bütçesidir. Bu bütçe tamirat, tadilat ve yama bütçesidir" dedi.

'Hükümetten daha iyi durumdayız'

CHP Grubu adına bütçeye getirilen eleştirilere karşılık veren Grup Sözcüsü Murat Bakan "Bu meclisin 5'inci bütçesini yaptık. AKP'liler her zaman gerçekleşme üzerinden değerlendirme yaptılar. Bütçenin gerçekleşmemesi yatırımların yapılmadığı anlamına gelmez. O yatırım tahmini bedelin altına yaptırılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi rol model belediyedir. Bizim bütçemizin gerçekleşme oranı, merkezi hükümetin bütçesinin gerçekleşme oranından daha fazladır. Kente katma değer katacak yatırım çalışmalarına yeni yılda da devam edeceğiz. Yurtdışı kredi kuruluşlarının verdiği puanlar, belediyemizin son on yılda geldiği noktayı gözler önüne sermektedir. Devam etmekte olan hizmet ve yatırımların yanında, yeni projeleri de hayata geçirebilmek için stratejik plan doğrultusunda yol haritamız hazırlanmıştır. Bütçeyi, hedeflerimize ulaşacak şekilde hazırladık" şeklinde konuştu.

2014 yılı tahmini bütçesi oyçokluğu ile kabul edilerek karara bağlandı. Geçtiğimiz hafta görüşülen Büyükşehir Belediyesi ESHOT bütçesi 649 milyon 146 bin 914 TL, İZSU bütçesi de 1 milyar 286 milyon TL olmuştu. Böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılı bütçesi ESHOT ve İZSU dahil toplam, 4 milyar 920 milyon 146 bin 914 TL oldu.