Nihal Işık- İzmir'deki üniversitelerin mimarlık, şehir bölge planlaması, endüstirel tasarım, iletişim fakültelerinden 61 öğrenci İzmir 24 saat Tasarım Maratonu'na (TaM) başladı. Yarın 12'ye kadar sürecek etkinlikte amaç gençlerin gözünden İzmir'in kıyı tasarım projelesine ulaşmak. Yüksek Mimar Cenk Dereli, çalışmanın ayrıntıları hakkında, "16 grupta öğrenciler tam 24 saat boyunca İzmir'le ilgili hayal ettikleri kıyı tasarım projelerini tartışıp kolajlar üzerinde yapacaklar. Her gruptun bir proje çıkacak. Ayrı ayrı projelerden en iyi tartışmayı yaratanı jüri seçecek. Karar verildikten sonra eylül ayında katılımcı ve jürilerin katıldığı bir toplantı düzenlenecek. Toplantı sonunda bir kitapçık oluşturulup, dağıtılacak" dedi.

İzmir'i en iyi yaşayanlar hayal eder

Yüksek Mimar Cenk Dereli, projeyi gerçekleştirmenin asıl nedeninin insanların hep kabul edilmiş, tasarlanan mimarilerin içinde yaşadığını, kentte yaşayan ve bu işle ilgilenen bireyler ve genç beyinler olarak kentin tasarımıyla ilgili fikirlerini göstermek, hayata geçirmek olduğunu söyledi. Şikayet edilen noktalarda daha iyisi ve farklısının olması için hayal kurmak istediklerini belirten Dereli, "Kent  içinde en enteresan hayalleri o kentli olan veya o kentte okuyan yaratıcı disiplinlerin öğrencileri yapabilir diye düşündüm. İstanbul'da 2 toplantı yaptık, İzmir 3. toplantımız. İzmir'in geleceği ne olacak diye bir proje yapacağız. İzmir'de potansiyelin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Yaratıcı düşüncenin ortaya çıkabilmesi için sadece ortam yaratılması ve yer sunulması lazım" diye konuştu.


Beşer yıllık plan yapılacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir taraftan kente tasarım ve inovasyon vizyonu belirlediğini bir traftan da Körfez'i temizlediğini aktaran Dereli, "İzmir, yakın zamanda yeniden yükselişe geçecek. Bu çalışmayı bize yapma imkanı sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da teşekkür ediyoruz. Tasarım Maratonu, İzmir'in geleceğini Türkiye'nin herhangi bir yerinde eğitim gören İzmirli öğrencilere ve İzmir'deki üniversitelerde eğitim gören lisans ve yüksek lisans öğrencilerine soruyor. Katılımcılardan 2012'den 2032'ye kadar beşer yıllık yaratıcılık planları yapmaları isteniyor. Bu planların deniz-kıyı-kent kesitinde yaşantı ölçeğinde nasıl bir hayat kurguladığını görselleştirmeleri bekleniyor. Beşer yıllık dönemlerin ve onlar için hayal edilen kullanımların sloganlar ve kampanyalar örneklemeleri üzerinden iletişim tasarımı stratejilerini kurmaları için İzmirli genç yaratıcıların hayal gücünü iktidara çağırıyor" dedi. Teslim edilen ürünler daha sonra duyurulacak olan tarihte konusunun uzmanı iletişimci ve mimarlardan oluşacak bir jüri tarafından değerlendirilip, tartışmaya açılacak. Tüm ürünler kentliyle buluşacak bir kurguda sergilenecek ve değerlendirmeye dair toplantı da yine halka açık gerçekleştirilecek.